In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2006
File not found.

Vastgoedmarkten zijn weer in beweging

Er zit weer beweging in de vastgoedmarkten. Gebruikers van zowel kantoor- als bedrijfsruimte zijn positiever over de toekomst en ze zijn weer vaker op zoek naar passende huisvesting dan een half jaar geleden. Het aantal aangeboden vierkante meters is mede hierdoor niet veel toegenomen. Op de bedrijfsruimtemarkt is een duidelijke tweedeling ontstaan tussen de vraag naar oudere en nieuwe(re) ruimten. Dit blijkt uit de nationale en regionale factsheets over het eerste halfjaar van 2006 van DTZ Zadelhoff. De factsheets zijn gebundeld in het rapport 'Nederland compleet'.

De opname van kantoorruimte kwam in de eerste helft van 2006 uit op ruim 900.000 vierkante meter, krap vier procent meer vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Doordat de vraag naar kantoren nog altijd voor een omvangrijk deel niet gepaard gaat met echte uitbreiding van het gebruikte vloeroppervlak, is het aanbod aan kantoorruimte licht toegenomen tot 6,5 miljoen vierkante meter (+ 4,4 procent). DTZ Zadelhoff verwacht echter dat dit de komende zes tot twaalf maanden zal veranderen: de vraag wordt meer en meer ingegeven door groei en behoefte aan uitbreiding en steeds minder door vervanging en/of concentratie. Mede op basis hiervan verwachten de vastgoedspecialisten voor heel 2006 een opname van rond de 1,9 miljoen vierkante meter. De 'voorraad in gebruik' is wat gedaald de laatste zes maanden en bedraagt medio 2006 ongeveer 36,7 miljoen vierkante meter (-0,8 procent). De gemiddeld gewogen huurprijs voor kantoorruimte is ten opzichte van 2005 met krap een euro per vierkante meter gedaald tot een niveau van 139 euro.

De daling is vooralsnog aanzienlijk minder groot dan de afgelopen jaren het geval was. In de jaren 2002 tot en met 2005 daalden de huren met minimaal een paar euro's per jaar, in 2004 zelfs met bijna zes euro (-4 procent).

De opname van bedrijfsruimte is in de eerste zes maanden van 2006 uitgekomen op 1,1 miljoen vierkante meter. Voor de tweede helft verwacht DTZ Zadelhoff een wat hogere geëffectueerde vraag, waardoor onze opnameprognose voor heel 2006 uitkomt op 2,5 miljoen vierkante meter. Dit is wat lager dan in 2005, maar toen werd een substantieel deel van de opname bepaald door (zeer) grootschalige transacties in onder andere de verpakkingsindustrie en de logistieke sector. Het aanbod van bedrijfsruimte is door de relatief hoge opname nagenoeg gelijk gebleven, vergeleken met ultimo 2005 en bedraagt nog steeds 8,3 miljoen vierkante meter. Dit is 3,4 procent van de door DTZ Zadelhoff geschatte voorraad aan bedrijfsruimte. De stijging van het aanbod die in 1999 werd ingezet, kan hiermee wel eens ten einde zijn gekomen. Wel is er een duidelijke tweedeling in de markt ontstaan. Enerzijds is er sprake van een zeer ruime marktsituatie voor oudere bedrijfsruimten, terwijl anderzijds de markt krap is voor nieuwe(re) bedrijfsruimten. Er zullen forse investeringen - zowel publiek als privaat - nodig zijn om deze tweedeling op te heffen.

Bron: DTZ Zadelhoff

...kiest
De Betho winnaar OCG-Trofee Goes

...ondersteunt
Toegevoegde waarde voor de logistiek

...beschermt
Octrooi-informatie opent ogen ondernemer

...organiseert
Workshops succesvol innoveren

...verzilvert
Nog innovatievouchers voor MKB-ers beschikbaar

...bezoekt
Startersdag op zaterdag 4 november in Hotel Goes

...oordeelt
Administratie wordt te vaak als bijzaak gezien

....combineert
Eigen zaak naast loondienst neemt toe

...plaatst
Personeelsadvertentie, werving én selectie in één moeite door

...ontmoet
Groeiende belangstelling van buiten Zeeland

...pioniert
'Laat zoveel mogelijk je eigen gezicht zien'

...start
'Ondernemingsplan is basis voor je bedrijf'

...spreekt
Minister-president Jan Peter Balkenende te gast

...voorspelt
In 2008 ploffen bureaucratische organisaties uit elkaar

...ontwikkelt
Veel dynamiek in de kanaalzone

Zeeland Seaports special

Zeeland Seaports: samenwerking erg belangrijk
ZPPC wil meer bestuurlijke steun voor havens Zeeland
'Zonder WCT worden we een niets-haven'
Superjachten voor the rich and famous
Zeeland als logistiek en maritiem kenniscentrum
Bedrijventerrein Sloepoort ontlast haven en kernen
Gerrit Duijnkerke
Iris Smithuis
Jappe Mulder
Rudy Koole
Petra Herreboudt
Marijke Dingemanse
Roep om technisch geschoold personeel

...lacht
Nacht der Narren in Terneuzen

Sports Utitlity Vehicle revealed

SUV's Populair maar ook verguisd
Frank van Doorn: "Ik kies in extremen."
Sander van Houten: "Ik vind die Tucson wel stoer..."
Audi
BMW
Cadillac
Chevrolet
Hummer
Hyundai
Jeep
Kia
Mercedes-Benz
Mitsubishi
Nissan
Opel
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Volvo

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rapporteert
Vastgoedmarkten zijn weer in beweging

...wil inzicht krijgen
NVM BOG presenteert marktonderzoek onder winkeliers in zestig gemeenten