In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2006
File not found.

Balkenende op BZW-congres onder de indruk van Zeeuwse en Brabantse ondernemers:
"Ze steken de handen uit de mouwen"

Op woensdag 25 oktober was minister-president Jan Peter Balkenende te gast bij het BZW-jaar-congres 'Spijkers met koppen slaan' in Rosmalen. Hij is niet op verkiezings-tournee. Nee, hij benadrukt zelf nog eens duidelijk dat hij in de rol van minister-president aanwezig is.


Minister-president Jan Peter Balkenende.

Aan 'de Ondernemer' vertrouwt hij na het congres toe dat hij onder de indruk is van de Zeeuwse en Brabantse ondernemers. "Ik heb het ook vandaag weer gemerkt: er gebeurt enorm veel in Brabant en Zeeland. De ondernemers zijn creatief en innovatief. Hier heerst een sterk regiogevoel en spirit om de handen uit de mouwen te steken." In zijn toespraak eerder stipt de minister-president aan dat ondernemen populair is. "In 2005 kwamen er 40.000 bedrijven bij. Dit jaar zullen dat er nog meer zijn." Hij is blij met deze ontwikkeling want: "Ondernemers zijn de motor van BV Nederland. Gaat het goed met ondernemers, dan gaat het goed met ons land. Waar ik ook kom in de wereld; ik kom altijd Nederlandse ondernemers tegen. Wij hebben iets te bieden. Onze kwaliteiten worden herkend. Of het nu gaat om watermanagement of duurzame technologie. Wij durven de grens over en risico te lopen. Nederland zit in de lift, maar we zijn er nog niet. We moeten door. Maar wel in het besef dat de daadwerkelijke innovatie niet door de overheid, maar door het bedrijfsleven moet worden opgepakt. Zeker: de overheid moet ruimte scheppen, stimuleren en drempels verlagen. Dat hebben we de afgelopen jaren ook gedaan. Maar ondernemers moeten innoveren. En wat dat betreft zit het hier in Brabant wel goed." Balkenende is op zijn best als hij van zijn standaardtekst afwijkt en vertelt van ervaringen in Zeeuws-Vlaanderen. "Als wetenschappelijk medewerker moest ik daar eens een verhaal doen. Ja en hoe gaat dat dan daar? Eerst een uitgebreide lunch, wijntje erbij, nog een wijntje." Hij lacht: "En daarna een kopje koffie hoor!" Hij herinnert zich dat zijn verhaal van toen de toehoorders misschien minder de illusie heeft gegeven dat de toekomstige minister-president van Nederland aan het woord was. Uit een enquête van de BZW blijkt dat 61 procent van de ondernemers Balkenende ook na de verkiezingen van 22 november graag weer als minister-president ziet. Wat dat betreft preekt de premier voor eigen parochie.

Topprioriteiten
Samen met BZW-voorzitter Peter Swinkels neemt hij de Topprioriteitenlijst door. De lijst bevat tien onderwerpen die ondernemers een topprioriteit zouden geven indien zij het voor het zeggen zouden hebben.

  1. Minder regels, eenvoudigere vergunningen en minder bureaucratie (75%).
  2. Investeren in infrastructuur (terugdringen fileproblematiek) (67%).
  3. Een slagvaardigere overheid (minder beleidsambtenaren, minder departementen, minder bestuurslagen) (63%)
  4. Vereenvoudiging van het ontslagrecht (56%).
  5. Investeren in een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt (52%).
  6. Geen extra regels boven op Europese regels (45%).
  7. Handhaving van hypotheekrenteaftrek (44%).
  8. Meer aandacht voor technische vakken in het onderwijs (43%).
  9. Meer investeringen in economische sterke regio's als Zuidoost Brabant (Brainport) en West-Brabant/Zeeland (Pieken in de Delta) (37%).
  10. Verbeteren van een klantgerichte houding van de overheid (36%).


Jan Peter Balkenende en Peter Swinkels.

Peter Swinkels tegen Balkenende: "Nu kan je scoren!" Die reageert: "Ik begrijp de punten, ik kom hier vaak. Ik ken de problemen. Maar ik wil geen loze beloften doen. Veel van deze punten zijn voor het volgende kabinet. Ik begrijp dat veel ondernemers nog niet voldoende vooruitgang zien. Sommige maatregelen hebben nu eenmaal tijd nodig. Maar de effecten worden gestaag zichtbaar. Na een kwart eeuw praten over minder regels in dit land, hebben we nu eindelijk de trend weten om te buigen. Het is nu zaak de trend voort te zetten. Ik wil nog minder regels, nog minder bureaucratie en nog minder administratieve lasten. Er is nog genoeg te doen." Peter Swinkels: "U heeft 800.000 ambtenaren onder u. Is dat nu echt nodig?" Balkenende: "Tijdens mijn kabinet is het aantal ambtenaren voor het eerst sinds jaren verminderd. Dus wat dat betreft is er beweging."

"Niet zeuren, aanpakken!"
Balkenende complimenteert de aanwezige ondernemers voor hun focus op speciale gebieden als Maintenance Valley. "Het is krachtig om gezamenlijk een dergelijk gebied als speerpunt op te voeren. Daarmee laat je zien dat je als regio sterk bent." In West-Brabant (Maintenance Valley) zou, als Nederland kiest voor de aanschaffing van de JSF (Joint Strike Fighter) het onderhoud van de toestellen kunnen worden uitgevoerd. Zijn opmerking dat de aanwezigen dan wel op de juiste partij moeten stemmen, toont aan dat de verkiezingen wel degelijk een rol speelt in Balkenendes optreden op het BZW-congres. De minister-president oogst applaus als hij met enige stemverheffing zegt: "Er wordt veel geklaagd, daarmee komen we geen stap verder. We moeten vooral aanpakken en niet zeuren!"

Frans Pross, voorzitter van BZW Breda kijkt na afloop tevreden terug op het congres. "Balkenende heeft ook de lastige thema's niet geschuwd. Enig minpuntje is, vind ik dat Oost-Brabant nogal eens aan de orde is gekomen en West-Brabant wat minder." Geert van der Horst, voorzitter BZW West-Brabant vindt dat de realiteit onder ogen moet worden gezien. "Eindhoven is toch van een hele andere omvang als West-Brabant. Ik ben wel blij met de aandacht die Maintenance Valley heeft gekregen. Het geeft aan dat we worden gezien!" Albert Rommers, vice-voorzitter BZW West-Brabant vult hem aan: "Ach, ieder gebied heeft zijn eigen kwaliteiten." Geert van der Horst: "Balkenende is een integere man die geen loze beloften doet. Spijkers met koppen slaan als titel van het congres dekt de lading wat dat betreft niet helemaal. Wat mij is opgevallen is dat hij de synergie tussen overheden en bedrijfsleven vaak noemt. Dat bevalt mij zeer."

Meer informatie: www.bzw.nl


...kiest
De Betho winnaar OCG-Trofee Goes

...ondersteunt
Toegevoegde waarde voor de logistiek

...beschermt
Octrooi-informatie opent ogen ondernemer

...organiseert
Workshops succesvol innoveren

...verzilvert
Nog innovatievouchers voor MKB-ers beschikbaar

...bezoekt
Startersdag op zaterdag 4 november in Hotel Goes

...oordeelt
Administratie wordt te vaak als bijzaak gezien

....combineert
Eigen zaak naast loondienst neemt toe

...plaatst
Personeelsadvertentie, werving én selectie in één moeite door

...ontmoet
Groeiende belangstelling van buiten Zeeland

...pioniert
'Laat zoveel mogelijk je eigen gezicht zien'

...start
'Ondernemingsplan is basis voor je bedrijf'

...spreekt
Minister-president Jan Peter Balkenende te gast

...voorspelt
In 2008 ploffen bureaucratische organisaties uit elkaar

...ontwikkelt
Veel dynamiek in de kanaalzone

Zeeland Seaports special

Zeeland Seaports: samenwerking erg belangrijk
ZPPC wil meer bestuurlijke steun voor havens Zeeland
'Zonder WCT worden we een niets-haven'
Superjachten voor the rich and famous
Zeeland als logistiek en maritiem kenniscentrum
Bedrijventerrein Sloepoort ontlast haven en kernen
Gerrit Duijnkerke
Iris Smithuis
Jappe Mulder
Rudy Koole
Petra Herreboudt
Marijke Dingemanse
Roep om technisch geschoold personeel

...lacht
Nacht der Narren in Terneuzen

Sports Utitlity Vehicle revealed

SUV's Populair maar ook verguisd
Frank van Doorn: "Ik kies in extremen."
Sander van Houten: "Ik vind die Tucson wel stoer..."
Audi
BMW
Cadillac
Chevrolet
Hummer
Hyundai
Jeep
Kia
Mercedes-Benz
Mitsubishi
Nissan
Opel
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Volvo

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rapporteert
Vastgoedmarkten zijn weer in beweging

...wil inzicht krijgen
NVM BOG presenteert marktonderzoek onder winkeliers in zestig gemeenten