In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007
File not found.

syntens
Zeeuwse ondernemers in MKB Innovatie Top 100

Een geluidsarme funderingstechniek, een nieuw soort ruggenprik en een plantaardige vleesvervanger; het zijn enkele voorbeelden van Zeeuwse innovaties die de MKB Innovatie top 100 gehaald hebben. Syntens en het ondernemersmagazine bizz maakten deze ranglijst op dinsdag 17 april bekend. De lijst bestaat uit honderd concrete innovaties die het Nederlandse MKB het afgelopen jaar heeft gerealiseerd. In deze MKB Innovatie Top 100 hebben een achttal Zeeuwse ondernemers een plek veroverd.


De eerste innovatie uit Zeeland vinden we terug op plaats 22. Het gaat om de Twinpaal van Funderingstechnieken Verstraeten uit Oostburg. Dit is een funderingstechniek waarbij stalen funderingsbuizen twee aan twee naast elkaar worden 'ingeboord' en ertussen een waterafsluitende en grondkerende verbinding wordt gemaakt. Belangrijke resultaten van de Twinpaal zijn onder meer: geen geluidshinder zoals bij heien of trillen. Daarnaast is er geen grondafvoer, want de grond wordt zijdelings weggedrukt. De belangstelling vanuit de bouw voor deze techniek is groot, ook omdat de projecten in stedelijke gebieden omvangrijker worden terwijl de geluids- of trillingenhinder steeds minder getolereerd worden.

Vleesvervanger
Op plaats 73 staat Meatless uit Goes. Dit bedrijf produceert een honderd procent plantaardig vezel, Meatless. Dit is een vleesvervangend alternatief op basis van lupine. Meatless dient als basis voor de productie van vleesvervangende producten. Daarnaast wordt het toegepast in vleesproducten om het vetgehalte en de verbrandingswaarde omlaag te brengen en zo de voedingswaarde van vleesproducten en snacks sterk te verbeteren. Het bedrijf heeft de ambitie tot de belangrijkste Europese producenten van vleesvervangende vezels voor industriële toepassingen te gaan behoren. Om die doelstellingen te bereiken, heeft Meatless strategische samenwerkingsverbanden gesloten.

Nieuw soort ruggenprik
Unitron Electronics Group uit IJzendijke ontwikkelde samen met de maatschap van anesthesisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een nieuw systeem voor het toedienen van een ruggenprik. Hiermee behaalden ze plaats 74 in de MKB Top 100. Door kleine drukverschillen in de naald te meten en deze om te zetten in een beeld- en geluidssignaal, wordt de anesthesist geïnformeerd over de naaldpositie in het menselijk lichaam.

Commissarismossel
De Commissarismossel van de Stichting Zeeschelp en Viskwekerij Neeltje Jans behaalde plaats 79 in de innovatieranglijst. Stichting Zeeschelp deed de afgelopen jaren onderzoek naar de kweek van mosselen op het land.
Viskwekerij Neeltje Jans had meteen belangstelling voor dit project en stelde haar middelen beschikbaar om de proeven uit te voeren. Op 14 juli 2006 kreeg de Commissaris van de Koningin uit Zeeland de eerste mossel. Inmiddels zijn naast kwekers ook andere partijen, zoals toeleveranciers en machinebouwers bij het project betrokken. Met de presentatie van de Commissarismossel is een nieuwe fase ingeluid. Om vele tonnen van dit soort mossels te kweken, is schaalvergroting nodig.

3D-plasmasnijder
Bormstaal Holding uit Kloosterzande staat op plaats 93 in de MKB Top 100. Het bedrijf bouwde een nieuwe fabriekshal, die is uitgerust met drie lasersnijmachines en drie waterstraalsnijmachines om korte levertijden te garanderen. Om een nog hoger kwaliteitsproduct te leveren, tegen een nog lagere prijs, heeft Bormstaal een zeer geavanceerde gerobotiseerde plasmasnijder aangeschaft. Deze kan nauwkeuriger produceren, benut plaatmateriaal optimaal en levert minder afval op.

Eiken meubels
Frans Bijnen meubelen uit Hulst is actief op de (internationale) markt van interieurmeubelen. Omdat de doelgroep met interesse in de traditioneel klassieke stijl snel kleiner wordt, heeft het bedrijf een nieuwe koers uitgezet. Door zelf producten te gaan ontwikkelen, verbeterde de concurrentiepositie sterk. Met deze koerswijziging behaalde het bedrijf plaats 94 in de ranglijst.

Industriële zakken
Een ander bedrijf uit Hulst, Interjute, is terug te vinden op nummer 95 in de MKB Innovatie top 100. Interjute is één van Europa's grootste leveranciers op het gebied van industriële zakken voor de verpakking van meel, kunstmest, chemicaliën, veevoeders en vele andere producten. Sinds kort zijn, dankzij de aanschaf van een nieuw softwaresysteem, alle bedrijfsprocessen geautomatiseerd. De voordelen zijn: sneller, efficiënter en klantgerichter werken.

Flinterdunne koekjes
Het laatste Zeeuwse bedrijf staat op plaats 97 in de ranglijst. Het is Verduijn's Fine Biscuits uit Eede. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van fijne, krokante wafels voor afnemers wereldwijd. Om koekjes machinaal flinterdun te kunnen snijden, heeft Verduijn's een nieuwe productielijn gebouwd.

De honderd bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op: www.syntens.nl/innovatietoppers....begint
Motorrijden wint terrein

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...schrijft
Nieuw vakblad voor scheepsbouw

...innoveert
Zeeuwse ondernemers in MKB Innovatie Top 100

...wint
Innovatief sleepsysteem wint MKB Top 100

...kiest
'Begin op tijd met Bedrijfsoverdracht'

....presenteert
Ondernemersdebat over bedrijfsoverdracht

...verkoopt
Gratis themadag Bedrijfsoverdracht op 22 mei in Goes

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...neemt initiatief
Borgen van kennis bittere noodzaak

...eist
Transparante arbeidsmarkt vereist

...leert
Praktijk is beste leerschool

...in techniek
Imago techniek opvijzelen

...overschrijdt grenzen
Internationale handel in de lift

...pakt problemen aan
Geslaagde kick-off CWI

...valt op
Arbeidscommunicatie, de kunst van het opvallen

...begeleidt
Technisch personeel headhunten

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...rijdt
zakelijk onderweg

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vist
Oosterscheldekreeft is echte delicatesse

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...neemt af schijt
Ludiek afscheid op Haringparty 2007

...kijkt
De stand van zaken...

...werkt samen
Ondernemer en Zeelandhallen gaan door met Contacta