In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005
File not found.

Zakelijk Tholen massaal aanwezig in g.c. De Meulvliet
Creatief Ondernemen centraal bij kwaliteitsprijs Tholen

Het Ondernemers Overleg Tholen (OOT) heeft de Siringus kwaliteitsprijs uitgereikt aan directeur Dim van Dijke van Van Dijke Zeeland BV. De feestelijke bijeenkomst met ruim 200 ondernemende mensen uit de gemeente Tholen vond vorige maand plaats in gemeenschapscentrum De Meulvliet in de stad Tholen.


Commissievoorzitter mevrouw Buis heeft de kwaliteitsprijs overhandigd aan Dim van Dijke. Links zoon Harm-Jan van Dijke.

Het evenement, bijgewoond door heel ondernemend Tholen, werd geopend door burgemeester W. Nuis. Vervolgens vond er een interessante toespraak plaats van oud-staatssecretaris Van Eijk over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het motto van de kwaliteitsprijs (die tweejaarlijks wordt uitgereikt) was dit keer creatief ondernemen, met name op het gebied van producten en kennis. De kwaliteitsprijs-commissie had uit het Thoolse bedrijfsleven acht ondernemingen gescreend waarvan er vier genomineerd werden. Behalve Van Dijke waren ook Drukkerij Dieleman Limovi, Boerman System Automation en Bosters-van Wezel genomineerd. Commissievoorzitter mevrouw Buis overhandigde de prijs aan Dim van Dijke.
De keus viel op Van Dijke omdat hij sterk is in het innoveren van producten, in het omschakelen van landbouw- naar machinebouwbedrijf en in het verbreden van kennis. Het bedrijf beschikt over een jong team dat in staat is om in samenspraak met de klanten tot nieuwe ontwikkelingen te komen.

Bloembollen
Van Dijke Zeeland werd in 1960 opgericht door de vader van Dim van Dijke. Sinds het begin was Dim bij zijn vader werkzaam. Sinds kort is ook Dim van Dijke's zoon Harm-Jan, die studeert aan de Hogeschool Zeeland, in het bedrijf werkzaam. Inmiddels hebben er 16 mensen mensen emplooi. Van Dijke was oorspronkelijk teler van bloembollen. De verdere groei van het bedrijf geschiedde met de fabricage van bollenpel-, bollenspoel- en bollenkopmachines waarbij de stelen van de bloemen worden afgesneden. Later werd de wereldwijd unieke kleibadspoelmachine uitgevonden. Deze machine wordt gebruikt om de bollen die gerooid worden van kluiten te reinigen. In de aardappelindustrie wordt eveneens gebruik gemaakt van deze machine. Verder heeft Dim van Dijke ook een tarra separator uitgevonden zodat kluiten van de aardappelen kunnen worden gescheiden. Deze tarra separator kan ook toegepast worden in de wereld van de compostverwerking en vuilverwerking om diverse materialen van elkaar te scheiden. De laatste grote uitvinding van Van Dijke, in combinatie met een aantal andere bedrijven, is de stenenzeef. Dat is een kolossale machine die wordt gebruikt ten behoeve van de mijnbouw. Deze machine is verkocht aan een grote ertsdelver in Duitsland. Zeer recentelijk heeft Dim van Dijke ook een rooktempel uitgevonden. Dit is een draaibaar scherm dat naar de windrichting gezet kan worden zodat degene die buiten staat te roken, uit de regen en de wind gehouden wordt.

De kleibadspoelmachine van Van Dijke die ook in de aardappelindustrie wordt gebruikt.

Overige genomineerden Drukkerij Dieleman-Limovi was genomineerd om de volgende redenen:
Naast het feit dat de drukkerij de laatste jaren veel geld gestopt heeft in modernisering, wat resulteerde in een hightech bedrijf, spendeert het bedrijf veel aandacht aan het personeelsbeleid. Dit heeft geresulteerd in branche-onderscheiding 'de gouden Z award'. Hierbij valt op dat er veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkelingsplannen voor de medewerkers, het leggen van verantwoordelijkheid bij werknemers en het hierdoor stimuleren van het personeel. Daarnaast is er veel aandacht voor het begeleiden van stagiaires.

Boerman System Automation was genomineerd omdat:
Een duidelijk en herkenbaar product ontwikkeld wordt. Het heeft onder andere een 'innovatievoucher' van het ministerie van economische zaken (extra subsidie) ontvangen. Het bedrijf is continu bezig met nieuwe ontwikkelingen. Deze onderneming is tevens genomineerd voor de innovatieprijs van de provincie Zeeland.

Bosters-van Wezel is genomineerd omdat:
Op een simpele manier praktijksituaties inventief worden ingevuld en er wordt goed ingespeeld op veranderende marktomstandigheden. Men heeft de slag kunnen maken van een 'eenmanszaak-achtig' bedrijf naar een volwaardige professionele onderneming.


...organiseert
Goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven

...onderneemt
De stap naar het zelfstandig ondernemerschap wagen

...begeleidt
Merendeel bedrijfsoverdrachten slecht voorbereid

...informeert
Contacta weer tot de nok toe gevuld

...viert
5 jaar de Ondernemer

...innoveert
Gemak dient de mens en wordt gewaardeerd

...initiëert
Personeelswissel bij Syntens

....zorgt
Seminar "Met zorg ondernemen"

...presenteert
De Contacta in de Zeelandhallen

...stelt
Inhaalverbod op de Zeeuwse hoofdwegen

...werkt
Deelnemende bedrijven presenteren prima gamma

...onderscheidt
Paviljoen Schouwen-Duiveland groter dan vorig jaar

...promoot
Zeeuws-Vlaamse eenheid

...automatiseert
ICT Plein op de Contacta 2005

...overhandigt
Kwaliteitsprijs voor Dim van Dijke.

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vestigt
Contacta en Ondernemers Contact Goes

...beschouwt
Zeeuwse bedrijfsleven presenteert MVO Blikopener Manifest

...staat
Deelnemers Contacta 2005

...werpt
Instroomprobleem in de procesindustrie

...spreekt
In 't kort

...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...opent
Indrukwekkende speech bij opening academisch jaar

...confronteert
Infobijeenkomst Business On Stage

...veilt
Junior Kamer Walcheren organiseert de JKW-veiling

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...beweegt
Traditionele rolverdeling in de bouw op de schop?

...ontwikkelt
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers hoog

...creëert
Nieuwe generatie Zeeuwse kunstenaars

...bezoekt
Als ondernemer terug op de Contacta