In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2006
File not found.

Toegevoegde waarde voor de logistiek

Jan Willem Bartz uit Hulst is bijna een jaar geleden de uitdaging van het zelfstandig ondernemerschap aangegaan. Samen met compagnon Jos Snapper richtte hij het bedrijf Applaza op, een innovatieve ICT dienstverlener die vanuit Eindhoven wordt aangestuurd en de focus heeft op grotere bedrijven in binnen- en buitenland. De nieuwe onderneming ondersteunt haar klanten bij het realiseren van een optimaal rendement op de goederenstroom. Dat geschiedt door de producten met moderne informatietechnologie te identificeren en te volgen (tracking & tracing), door informatiesystemen te integreren en door alle logistieke- en productieprocessen stap voor stap te optimaliseren.


Hulstenaar Jan Willem Bartz, innovatieve ICT dienstverlener.

Bartz en zijn kompaan kunnen bogen op een rijke ervaring in de ICT wereld. Meteen na het voltooien van zijn studie bedrijfseconomie aan de universiteit van Tilburg, belandde de inmiddels 38-jarige Jan Willem Bartz in de ICT dienstverlening. Zijn laatste werkgever was Biomet, wereldwijd producent en distributeur van orthopedische producten. ,,We bieden toegevoegde waarde aan logistieke processen. Ik ben ooit begonnen als logistiek consultant en heb in de loop der jaren veel als projectmanager gewerkt. Door mijn overstap naar Biomet werk ik ineens klant van softwareleveranciers. Omdat ik dus ook aan de andere kant van de tafel heb gezeten, kan ik me goed verplaatsen in de klant.

Ik heb zes jaar bij Biomet gewerkt en was daar verantwoordelijk voor de ICT in Europa. Ik hield me vooral bezig met de implementatie van een standaard 'SAP-model' bij alle Europese vestigingen. Door een continue optimalisatie van dit model waren we in staat onze vestigingen efficiënter te laten opereren. Mijn laatste grote project was de implementatie bij Biomet UK in Wales. De volgende klus was de 'roll-out' naar Spanje, maar de uitdaging was er niet meer. Ik had geen zin om het kunstje nog eens te herhalen. Ik ben iemand die graag een winkel bouwt en niet iemand die op de winkel past. Het is altijd al een jongensdroom van mij geweest om een eigen bedrijf op te starten", aldus Jan-Willem Bartz. Zijn onderneming koppelt bedrijfskundig inzicht aan uitgebreide kennis van moderne ICT hulpmiddelen, zoals de bedrijfssoftware van SAP en Radio Frequency IDentification (RFID). Inmiddels staan er al acht mensen op de loonlijst, terwijl over een jaar een aantal van twintig is voorzien.

Eigen projecten
,,Momenteel detacheren we onze mensen bij diverse bedrijven, maar in de nabije toekomst willen we met onze eigen consultants ook complete projecten gaan doen. Daar heb je de nodige gekwalificeerde mensen voor nodig. Er wordt weer meer geïnvesteerd in ICT, maar er is krapte op de arbeidsmarkt. Het is voor een kennisorganisatie als de onze dan ook niet eenvoudig om aan goed gekwalificeerde medewerkers te komen. Gelukkig kunnen we door onze ruime ervaring in de branche, goed inschatten of de sollicitanten over het juiste profiel beschikken. Bij een ICT project is het belangrijk is dat je kwaliteit levert binnen de afgesproken termijn en het overeengekomen budget.

Er is ons alles aan gelegen om ook onze toekomstige projecten binnen die drie randvoorwaarden op te leveren", legt Bartz uit. Zijn bedrijf werkt samen met innovatieve en gerenommeerde partners als SAP, Capgemini en Methec aan de ontwikkeling en toepassing van RFID technologie, onder andere bij Biomet. Daarnaast implementeert de ICT-dienstverlener ook 'reguliere' logistieke software van SAP bij DHL, Essent, Friesland Foods en Philips. Belangrijk zijn de toepassingsmogelijkheden van innovatieve technologie.

De kunst is om de techniek te vertalen naar de specifieke situatie van de klant. Het creëren van maatwerkoplossingen staat centraal. Jan Willem Bartz, gehuwd met Els en vader van dochter Sam (5) en zoon Tom (3), heeft vooralsnog geen spijt van zijn sprong in het diepe. ,,Qua persoon zit ik graag in de 'drivers seat'. In het verleden was ik afhankelijk van de strategie die werd uitgestippeld door 'the board', als ondernemer kan ik zelf sturen. Dankzij ons bestaande netwerk zijn de risico's dat we onze medewerkers niet direct in kunnen zetten beperkt, al moet je wel goed de cashflow in de gaten blijven houden want groeien kost nu eenmaal geld.

In principe gaat het om zaaien, groeien en oogsten. Na een half jaar zaaien, zitten we nu in de groeifase. Over een aantal jaren hopen we te oogsten. Het afleveren van goede projecten waardoor bedrijven efficiënter opereren is dankbaar werk. Een hoge klanttevredenheid geeft veel voldoening." Jan Willem Bartz zit in het bestuur van de Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen. Bij het opstarten van zijn onderneming heeft hij geput uit de knowhow van deze netwerkorganisatie. ,,Er zitten veel competente mensen bij de Junior Kamer. Ik heb diverse nuttige gesprekken gevoerd met JK-leden, bijvoorbeeld met betrekking tot de juridische structuur van het nieuwe bedrijf."

Internet: www.applaza.nl


...kiest
De Betho winnaar OCG-Trofee Goes

...ondersteunt
Toegevoegde waarde voor de logistiek

...beschermt
Octrooi-informatie opent ogen ondernemer

...organiseert
Workshops succesvol innoveren

...verzilvert
Nog innovatievouchers voor MKB-ers beschikbaar

...bezoekt
Startersdag op zaterdag 4 november in Hotel Goes

...oordeelt
Administratie wordt te vaak als bijzaak gezien

....combineert
Eigen zaak naast loondienst neemt toe

...plaatst
Personeelsadvertentie, werving én selectie in één moeite door

...ontmoet
Groeiende belangstelling van buiten Zeeland

...pioniert
'Laat zoveel mogelijk je eigen gezicht zien'

...start
'Ondernemingsplan is basis voor je bedrijf'

...spreekt
Minister-president Jan Peter Balkenende te gast

...voorspelt
In 2008 ploffen bureaucratische organisaties uit elkaar

...ontwikkelt
Veel dynamiek in de kanaalzone

Zeeland Seaports special

Zeeland Seaports: samenwerking erg belangrijk
ZPPC wil meer bestuurlijke steun voor havens Zeeland
'Zonder WCT worden we een niets-haven'
Superjachten voor the rich and famous
Zeeland als logistiek en maritiem kenniscentrum
Bedrijventerrein Sloepoort ontlast haven en kernen
Gerrit Duijnkerke
Iris Smithuis
Jappe Mulder
Rudy Koole
Petra Herreboudt
Marijke Dingemanse
Roep om technisch geschoold personeel

...lacht
Nacht der Narren in Terneuzen

Sports Utitlity Vehicle revealed

SUV's Populair maar ook verguisd
Frank van Doorn: "Ik kies in extremen."
Sander van Houten: "Ik vind die Tucson wel stoer..."
Audi
BMW
Cadillac
Chevrolet
Hummer
Hyundai
Jeep
Kia
Mercedes-Benz
Mitsubishi
Nissan
Opel
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Volvo

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rapporteert
Vastgoedmarkten zijn weer in beweging

...wil inzicht krijgen
NVM BOG presenteert marktonderzoek onder winkeliers in zestig gemeenten