In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2007
File not found.

Landbouw Special
Wij gaan voor de absolute top!

Kwaliteit staat bij Bert Poppelaars van de gelijknamige paardenfokkerij en -opfokkerij hoger in het vaandel dat kwantiteit. Stal Poppelaars uit Kortgene heeft al veel talentvolle dressuur- en springpaarden voortgebracht. Het hoogste doel is nog niet bereikt: het fokken van een paard voor de Olympische Spelen!


Bert Poppelaars.

Bert Poppelaars, die zijn varkenshouderij combineert met het fokken van paarden, gaat niet over één nacht ijs. Dat heeft hij bij zijn varkens ook nooit gedaan. Bert weet precies van welke hengst zijn merries drachtig zijn, hoe diens prestaties zijn en wie zijn ouders en grootouders zijn. Het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) heeft hem niet voor niets in 2000 uitgeroepen tot fokker van het jaar.

De basis is er
Tot voor kort leverde de varkensfokker wereldwijd beren. "De invoering van strengere regels en vergunningen heeft ons enthousiasme zover getemperd, dat wij geen topvarkens meer fokken," licht Bert Poppelaars toe. "Hoewel die uitdaging weg is, houden wij de varkens tot wij onze inmiddels verkochte boerderij verruilen voor een stek met meer weiden voor de paarden. Zij zijn onze nieuwe core business geworden. Een hele stap, maar die hebben wij durven nemen, omdat wij verzekerd zijn van een opvolger in de persoon van onze zoon."

Fokken en opfokken
In 1980 heeft Bert Poppelaars de paardenfokkerij van zijn vader overgenomen. "Toen hadden wij ook één merrie met veulen", vervolgt Bert. "Na tien jaar zijn wij pas professioneel gaan fokken met door het KWPN goedgekeurde dressuur- en springpaarden. Nu hebben wij gemiddeld vijfenveertig paarden. Verscheidene daarvan staan bij de ruiters. Jaarlijks hebben wij circa twaalf veulens. De opfokperiode is maximaal drie jaar. Na tweeëneenhalf jaar laten wij de paarden röntgenen en afhankelijk daarvan bieden wij de hengsten bij het KWPN ter keuring aan en laten wij de merries dekken. Zij brengen hier 1-2 veulens voort en gaan dan de sport in. Vervolgens bieden wij ze te koop aan. Onze paarden lopen inmiddels in diverse landen. Via de moderne communicatiemiddelen kunnen wij ze blijven volgen.
Wij hebben vijf goedgekeurde dekhengsten gefokt. Die toperkenning blijven wij nastreven. De beste hengsten mogen immers het vaakst dekken. De handel ontmoeten wij bijna wekelijks bij concoursen en wedstrijden. Laatst is de eerste Dutch Breeder Foundation of Show jumpers fokmerrie- en embryoveiling georganiseerd. Onze Vonnevanck was daar de absolute topper!"

ZLTO
Bert Poppelaars zit in de onlangs door de ZLTO opgerichte Klankbordgroep Paardenhouderij. De ZLTO wil de belangenbehartiging voor de paardenhouderij meer structuur geven.


...leeft
Leven wordt zoveel leuker als je probeert je grenzen te verleggen

...studeert
Marketing via creativiteit

...bepleit
Pleidooi voor Maintenance Valley op Kerstlunch OCG

...proeft
Het lijkt op vlees, het smaakt naar vlees en het is plantaardig

...leert
Syntens en ABAB starten met vijf leren-van-elkaar
-kringen

...groeit
Groei Zeeuwse economie zet flink door

...keurt
Hulst krijgt Ster voor Veilig Ondernemen

....zorgt
Zorgen voor het milieu

...vertegenwoordigt
Oog voor de maatschappij

...snoept
De gezonde zoete oplossing

...verpakt
Een lekkere frisrode kleur

...introduceert
Samen-werken en zelf-verantwoordelijk leren

...kweekt
Praktijk en opleiding sluiten op elkaar aan

...kiest
De ondernemer heeft de sleutel voor de toekomst

...verft
Erfgoed in kleur

...bepaalt
Bijzondere stoffeerders van het landschap

...fokt
Wij gaan voor de absolute top!

...verandert
Plezier in het ondernemerschap

...wenst

...praat
Zorg om boer en tuinder in Zeeland

...vormt
Sterke economie met een veilig bedrijfsleven

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...profileert
Kansen voor Zeeland als zakenmarkt

...investeert
Investeren vanuit overtuiging

...innoveert
Duurzame innovatie wint terrein