In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2007
File not found.

Landbouw Special
Bijzondere stoffeerders van het landschap

Boerenerven bepalen al eeuwen voor een groot deel het beeld van de provincie Zeeland. Ze hebben hun eigen kenmerken in gebouwen en beplanting. Erven zijn functioneel voor het bedrijf en vormen een leefomgeving voor mensen, planten en dieren. Verscheidene hebben cultuurhistorische waarde.


Familie Thomaes, mooiste historische boerderij.

Om die redenen hebben de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Boerderijenstichting Zeeland en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) op 16 december de Zeeuwse Erftrofeën 2006 uitgereikt.

Boerderij in Zeeuwse stijl
Bij de verkiezing stond dit jaar het thema 'Boerderij in Zeeuwse stijl' centraal. De juryleden Lilianne van der Havan Vlierberghe - ZLTO, Wim Sanderse - Boerderijstichting en Peter Maas - Stichting Landschapsbeheer Zeeland hebben speciaal gelet op typisch Zeeuwse gebruiken en toepassingen op de boerderij, zoals bouwstijlen, versieringen, symbolen, materiaal- en kleurgebruik, maar ook op de erfindeling, bomen en struiken en de gebruiken daaromheen. Elk boerenerf kwam in aanmerking voor de trofee. De inzendingen zijn verdeeld in twee categorieën: het historische erf dat meestal ouder is dan 50 jaar en vaak cultuurhistorische elementen heeft en het moderne erf, dat recent is aangelegd met een moderne bedrijfsvoering. Voor het erf dat het cultuurhistorische handhaaft of herstelt is een stimuleringsprijs uitgeloofd.

Familie Wijffels, mooiste moderne boerderij.

Winnaars
Uit handen van gedeputeerde voor Water, Natuur, Landinrichting en Kust Wouter Zandbrink ontving de familie Thomaes uit Hoofdplaat op hun eigen erf de trofee voor het mooiste Zeeuwse historische erf, de familie Wijffels uit Aardenburg die voor het mooiste moderne erf en mocht de familie Buijs uit Stavenisse de stimuleringsprijs in ontvangst nemen. De prijzen bestaan uit een trofee en een geldbedrag, waarmee de winnaars hun erf verder mogen verfraaien. Voor deze feestelijke bijeenkomst waren alle inzenders en vertegenwoordigers en relaties van de organisatoren uitgenodigd.

Bevlogenheid
Lilianne van der Ha-van Vlierberghe: "De jury stond voor de uitdagende taak om uit de zesendertig inzendingen, de mooiste in elke categorie te kiezen. Daarbij hebben wij vooral gelet op drie onderdelen: praktische bruikbaarheid, waarde voor natuur en cultuurhistorie en waarde voor het landschap.
Mijn taak was o.a. de praktische bruikbaarheid te bekijken. Eerst hebben wij uit alle inzendingen de zeven mooiste gekozen. Frappant is dat de top drie van elk jurylid hetzelfde was.
Vervolgens hebben wij die zeven erven bezocht en uiterst kritisch bekeken. Tijdens de prijsuitreiking is onze motivatie daarvan nader toegelicht.
Zonder uitzondering zijn wij onder de indruk van de enorme bevlogenheid van alle inzenders om hun erf in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Ikzelf ben een fantastische ervaring rijker!"

Meer informatie
www.zlto.nl
www.landschapsbeheer.nl/zeeland


...leeft
Leven wordt zoveel leuker als je probeert je grenzen te verleggen

...studeert
Marketing via creativiteit

...bepleit
Pleidooi voor Maintenance Valley op Kerstlunch OCG

...proeft
Het lijkt op vlees, het smaakt naar vlees en het is plantaardig

...leert
Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar
-kringen

...groeit
Groei Zeeuwse economie zet flink door

...keurt
Hulst krijgt Ster voor Veilig Ondernemen

....zorgt
Zorgen voor het milieu

...vertegenwoordigt
Oog voor de maatschappij

...snoept
De gezonde zoete oplossing

...verpakt
Een lekkere frisrode kleur

...introduceert
Samen-werken en zelf-verantwoordelijk leren

...kweekt
Praktijk en opleiding sluiten op elkaar aan

...kiest
De ondernemer heeft de sleutel voor de toekomst

...verft
Erfgoed in kleur

...bepaalt
Bijzondere stoffeerders van het landschap

...fokt
Wij gaan voor de absolute top!

...verandert
Plezier in het ondernemerschap

...wenst

...praat
Zorg om boer en tuinder in Zeeland

...vormt
Sterke economie met een veilig bedrijfsleven

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...profileert
Kansen voor Zeeland als zakenmarkt

...investeert
Investeren vanuit overtuiging

...innoveert
Duurzame innovatie wint terrein