| Het lijkt op vlees, het smaakt naar vlees en het is plantaardig 
  Een vleeswarenproducent lijkt niet de aangewezen persoon om met een vleesvervangend product de markt op te gaan. Schijn bedriegt. 
Als vakman weet Jos Hugense van Hubro Vleesprodukten uit Goes precies wat er in de vleessector speelt. En met het plantaardige Meatless heeft hij een interessant 
product voor fabrikanten van vegetarische én vleesproducten ontwikkeld.
 
 
 
 Meatless verwerkt in een gerecht Jos Hugense is directeur van Hubro Vleesprodukten in Goes. Zijn gekookte vleeswaren worden in heel Europa afgezet. ,,Ik ben alert op trends en bedenk graag zelf 
nieuwe producten'', vertelt de ondernemer. ,,In de vleesmarkt moet iets veranderen. De politiek, wetenschap en een deel van de consumenten wil gezonder en 
duurzamer eten. Maar vlees bevat wel noodzakelijke eiwitten, verschillende vitamines B en mineralen. Plantaardige eiwitten kunnen een (deel)oplossing zijn.''
 
 
Parttime vegetariërsWereldwijd gaan meer mensen vlees eten, omdat zij zich dit relatief dure product kunnen veroorloven. Er is onvoldoende ruimte voor de productie van veevoeder, 
die voor de groeiende vraag naar vlees nodig is. In West-Europa, en zeker in Nederland, is een tegengestelde beweging gaande. Meer mensen eten minder (vaak) vlees. 
Schandalen (hormonen) en ziektes (bse) in de vleessector zijn daar mede debet aan. Hoewel de vegetarische producten nog maar 3 tot 4 procent van het totaal 
uitmaken, zorgen parttime vegetariërs (die af en toe vegetarisch eten) voor een groeiend marktaandeel.
 
 
Zoete lupineVanaf 2003 ging Hugense zich serieus verdiepen in plantaardige vleesvervangers. Hij werd in januari 2004 getipt over een technisch procédé voor 
lupinebonen dat als idee op een plank lag. ,,Zoete lupine staat al drieduizend jaar bekend om zijn hoge eiwitgehalte.
 Dat verwerkingsprocédé heb ik overgenomen waarna we het product verder ontwikkeld hebben.'' De witte vezel werd met kennis uit de vleesbranche met 
natuurlijke grondstoffen gekleurd waarna het op rul gehakt, ham of kip lijkt. De structuur werd verbeterd waardoor het de sappige, stevige 'bite' van vlees kreeg 
en de vorm van stukjes vlees.
 
 
Klankbord en netwerkAl snel bleek er grote belangstelling te zijn voor Meatless, zoals het product wordt genoemd. ,,Ik heb contact gezocht met Syntens om te kijken wat zij voor ons 
konden betekenen. Innovatieadviseur Willy Reijniers heeft als klankbord meegedacht over de marketingstrategie. Zo hebben we nadrukkelijk gekozen voor de 
industriële toepassing van Meatless. In de detailhandel is weinig ruimte voor een nieuwe speler.''
Reijniers bracht vervolgens uit het netwerk van Syntens een aantal deskundigen bij elkaar om het groeiende project verder uit te voeren. Hugense zocht zelf 
partners die door Justion Adviesgroep (uit het relatienetwerk van Syntens) werden begeleid in de subsidieaanvragen. Zo kreeg Meatless subsidie van de provincie 
Zeeland en de Europese Unie.
 
 
ProductieInmiddels staat er in Goes een nieuwe fabriek met een productiecapaciteit van 50 ton per week. Vanaf deze maand gaat Meatless leveren aan Engeland en 
Zwitserland waar het als puur vegetarisch product verkocht gaat worden. De grote vleesindustrieën in Nederland gaan naar verwachting Meatless toevoegen 
aan hun vleesproducten.
,,Een bal gehakt met 30 procent Meatless is sappig, smakelijk en heeft maar 4 procent verzadigd vet. Vooral het sappige onderscheidt Meatless van andere 
plantaardige producten.'' Landen als Frankrijk, België, Spanje en Duitsland volgen de ontwikkelingen geïnteresseerd. Hugense verwacht in 2007 aan 
een grote Amerikaanse producent te gaan leveren. ,,Met de verwachte groei willen we graag lupinevelden in de buurt hebben, import uit verre landen is niet 
duurzaam. We hopen in Zeeuws-Vlaanderen te slagen.''
 
Internet: www.meatless.nl
 
Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers
 Bezoekadres:
 Buitenruststraat 225
 4337 ER Middelburg
 
 Postadres
 Postbus 8128
 4330 EC Middelburg
 
 Telefoon: 06 - 51 61 59 04
 Telefax: 0118 628 181
 E-mail: [email protected]
 Internet: www.syntens.nl
 
 |