In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2007
File not found.

Duurzame innovatie wint terrein

In het kielzog van duurzaam ondernemen wint duurzame innovatie steeds meer terrein. Zo is het project Facilitating Sustainable Innovation (FSI) van start gegaan. Doel is een interregionale samenwerking te creëren voor duurzame innovatie in de North Sea Region (landen rond de Noordzee).


In het Duitse Emden nam de provincie Zeeland deel aan een workshop duurzaamheid, links dr. Yoram Krozer, directeur van het Cartesius Instituut.

Van deze regio nemen twaalf partners van zes verschillende landen deel aan het project: Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Zweden en Engeland. Lead partner is de provincie Friesland en het project wordt wetenschappelijk begeleid door het Cartesius Instituut. Dit in Leeuwarden gevestigde instituut is het kenniscentrum voor duurzame innovaties van de Nederlandse technische universiteiten. Richard van Bremen en Leo Minnaar, beiden beleidsambtenaar Duurzame Ontwikkeling, vertegenwoordigen de provincie Zeeland in het project. De Zeeuwse inbreng richt zich met name op de uitwisseling van resultaten met duurzaam ondernemen bij het Midden- en Kleinbedrijf. Een fraai voorbeeld zijn de resultaten van het Ondernemers Overleg Tholen, gewaardeerd met de prestigieuze prijs het 'Ei van Columbus'.

De samenwerking tussen betrokken stakeholders moet de start en ontwikkeling van innovatieve bedrijven, producten en productiemethoden stimuleren. Een van de doelen van het project is de uitwisseling van kennis en ervaring met betrekking tot 'hoe te innoveren'. Een ander doel is het formuleren van conclusies en acties met betrekking tot 'wat te innoveren'. Samen met de Zweedse en Vlaamse partners werken Minnaar en Van Bremen reeds samen in een uitvoeringsproject om deze doelen te realiseren. Hogeschool Zeeland en Syntens worden hier nauw bij betrokken. Het uiteindelijke doel is om meer concrete vervolgprojecten te ontwikkelen binnen Europese subsidieprogramma's. Voor Zeeland liggen er volop kansen. Er komt ook een communicatieplatform om continue uitwisseling van kennis, ervaring en beleid van de verschillende landen mogelijk te maken.

Het project wordt in het voorjaar van 2008 afgesloten met een internationale bestuurlijke conferentie. Er worden workshops georganiseerd voor diverse thema's. Tot nu toe hebben de Engelse en Duitse partners een workshop georganiseerd (respectievelijk in Cambridge en in Emden) met als thema's 'Duurzame energie-technologie' en 'Duurzame mobiliteit'. Voor duurzame energie-technologie is in Zeeland onder andere de toepassing van koolzaadolie een interessante ontwikkeling. Op het gebied van duurzame mobiliteit scoren innovaties als de gasgevulde mosselverpakking van Prins & Dingemanse uit Yerseke en de mobiele spoelmachine van Van Dijke Zeeland B.V. uit Sint Philipsland hoog. Beide ondernemingen besparen met deze innovaties enorm op transportkilometers. De gasgevulde, lekvrije kleinverpakking voor mosselen van Prins & Dingemanse zorgt ervoor dat het water helder blijft en de mosselen langer vers. De mobiele spoelmachine kan de oogst zoals aardappelen en bieten, op het land schoonspoelen, hetgeen leidt tot substantieel financieel voordeel en milieuwinst.

...leeft
Leven wordt zoveel leuker als je probeert je grenzen te verleggen

...studeert
Marketing via creativiteit

...bepleit
Pleidooi voor Maintenance Valley op Kerstlunch OCG

...proeft
Het lijkt op vlees, het smaakt naar vlees en het is plantaardig

...leert
Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar
-kringen

...groeit
Groei Zeeuwse economie zet flink door

...keurt
Hulst krijgt Ster voor Veilig Ondernemen

....zorgt
Zorgen voor het milieu

...vertegenwoordigt
Oog voor de maatschappij

...snoept
De gezonde zoete oplossing

...verpakt
Een lekkere frisrode kleur

...introduceert
Samen-werken en zelf-verantwoordelijk leren

...kweekt
Praktijk en opleiding sluiten op elkaar aan

...kiest
De ondernemer heeft de sleutel voor de toekomst

...verft
Erfgoed in kleur

...bepaalt
Bijzondere stoffeerders van het landschap

...fokt
Wij gaan voor de absolute top!

...verandert
Plezier in het ondernemerschap

...wenst

...praat
Zorg om boer en tuinder in Zeeland

...vormt
Sterke economie met een veilig bedrijfsleven

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...profileert
Kansen voor Zeeland als zakenmarkt

...investeert
Investeren vanuit overtuiging

...innoveert
Duurzame innovatie wint terrein