In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2007
File not found.

Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar-kringen

Ondernemers leren het beste van elkaar. Om de kennisuitwisseling tussen MKB'ers te bevorderen, start Syntens in januari samen met ABAB MKB Advies vijf leren-van-elkaar-kringen. Per kring nemen tien bedrijven deel. Onderwerpen die aanbod komen tijdens de sessies zijn onder andere: ondernemerschap, groei en innovatie en leidinggeven.

De eerste bijeenkomst in Middelburg staat gepland voor dinsdag 30 januari. De andere vier kringen vinden plaats in Breda, Eindhoven, Roermond en Arnhem. Het is voor het eerst dat ABAB en Syntens op deze manier met elkaar samenwerken. Syntensadviseur Ron Rosbak: "Ondernemers hebben steeds meer behoefte aan het leren van elkaar. Met deze kringen willen we dit graag stimuleren." Beide organisaties beschikken over kwaliteiten om ondernemers de juiste kennis bij te brengen. Naast het bevorderen van kennisuitwisseling, hebben Syntens en ABAB nog andere redenen om dit initiatief op te starten.

Misverstand
Kees Hermes, marktmanager bij ABAB, merkt bij zijn klanten dat ze niet goed weten wat Syntens voor hen kan betekenen. "Ondernemers denken dat ze superinnovatief moeten zijn om door Syntens geholpen te worden. Dit misverstand hopen we hiermee uit de wereld te ruimen. Andersom denken heel veel bedrijven dat ABAB zich alleen concentreert op de agrarische sector. En dat klopt ook niet. Het bedrijf heeft haar contacten verspreid over verschillende sectoren met als zwaartepunt de MKB sector."

Loskomen
De deelnemers van de leren-van-elkaar-kringen bestaan voor de helft uit Syntens klanten en voor de helft uit klanten van ABAB. De deelnemers komen niet uit een bepaalde sector. Iedere groep van ondernemers wordt begeleid door een vertegenwoordiger van beide organisaties. Tijdens de avonden komen onderwerpen aan bod die zowel door de deelnemers als Syntens en ABAB zijn ingebracht. De verdere invulling van de bijeenkomst ligt in de handen van de deelnemers. Hermes: "Het is hun avond.


Wij faciliteren, maar zij bepalen de inhoud. Zet ondernemers bij elkaar en er komen vragen, is mijn ervaring." Rosbak beaamt dat: "Met deze sessies laten we ondernemers loskomen van de dagelijkse praktijk. We stimuleren ze om buiten hun kaders te kijken. Ook nemen we de ondernemer als persoon onder de loep." Zowel Rosbak als Hermes hebben de ervaring dat ondernemers niet direct hun vraagstuk op tafel leggen. Volgens Rosbak is dat geen probleem: "Natuurlijk tasten deelnemers elkaar af. Het onderlinge vertrouwen moet groeien. Na twee bijeenkomsten is iedereen vertrouwd met elkaar en zullen de deelnemers hun ervaringen uitwisselen." Er wordt nadrukkelijk niet voor gekozen om bedrijven uit dezelfde sector bij elkaar te zetten. De deelnemers vormen een gemêleerde gezelschap. "De sector waar deelnemers in opereren is anders, maar de vragen waar ze als ondernemer mee te maken krijgen, zijn universeel," licht Rosbak toe.


Wilt u meer weten over de leren-van-elkaar-kringen, dan kunt u contact opnemen met innovatieadviseur Pascal de Potter van Syntens.

Internet: www.abab.nl

Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers

Bezoekadres:
Buitenruststraat 225
4337 ER Middelburg

Postadres
Postbus 8128
4330 EC Middelburg

Telefoon: 06 - 51 61 59 04
Telefax: 0118 628 181
E-mail: middelburg@syntens.nl
Internet: www.syntens.nl


...leeft
Leven wordt zoveel leuker als je probeert je grenzen te verleggen

...studeert
Marketing via creativiteit

...bepleit
Pleidooi voor Maintenance Valley op Kerstlunch OCG

...proeft
Het lijkt op vlees, het smaakt naar vlees en het is plantaardig

...leert
Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar
-kringen

...groeit
Groei Zeeuwse economie zet flink door

...keurt
Hulst krijgt Ster voor Veilig Ondernemen

....zorgt
Zorgen voor het milieu

...vertegenwoordigt
Oog voor de maatschappij

...snoept
De gezonde zoete oplossing

...verpakt
Een lekkere frisrode kleur

...introduceert
Samen-werken en zelf-verantwoordelijk leren

...kweekt
Praktijk en opleiding sluiten op elkaar aan

...kiest
De ondernemer heeft de sleutel voor de toekomst

...verft
Erfgoed in kleur

...bepaalt
Bijzondere stoffeerders van het landschap

...fokt
Wij gaan voor de absolute top!

...verandert
Plezier in het ondernemerschap

...wenst

...praat
Zorg om boer en tuinder in Zeeland

...vormt
Sterke economie met een veilig bedrijfsleven

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...profileert
Kansen voor Zeeland als zakenmarkt

...investeert
Investeren vanuit overtuiging

...innoveert
Duurzame innovatie wint terrein