In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2006
File not found.

Zeeland als logistiek en maritiem kenniscentrum

De ontwikkeling van logistieke en maritieme kennis is onmisbaar voor een regio als Zeeland. Op allerlei terreinen wordt er in deze provincie dan ook geinvesteerd in de ontwikkeling daarvan. De Ondernemer sprak hierover met Theo Nieboer, directeur van Maritiem Instituut de Ruyter en met Toine Huijsmans, voorzitter van het College van Bestuur van het ROC Westerschelde.


Toine Huijsmans en Theo Nieboer.

In de volksmond is Maritiem Instituut de Ruyter natuurlijk ook bekend als 'de zeevaartschool'. Hier worden de toekomstige stuurlieden en werktuigkundigen opgeleid om de rivieren en de zeven zeeën te bevaren. Vernieuwing van het onderwijs staat daarbij hoog in het vaandel, vertelt Nieboer. "Maritiem Instituut de Ruyter integreerde als eerste school van Nederland het mbo-onderwijs van ROC Zeeland en het hbo-onderwijs van de Hogeschool Zeeland in één instituut." Aan de andere kant van de Westerschelde worden leerlingen procestechniek en werktuigbouwkunde klaargestoomd voor de arbeidsmarkt, die zich deels in de havens bevindt. Ook hier worden nieuwe ontwikkelingen niet uit de weg gegaan, vertelt Huijsmans: "Kijk bijvoorbeeld naar de deeltijdopleiding hbo-logistiek. Bij deze opleiding werkt Hogeschool Zeeland niet alleen nauw samen met ROC Westerschelde, maar ook met de Katholieke Hogeschool Sint Lieve uit Gent. Dat levert grensoverschijdend onderwijs, waar alle partijen van profiteren. Met Gent werken we overigens ook in ander projecten samen."

Chinese studenten
Ook grensoverschrijdend is de samenwerking van Maritiem Instituut de Ruyter met de universiteit van Sjanghai. Nieboer: "De Hogeschool Zeeland verkocht het onderwijsprogramma voor de opleiding logistiek aan Sjanghai. Daarbij verzorgen onze docenten een deel van het programma in China. Dat maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk dat onze studenten een deel van het programma straks ook in China kunnen volgen of dat Chinese studenten hier stage lopen. Ook binnen het ROC Westerschelde zijn de ogen op China gericht, vertelt Huijsmans: "We hebben een uitwisselingsprogramma, waarbij onze leerlingen procestechniek een maand wisselen met Chinese leerlingen. Als je ziet wat onze leerlingen daar leren, alleen al over de cultuur in China, dat is onbetaalbaar." De ogen richten op China is noodzakelijk, vinden zowel Nieboer als Huijsmans. "Dat deel van de wereld wordt steeds belangrijker. Onze huidige studenten zijn immers onze toekomstige managers. Hoe meer kennis die hebben van Azie, hoe beter dat is."

Maintenance
Huijsmans is momenteel volop betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe opleiding: Maintenance, Repair & Overhaul. Huijsmans: "Vooral bij erg dure producten, zoals vliegtuigen, wordt onderhoud steeds belangrijker. Bedrijven willen de levensduur van dure productiemiddelen immers verlengen. Maar daarvoor moet je op een andere manier naar techniek gaan kijken. Het gaat er dan niet alleen meer om hoe je bepaalde losse onderdelen aan elkaar last, maar ook om welke materialen je het beste kunt gebruiken of welke software nodig is een machine optimaal te laten werken. In de nieuwe opleiding Maintenance, Repair & Overhaul integreren we daarom verschillende disciplines zoals werktuigbouwkunde, procestechniek en ICT met elkaar. In Zuidwest-Nederland werken op dit moment vijf ROC's en twee Hogescholen aan deze opleiding. Op termijn moet Zuidwest-Nederland op dit gebied een voorloper worden."

Centrum voor Logistiek
De samenwerking tussen de opleidingsinstituten en het bedrijfsleven wordt steeds intensiever. Dit jaar leidde dat tot de beoogde oprichting van het Centrum voor Logistiek. Huijsmans: "Het Centrum voor Logistiek is bedoeld als een samenwerkingsverband tussen ROC Zeeland, ROC Westerschelde, Zeeland Seaports en een groot aantal bedrijven. Medewerkers van deze bedrijven krijgen de mogelijkheid om zich een dag per week bij te laten scholen op een van de ROC`s. Op die manier slaan de deelnemende bedrijven twee vliegen in één klap. Ze krijgen beter opgeleid personeel én ze kunnen hun personeel zo aan het bedrijf binden." Ook binnen de opleidingen wordt steeds meer samengewerkt met het bedrijfsleven, vult Nieboer zijn collega aan. "Toen hier onlangs een containerschip doormidden brak, hebben we dat als praktijkcase gebruikt voor onze leerlingen. We analyseren dan hoe zo'n schip was geladen, onder wat voor omstandigheden het voer toen het brak, wat er precies misging of hoe Zeeland Seaports met zo'n situatie omgaat. Daar leren onze studenten ontzettend veel van. Bedrijven zien ook steeds meer hun maatschappelijke verantwoordelijkheden, ook op het gebied van onderwijs."


...kiest
De Betho winnaar OCG-Trofee Goes

...ondersteunt
Toegevoegde waarde voor de logistiek

...beschermt
Octrooi-informatie opent ogen ondernemer

...organiseert
Workshops succesvol innoveren

...verzilvert
Nog innovatievouchers voor MKB-ers beschikbaar

...bezoekt
Startersdag op zaterdag 4 november in Hotel Goes

...oordeelt
Administratie wordt te vaak als bijzaak gezien

....combineert
Eigen zaak naast loondienst neemt toe

...plaatst
Personeelsadvertentie, werving én selectie in één moeite door

...ontmoet
Groeiende belangstelling van buiten Zeeland

...pioniert
'Laat zoveel mogelijk je eigen gezicht zien'

...start
'Ondernemingsplan is basis voor je bedrijf'

...spreekt
Minister-president Jan Peter Balkenende te gast

...voorspelt
In 2008 ploffen bureaucratische organisaties uit elkaar

...ontwikkelt
Veel dynamiek in de kanaalzone

Zeeland Seaports special

Zeeland Seaports: samenwerking erg belangrijk
ZPPC wil meer bestuurlijke steun voor havens Zeeland
'Zonder WCT worden we een niets-haven'
Superjachten voor the rich and famous
Zeeland als logistiek en maritiem kenniscentrum
Bedrijventerrein Sloepoort ontlast haven en kernen
Gerrit Duijnkerke
Iris Smithuis
Jappe Mulder
Rudy Koole
Petra Herreboudt
Marijke Dingemanse
Roep om technisch geschoold personeel

...lacht
Nacht der Narren in Terneuzen

Sports Utitlity Vehicle revealed

SUV's Populair maar ook verguisd
Frank van Doorn: "Ik kies in extremen."
Sander van Houten: "Ik vind die Tucson wel stoer..."
Audi
BMW
Cadillac
Chevrolet
Hummer
Hyundai
Jeep
Kia
Mercedes-Benz
Mitsubishi
Nissan
Opel
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Volvo

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rapporteert
Vastgoedmarkten zijn weer in beweging

...wil inzicht krijgen
NVM BOG presenteert marktonderzoek onder winkeliers in zestig gemeenten