In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005
File not found.

'Bedrijfsleven is de tak van sport die geld genereert'
Goes is ideale vestigingsplaats voor bedrijven

De Contacta en het Ondernemers Contact Goes (OCG) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij allebei staan de begrippen 'business to business' en 'netwerken' voorop.


Voorzitter Jan Hollestelle van het Ondernemers Contact Goes: „De basisindustrie in het Sloegebied heeft een schil van toeleveringsbedrijven nodig."

Is Goes het economisch hart van Zeeland? „Ja, wij zijn in alle opzichten het bruisende economisch hart van Zeeland en dragen dat ook uit. Goes is een ideale vestigingsplaats voor bedrijven. Laten we wel wezen: Goes is strategisch gelegen met goede ontsluitingswegen en heeft schitterende industrieterreinen. Poel 2 bijvoorbeeld straalt echt luxe uit. Het is een regelrecht visitekaartje. De gemeente Goes gaat bovendien industrieterrein Poel 3 revitaliseren. Daar worden wij ook bij betrokken. Binnenkort vinden de eerste gesprekken met de gemeente plaats", aldus voorzitter Jan Hollestelle van het OCG. De directeur-eigenaar van Koninklijke Hollestelle, die deze maand zijn 60ste verjaardag viert, zit al ruim een decennium in het bestuur van het OCG. Inmiddels is Jan Hollestelle vier jaar voorzitter. „Tijdens de algemene ledenvergadering van maart volgend jaar zal ik de voorzittershamer overdragen. We hebben een roulatiesysteem en ik vind het prima als iemand anders het dan overneemt van mij."

Wisselwerking
Hollestelle verklaart dat de wisselwerking tussen gemeente en bedrijfsleven naar behoren verloopt in het Goese. „We hebben regelmatig overleg met het college van B en W en met de commissie grondgebied van de gemeenteraad. Met het OCG hebben wij onze maandelijkse borrelavond in grand café Bolsjoj op de markt in Goes. Daar zijn ook regelmatig mensen bij van het gemeentebestuur bij zoals burgemeester Dick van der Zaag, wethouder Sophie van 't Westeinde en hoofd economische zaken Cock van de Wijngaard. Onze leden vinden het hartstikke leuk om ook eens op informele wijze, recht voor z'n raap, met gemeentefunctionarissen te overleggen. Dit typeert de goede verstandhouding tussen het OCG en de gemeente. Dat wil niet zeggen dat we het altijd eens zijn met de ideeën van de gemeente. Ja, de gemeente is aan het bijdraaien in haar standpunt over de Westerschelde Container Terminal (WCT). Werd het geen tijd dan? We kunnen toch niet van de lucht leven. Veel van onze klanten wonen in het Sloegebied. Als daar geen economische activiteiten waren, zouden wij geen bestaansrecht hebben. De basisindustrie in het Sloegebied is zeer gebaat bij de WCT. Deze basisindustrie heeft een schil van toeleveringsbedrijven nodig. Vervolgens profiteert ook de middenstand ervan. Het is een aaneengesloten ketting."

Deltagebied
„Je moet niet vergeten dat het bedrijfsleven voor de centen zorgt. De overheid genereert geen geld, maar haalt het weg bij ons om te spenderen aan het algemeen nut. Het bedrijfsleven is de tak van sport die geld genereert, geen andere club doet dat. Het is ook goed om niet sec naar Goes te kijken, maar provinciebreed. We zitten hier tenslotte in het unieke Deltagebied Antwerpen-Rotterdam-Gent. Daarom moet je een helikopterview hebben. Waar ik niet tegen kan is dat er altijd een club mensen is die overal tegen is, maar vervolgens wel profiteert van de zegeningen van dezelfde techniek die ze eigenlijk verwerpen." Hollestelle stelt dat er ook kansen voor het oprapen liggen op het toeristische vlak. „Het feit dat goed wonen en werken belangrijk is, wil niet zeggen dat alles volgebouwd moet worden. Ruimte en rust moet ook in ogenschouw worden genomen, zonder tot Florida van Nederland te vervallen. Groen en blauw moeten in stand blijven waarbij het toerisme in Zeeland verder ontwikkeld kan worden. Het is mij een doorn in het oog dat Friesland het eerste watersportgebied is van Nederland. Wij hebben toch veel meer en mooiere wateren dan Friesland. Het is toch van de zotte dat de watersport, met onder andere ook de komst van jachtbouwwerfjes, hier niet te ontwikkelen zou zijn."

Jumbojachten
Het Ondernemers Contact Goes houdt geregeld bedrijfsbezoeken. Zo waren de leden van het OCG in het voorjaar te gast bij Moonen Shipyards in Den Bosch waar onder andere Prins Bernhard's jumbojachten werden gebouwd. Eind augustus ging de ondernemersclub dichter bij huis op bezoek bij De Goese Golf van oud-profvoetballer Graham Rutjes. „We kijken nu heel anders tegen een grassprietje aan. Er komt zoveel bij kijken om zo'n golfterrein goed te onderhouden."
Het OCG heeft op woensdag 5 oktober een ondernemersborrel in het nieuwe gemeentehuis, terwijl op vrijdag 14 oktober het jaarlijkse OCG feest wordt gehouden in Theater de Mythe. Op vrijdag 16 december vindt in de Grote Kerk te Goes weer de traditionele Kerstlunch van het OCG plaats. Honderden belangstellenden maken dan weer kennis met de culinaire hoogstandjes van restaurant De Stadsschuur.

Meer informatie
Internet: www.ocggoes.nl


...organiseert
Goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven

...onderneemt
De stap naar het zelfstandig ondernemerschap wagen

...begeleidt
Merendeel bedrijfsoverdrachten slecht voorbereid

...informeert
Contacta weer tot de nok toe gevuld

...viert
5 jaar de Ondernemer

...innoveert
Gemak dient de mens en wordt gewaardeerd

...initiëert
Personeelswissel bij Syntens

....zorgt
Seminar "Met zorg ondernemen"

...presenteert
De Contacta in de Zeelandhallen

...stelt
Inhaalverbod op de Zeeuwse hoofdwegen

...werkt
Deelnemende bedrijven presenteren prima gamma

...onderscheidt
Paviljoen Schouwen-Duiveland groter dan vorig jaar

...promoot
Zeeuws-Vlaamse eenheid

...automatiseert
ICT Plein op de Contacta 2005

...overhandigt
Kwaliteitsprijs voor Dim van Dijke.

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vestigt
Contacta en Ondernemers Contact Goes

...beschouwt
Zeeuwse bedrijfsleven presenteert MVO Blikopener Manifest

...staat
Deelnemers Contacta 2005

...werpt
Instroomprobleem in de procesindustrie

...spreekt
In 't kort

...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...opent
Indrukwekkende speech bij opening academisch jaar

...confronteert
Infobijeenkomst Business On Stage

...veilt
Junior Kamer Walcheren organiseert de JKW-veiling

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...beweegt
Traditionele rolverdeling in de bouw op de schop?

...ontwikkelt
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers hoog

...creëert
Nieuwe generatie Zeeuwse kunstenaars

...bezoekt
Als ondernemer terug op de Contacta