In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005
File not found.

Contacta in economisch hart van Zeeland

De Zeelandhallen te Goes vormen de locatie bij uitstek voor de Contacta. Deze grootste bedrijvenbeurs van Zuidwest Nederland vindt plaats van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 oktober. Op dinsdag verricht Burgemeester drs. Dick van der Zaag, rond de klok van half zeven, samen met miss Zeeland Tamara Mahassan de officiële opening van het evenement.


Burgemeester Dick van der Zaag: „Goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven."

De eerste burger is trots op zijn gemeente, waar het goed wonen en werken is.
Het gunstige leefklimaat in Goes wordt gevoed door een florerend bedrijfsleven. Goes is het economisch hart van Zeeland en straalt dat ook uit.
„Ondanks moeilijke economische tijden zijn we vooruitgegaan, bijvoorbeeld ten aanzien van de uitgifte van grond.
Het heeft te maken met het imago van Goes. Het is het centrum van Zeeland en er gebeurt wat. Goes wordt gezien als een enthousiaste gemeente waar geen gezeur is. Een goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven is heel belangrijk. Je moet rekening houden met elkaars argumenten.
We moeten het tenslotte samen doen. Regelmatig hebben we overleg met het Ondernemers Contact Goes (OCG) en de Ondernemers Organisatie Goes (OOG) aangaande bestemmingsplannen, verkeerssituaties, en dergelijke.
De uitvoering van het Masterplan Binnenstad komt de aantrekkelijkheid van Goes ten goede waar ook de middenstanders van profiteren. Het is goed voor hun omzet. De Grote Markt, de Lange Vorststraat en de Lange Kerkstraat zijn inmiddels klaar. Nu wordt het Noordelijk deel aangepakt. Natuurlijk gaat er bij ons ook wel eens wat mis, maar we staan wel altijd ergens voor.
De grondverwerving voor woningbouw en industrie in Goes Zuid stagneerde, maar we zijn er in der minne uitgekomen. De Nansenbaan kan nu doorgetrokken worden, wat een ontlasting voor het verkeer in Goes Zuid betekent. Je moet voldoende woningaanbod hebben, in kwantiteit en kwaliteit. Als men toch liever in Kapelle gaat wonen: het zij zo, maar het kan niet zo zijn dat Goes niks kan aanbieden. De komende vijf jaar kan Goes op het gebied van woningaanbod vooruit", aldus Van der Zaag.

Ambtstermijn
De burgemeester geniet het nodige respect in Goes en omstreken. Typerend was dat de gemeenteraad niet eens een gesprek hoefde over zijn herbenoeming. De raad wilde deze unaniem waarop zijn ambtstermijn door de minister met zes jaar werd verlengd. Inmiddels staat Van der Zaag (CDA) al twaalf jaar aan het roer van de gemeente Goes. Dit jaar wordt hij 60. Zijn volledige ambtstermijn zal hij dus niet vol kunnen maken want burgemeesters moeten op hun 65ste met pensioen, of ze willen of niet. „In die twaalf jaar heb ik best wel eens een steekje laten vallen. Belangrijk is dat de gemeenteraad heel constructief is. Zakelijk weet men elkaar over het algemeen goed te vinden, terwijl meningsverschillen plaats vinden op basis van overtuiging en argumentatie. Er worden geen standpunten ingenomen waarbij men elkaar het kot uitvecht en door blijft zeuren.
Uiteindelijk wordt een besluit zonder repercussies bij meerderheid genomen. Op het persoonlijke vlak is er geen enkele wanklank, terwijl de raad toch uit 25 individuen bestaat die de klus moeten klaren.
Als het persoonlijk niet klikt lukt dat niet. De chemie is bij ons gelukkig goed en daar prijs ik me gelukkig mee."
Van der Zaag ziet, ondanks zijn lange staat van dienst, Goes nog steeds als een uitdaging. „Je moet wel toekomstgericht zijn en visie hebben. Ik doe mijn werk nog altijd met veel plezier. De burgers moeten ook het gevoel hebben dat hun burgemeester enthousiasme uitstraalt.
Als ik compleet uitgeblust alleen nog op de winkel zou passen en uit zou kijken tot de werkdag erop zit, zou ik meteen stoppen. Wel relativeer en delegeer ik meer dan toen ik jonger was. Veelal gaat iets beter omdat je je er juist niet mee bemoeit. Ambtenaren als Cock van de Wijngaard en Albert Boonman geef ik veel ruimte zoals in het kader van Goes 600.
Ze weten wat het budget is. Laat mensen verantwoordelijkheden dragen."


Miss Zeeland Tamara Mahassen, zal samen met Burgemeester van der Zwaag de Contacta 2005 openen.

Slotmanifestatie
Goes staat al het hele jaar in het teken van de viering van 600 jaar stadsrechten. Hoogtepunt van de historische gebeurtenis was de feestweek van 28 juni tot en met 3 juli. „Het bleek echt een feest voor en door Goesenaren. Het historische spektakel met zeven voorstellingen werd bijgewoond door ruim 15.000 mensen. Ongeveer 250 vrijwilligers hebben er maandenlang aan gewerkt om het spektakel te doen slagen.
In het kader van Goes 600 hebben eveneens vele andere activiteiten met succes plaatsgevonden.
De landbouwtentoonstelling van eind augustus bijvoorbeeld, met koeien en paarden op de Goese markt.
Men zou het zelfs ieder jaar willen organiseren. Dat lijkt me iets te veel van het goede, maar we zouden kunnen overwegen om dit evenement eens in de vijf jaar te organiseren. Tussen kerst en nieuw vindt er in de Zeelandhallen nog een grootse slotmanifestatie plaats van Goes 600." Van der Zaag is verheugd over de nieuwbouw- en renovatie van de Zeelandhallen waarmee nog dit jaar gestart wordt. Daarmee is Goes de gemeente Middelburg, die eveneens opteert voor een evenementenhal, te snel af. „Ik ben blij dat Libéma de Zeelandhallen nieuw elan gaat geven. De markt in Zeeland is te dun voor twee evenementenhallen. Wie zijn complex het eerste spik en span in orde heeft is spekkoper. Goes moet gewoon in eigen kracht geloven."
...organiseert
Goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven

...onderneemt
De stap naar het zelfstandig ondernemerschap wagen

...begeleidt
Merendeel bedrijfsoverdrachten slecht voorbereid

...informeert
Contacta weer tot de nok toe gevuld

...viert
5 jaar de Ondernemer

...innoveert
Gemak dient de mens en wordt gewaardeerd

...initiëert
Personeelswissel bij Syntens

....zorgt
Seminar "Met zorg ondernemen"

...presenteert
De Contacta in de Zeelandhallen

...stelt
Inhaalverbod op de Zeeuwse hoofdwegen

...werkt
Deelnemende bedrijven presenteren prima gamma

...onderscheidt
Paviljoen Schouwen-Duiveland groter dan vorig jaar

...promoot
Zeeuws-Vlaamse eenheid

...automatiseert
ICT Plein op de Contacta 2005

...overhandigt
Kwaliteitsprijs voor Dim van Dijke.

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vestigt
Contacta en Ondernemers Contact Goes

...beschouwt
Zeeuwse bedrijfsleven presenteert MVO Blikopener Manifest

...staat
Deelnemers Contacta 2005

...werpt
Instroomprobleem in de procesindustrie

...spreekt
In 't kort

...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...opent
Indrukwekkende speech bij opening academisch jaar

...confronteert
Infobijeenkomst Business On Stage

...veilt
Junior Kamer Walcheren organiseert de JKW-veiling

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...beweegt
Traditionele rolverdeling in de bouw op de schop?

...ontwikkelt
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers hoog

...creëert
Nieuwe generatie Zeeuwse kunstenaars

...bezoekt
Als ondernemer terug op de Contacta