In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2007
File not found.

Landbouw Special
Erfgoed in kleur

Begin 1900 was de eeuwenoude, levendige meekrapteelt en -handel verdwenen uit Zeeland en Noord-Brabant. Honderd jaar later groeien de planten weer op de velden. De textielindustrie loopt warm voor de plantaardige kleurstof uit de meekrapwortelen, die stoffen en leder een ongeëvenaarde dieprode gloed geeft.


Fabriek in Steenbergen.

De gewassen, gedroogde en gemalen meekrapwortelen ondergaan in de fabriek van Rubia Pigmenta Naturalia in Steenbergen een innovatief verwerkingsproces waarna uitsluitend het poedervormige kleurstofextract Rubia Red (alizarine) overblijft. Initiatiefnemer de Wageningse hoogleraar Ton Capelle heeft medio 1990 de winning van kleurstof uit meekrap aan een nader onderzoek laten onderwerpen. Dit resulteerde in 2001 in het proefschrift 'Red, redder, madder: analysis and isolation of anthraquinones from madder roots' van Dorien Derksen, de huidige manager Research, Development & Production van Rubia Pigmenta Naturalia, waarvan Anco Sneep General Manager is.

Raszuiver
"Meekrap is een meerjarige plant, die 60 tot 100 cm hoog wordt en in het tweede jaar kleine gele bloempjes krijgt. In het derde jaar winnen wij de kleurstof uit de relatief lange wortelstokken", vertelt Anco Sneep.

"Onze meekrapvariëteiten worden voor 100% beschermd door kwekersrecht en de teelt is volledig geregistreerd. Hierdoor en door het in eigen beheer ontwikkelde productieproces vanaf de plantenstekken tot en met het poedervormige kleurextract, kunnen wij een homogene, constante en hoge kwaliteit plantaardige kleurstof leveren. Onze eigen stekken worden in licentie vermeerderd bij een professionele vermeerderaar en vervolgens weer in licentie ter beschikking gesteld aan de telersvereniging, 25 meekraptelers op Tholen en in Noord-Brabant.
Het kleurstofpoeder wordt gebruikt voor het verven van textiel, wol en leder en in (kunst)schildersverf en lak."

Belangstelling
Vroeger is de suikerbiet de meekrap opgevolgd. Nu is het gewas weer een goed alternatief voor suikerbieten, die door de nieuwe koers van het Europese landbouwbeleid steeds meer in prijs dalen. Meekrap kan evenals suikerbieten worden benut als vruchtwisselingsgewas . Voor het planten van de stekken en het rooien van de meekrapwortels gebruiken de boeren aangepaste plant- en rooimachines die ook in andere teelten worden gebruikt, zoals bloembollen, aardappelen en aardbeien.

"De eerste oogst van 50 hectare gaf eenderde meer opbrengst dan wij verwachtten. De belangstelling voor het meekrappoeder is enorm. Inmiddels hebben wij diverse klanten in binnen- en buitenland. Met Rubia Red kunnen wij in verschillende toepassingen ongeveer 40% van het gehele kleurenspectrum bestrijken. In de toekomst willen wij ook gele en blauwe plantaardige kleurstoffen van bijvoorbeeld de wouwplant en de indigostruik op de markt brengen. Daarmee kunnen wij het volledige kleurenspectrum realiseren", aldus Anco Sneep.

Meer informatie
www.rubiapigmentanaturalia.nl


...leeft
Leven wordt zoveel leuker als je probeert je grenzen te verleggen

...studeert
Marketing via creativiteit

...bepleit
Pleidooi voor Maintenance Valley op Kerstlunch OCG

...proeft
Het lijkt op vlees, het smaakt naar vlees en het is plantaardig

...leert
Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar
-kringen

...groeit
Groei Zeeuwse economie zet flink door

...keurt
Hulst krijgt Ster voor Veilig Ondernemen

....zorgt
Zorgen voor het milieu

...vertegenwoordigt
Oog voor de maatschappij

...snoept
De gezonde zoete oplossing

...verpakt
Een lekkere frisrode kleur

...introduceert
Samen-werken en zelf-verantwoordelijk leren

...kweekt
Praktijk en opleiding sluiten op elkaar aan

...kiest
De ondernemer heeft de sleutel voor de toekomst

...verft
Erfgoed in kleur

...bepaalt
Bijzondere stoffeerders van het landschap

...fokt
Wij gaan voor de absolute top!

...verandert
Plezier in het ondernemerschap

...wenst

...praat
Zorg om boer en tuinder in Zeeland

...vormt
Sterke economie met een veilig bedrijfsleven

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...profileert
Kansen voor Zeeland als zakenmarkt

...investeert
Investeren vanuit overtuiging

...innoveert
Duurzame innovatie wint terrein