In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005
File not found.

Wethouder mevrouw mr. S.M. van 't Westeinde:
Succes trekt succes aan

Vanaf eind jaren '90 vestigden steeds meer bedrijven zich op het bedrijventerrein De Poel en op het Stationspark. Anno 2005 is Goes het dynamische centrum van Zeeland, waar de ontwikkelingen alleen maar sneller gaan. Want succes trekt succes aan. Wethouder van Economische Zaken, mevrouw mr. S.M. van 't Westeinde, houdt zich intensief bezig met de ondernemers op de verschillende bedrijventerreinen. Zij is hét aanspreekpunt voor alles wat daar speelt en zit bijna wekelijks met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven aan tafel. "Directe contacten, dat werkt heel constructief, dat blijkt wel uit de hoge scores die wij halen in allerlei landelijke onderzoeken naar het Goese woon- en werkklimaat."


Wethouder mevrouw mr. S.M. van 't Westeinde.

Er gebeurt veel op de bedrijventerreinen in Goes. De Poel II, direct zichtbaar vanaf de A58, is onlangs uitgebreid met tientallen hectare grond. Het in juli geopende distributiecentrum van Bison International, het eveneens dit jaar in gebruik genomen depot van Delta Infra en de bijna gereed zijnde nieuwe behuizing van Zebra Industrial Projects zijn enkele van de eerste nieuwe gebruikers. Veel ondernemers, ook van buiten de provincie, hebben belangstelling voor vestiging op de uitbreiding van De Poel II. Zo is Wildkamp, distributeur van kunststofleidingsystemen en technische artikelen, net gestart met de bouw van zijn Zeeuwse vestiging.

Samen
"Een belangrijke factor is de uitstraling van De Poel. Een bedrijventerrein bestaat uit openbare ruimtes en terreinen van ondernemers", legt mevrouw Van 't Westeinde uit. "Wij betrekken het bedrijfsleven al bij de eerste initiatieven, dus voordat we de plannen nog moeten maken. De wensen en problemen van de ondernemers brengen wij daardoor vroegtijdig in kaart. Dat is vrij uniek voor Nederland. Hoewel dit vaak jarenlange processen zijn, worden alle partijen er uiteindelijk voor beloond. Die aanpak gaan we ook toepassen voor het inmiddels wat verouderde bedrijventerrein De Poel III. De komende jaren wil de gemeente dit terrein opnieuw inrichten, waardoor het weer een representatieve plek wordt om te ondernemen. Ook de woon-werkzone, een overgangsgebied tussen Ouverture en De Poel, voorziet in een behoefte. De zeven kavels van de eerste fase waren snel verkocht en zijn inmiddels bebouwd. Daar zijn onder andere een groenten- en fruitgroothandel, aannemingsbedrijf en een bedrijf voor tuinonderhoud gevestigd. Deze zone breiden we in 2006 uit en dan hopen we nog vijftien woon-werkkavels uit te geven. Hiervoor is inmiddels een wachtlijst." Het Havenindustrieterrein, ingesloten tussen binnenstad en Goese Meer, wordt omgevormd tot een woonwerkgebied met 1200-2000 woningen. Het is de bedoeling om de niet-watergebonden ondernemingen die daar nu zitten, bedrijfsgrond aan te bieden op De Poel.

Kantoren en appartementen
Steeds meer bedrijven zoals de Belastingdienst, de PZC en het UWV kiezen voor een kantoorvestiging in Goes. Er is veel belangstelling voor het Stationspark, waarvan de eerste fase in 2001 was afgerond. Inmiddels ligt er een geldig bestemmingsplan voor fase 2 en geeft de gemeente daar nog dit jaar weer kantoorkavels uit. Er is veel belangstelling voor de circa tien kantoorgebouwen die hier een plekje kunnen krijgen. Overigens gaat het hier om meer dan alleen kantoorbebouwing. Er worden hier een school en een 23 verdiepingen hoge woontoren gebouwd met in totaal circa 100 appartementen. Een verhaal apart is de aanleg van het nieuwe stationsplein-zuid met een poortgebouw boven en naast de huidige voetgangerstunnel. Arcadis Vastgoed neemt deze ontwikkeling voor zijn rekening. Dit gebouw gaat de entree tot de zuidingang van het station vormen en komt aan het stationsplein te liggen. De ligging maakt het gebouw ook geschikt voor functies die interessant zijn voor reizigers. Naast kantoren kunnen we hier dan ook denken aan een restaurant en aan kleine winkels. Arcadis ontwierp eerder de stationsgebouwen van Hilversum en Amersfoort.

Zeelandhallen
Via de in 2003 aangelegde rotonde naast de A256 zijn de Zeelandhallen sinds kort direct te bereiken. Daar heeft Libéma, sinds juni 2005 de nieuwe eigenaar, een geasfalteerd parkeerterrein aangelegd voor ruim 1300 auto's Het transferium blijft er gehandhaafd. Libéma heeft grootse plannen met de Zeelandhallen. Het bestaande ruim 10.000 m≈ grote beurzen- en evenementencomplex wordt opgeknapt en uitgebreid met een derde hal van 5.000 m≈, die tevens geschikt is voor muziekevenementen. Verder komt hier een leisurecentrum van 10.000 m≈ met daarin onder andere een bioscoop, een health centre, bowlingbanen en een wokrestaurant. Naar verwachting zal de nieuwbouw in september 2006 in gebruik worden genomen.

Korte communicatielijnen
Mevrouw Van 't Westeinde: "Wij streven naar korte communicatielijnen met ondernemend Goes. Daartoe heeft de afdeling Economische Zaken twee accountmanagers, de heren Boonman en Van den Wijngaard, die binnen het stadskantoor het eerste aanspreekpunt voor ondernemers zijn. Zij kennen velen van hen persoonlijk en wonen de vergaderingen bij van de Goese ondernemerskoepels. Daarnaast voeren B&W en de gezamenlijke ondernemersverenigingen tweemaal per jaar overleg in het stadskantoor en bezoeken de leden van het college en de accountmanagers regelmatig de bedrijven binnen de gemeente en de maandelijkse ondernemersbijeenkomst van het OCG. Op die manier blijven ondernemers en bestuurders voortdurend geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen in Goes."


...informeert
Een nette planeet afleveren aan onze kinderen

...start
'Leuk om een bedrijf op te bouwen'

...innoveert
Kunstmest uit fosfaatrijk afvalwater

...stimuleert
ZIE 2005 positief ervaren

...onderneemt
"Groei moet je goed voorbereiden"

...verheldert
Hoe groei ik boven het maaiveld uit?

...feliciteert
Jong Management Zeeuws-Vlaanderen viert tienjarig jubileum

....rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...presenteert
Business Park Zierikzee

...presteert
Het bruisende hart van Zeeland

...onderzoekt
Succes trekt succes aan

...verenigt
Sterk door samenwerking

...viert
Tijd voor feest!

...recreëert
The City that never sleeps

...bouwt
Optelsom van fragmenten

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...profiteert
Veel belangstelling voor Contacta 2005

...feest
Al 15 jaar swingen langs de Walcherse kust

...ontwikkelt
BOS 2005: Economische toekomst

...combineert
Toenemende interactie tussen onderwijs en bedrijfsleven

...ondervindt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'