In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005
File not found.

Generalistische inslag bevalt Goesenaar Ouwerkerk wel
Projectmanagement voor bedrijven en instellingen

Marco Ouwerkerk uit Goes is sinds 1 juli zelfstandig ondernemer en houdt zich bezig met projectmanagement. „Het zelfstandig ondernemerschap is nooit een hogere ambitie geweest, maar op mijn pad gekomen. Ik heb voldoende vertrouwen in mezelf en in mijn ideeën om de stap te wagen. Gelukkig wordt ik daarbij door mijn gezin gesteund."


Marco Ouwerkerk: „Ik heb voldoende vertrouwen in mezelf en mijn ideeën om de stap naar het zelfstandig ondernemerschap te wagen."

Ouwerkerk (inmiddels bijna 34) studeerde vrijetijdskunde in Rotterdam, richting toerisme en recreatie. „Het is een hele brede opleiding. Van veel onderwerpen krijg je iets mee. Zo'n generalistische inslag bevalt me wel. Dat probeer ik ook in mijn werk vol te houden. Ik heb vijf jaar als projectleider gewerkt bij NORT Zeeland, een stichting die in het leven werd geroepen op initiatief van de Recron, de branchevereniging voor campings. Hoofddoel was kwaliteitsverbetering en professionalisering van de branches KHN (horeca), Hiswavereniging (watersport) en Recron (campings). Zo heb ik veel geadviseerd op het gebied van energie en milieu (milieuprojecten) voor (mini)campings, hotels en zwembaden. Ik had een redelijk zelfstandige functie en was van begin tot eind uitvoerend verantwoordelijke. In die tijd heb ik een behoorlijk netwerk opgebouwd."

Elders
Vervolgens vond Marco Ouwerkerk een jaar elders emplooi. „Toen het doel van Nort was bereikt en de stichting werd opgeheven, heb ik nog een jaar bij een milieuadviesbureau gewerkt. Tegen de tijd dat mijn jaarcontract afliep werden voorwaarden gesteld aan verlenging waar ik moeite mee had. Een goede combinatie van werk en privé is voor mij heel belangrijk. Dat komt in de knel als ik van zeven tot zeven weg van huis ben. Vervolgens heb ik de zaken op een rijtje gezet en gekeken of het zelfstandig ondernemerschap zou kunnen lukken."

Opdrachten
Ondanks het prille begin rijgen de opdrachten zich aaneen voor Ouwerkerk Projecten en Advies. Zozeer zelfs dat hij veel meer uren maakt dan eigenlijk de bedoeling was. „Het is moeilijk om in dit stadium 'nee' te verkopen. Momenteel ben ik onder andere bezig met een mooie opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland: een Europees aanbestedingstraject van 15 dorpshuizen. Ik ben in te huren voor zaken als projectmanagement, maar ben ook niet te beroerd om projectmedewerker te zijn. Men kan mij inhuren voor klussen waar men de tijd of kennis niet voor heeft. Ik heb niet zozeer specialistische kennis over een bepaald onderwerp, maar ik ben wel in staat om mij de materie snel eigen te maken en dit te vertalen naar een traject of project.
Ik ben ook zelf actief met netwerken in de brancheverenigingen. 'Waar hebben jullie behoefte aan?' Momenteel schrijf ik voor een gemeente ook een adviesnota over evenementencoördinatie. Hoe ze dat naar mijn beleving in zouden moeten vullen. Ik ben ook gevraagd om een studiereis te ondernemen voor recreatieondernemers in Brabant."

Cliché
Marco Ouwerkerk heeft vooralsnog geen spijt van zijn overstap naar het zelfstandig ondernemerschap. „Hoe cliché het ook klinkt: ik geniet nu een grote mate van vrijheid. Er is niemand die meekijkt en zegt 'dit mag wel en dat niet'. Ik stap op iemand af als mezelf en niet meer namens iemand.
Mocht het met een bepaalde opdrachtgever niet klikken dan zou ik nu tegen zo iemand zeggen: 'joh, wees verstandig en neem iemand anders'. Als zelfstandige heb je het meer in de hand om plezier in je werk te houden. Ik ben op een onorthodoxe manier begonnen als zelfstandige. Ik heb geen businessplan of zo. Ik ben gewoon naar een accountant gegaan en gevraagd hoeveel ik moet omzetten om hetzelfde salaris te verdienen in vier dagen.
Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen en ook zij werkt vier dagen in de week. Ik moet bekennen dat de doelstelling om privé en werk goed te combineren er nu al bij inschiet."

Meer informatie
Internet: www.ouwerkerkprojecten.nl
E-mail: info@ouwerkerkprojecten.nl


...organiseert
Goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven

...onderneemt
De stap naar het zelfstandig ondernemerschap wagen

...begeleidt
Merendeel bedrijfsoverdrachten slecht voorbereid

...informeert
Contacta weer tot de nok toe gevuld

...viert
5 jaar de Ondernemer

...innoveert
Gemak dient de mens en wordt gewaardeerd

...initiëert
Personeelswissel bij Syntens

....zorgt
Seminar "Met zorg ondernemen"

...presenteert
De Contacta in de Zeelandhallen

...stelt
Inhaalverbod op de Zeeuwse hoofdwegen

...werkt
Deelnemende bedrijven presenteren prima gamma

...onderscheidt
Paviljoen Schouwen-Duiveland groter dan vorig jaar

...promoot
Zeeuws-Vlaamse eenheid

...automatiseert
ICT Plein op de Contacta 2005

...overhandigt
Kwaliteitsprijs voor Dim van Dijke.

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vestigt
Contacta en Ondernemers Contact Goes

...beschouwt
Zeeuwse bedrijfsleven presenteert MVO Blikopener Manifest

...staat
Deelnemers Contacta 2005

...werpt
Instroomprobleem in de procesindustrie

...spreekt
In 't kort

...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...opent
Indrukwekkende speech bij opening academisch jaar

...confronteert
Infobijeenkomst Business On Stage

...veilt
Junior Kamer Walcheren organiseert de JKW-veiling

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...beweegt
Traditionele rolverdeling in de bouw op de schop?

...ontwikkelt
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers hoog

...creëert
Nieuwe generatie Zeeuwse kunstenaars

...bezoekt
Als ondernemer terug op de Contacta