In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007
File not found.

techniek
Praktijk is beste leerschool

Zijn de technische opleidingen toegesneden op de praktijk van het bedrijfsleven? Dat zou wel ideaal zijn. Maar wat is de realiteit? ,,Volgens mij stemt het opleidingsmodel niet helemaal af op de behoefte in de praktijk", vindt Joris Bracke, directeur van Elektromotoren Bracke BV in Clinge.

door Henk van de Voorde


De werkplaats van Elektromotoren Bracke BV.
Foto: Input- Output Fotografie

CLINGE - "In Nederland is het beleid erop gericht dat de minder geschoolde jongeren een plaats in de maatschappij weten te vinden, terwijl in België de hoogste prioriteit uitgaat naar het leren van een vak. De maatschappelijke vorming staat in Nederland voorop. De jongeren leren een beetje timmeren, metselen en elektrotechniek. Voordat ze in het arbeidsproces inzetbaar zijn, moeten ze echter nog verder gevormd worden. Hiermee spreek ik geen waardeoordeel uit, want ik weet niet wat het beste is", zegt Bracke.
De 34-jarige manager is enkele jaren geleden zijn vader Willy Bracke officieel opgevolgd als directeur-eigenaar van de in reparatie en onderhoud van elektromotoren gespecialiseerde onderneming. Dit jaar staat in het teken van het 40-jarig bestaan van het innovatieve bedrijf, waar inmiddels twintig mensen werken. ,,De oudste medewerker is 58, de jongste 19. Onze mensen vormen een heel pluimage van karakters, achtergronden en opleidingsniveaus. Er zijn zowel mensen werkzaam die met moeite een lbo- opleiding achter de rug hebben, als probleemloos een hbo- studie.

Opleiding zegt niet alles. Dat merk je vooral bij laaggeschoolde ouderen. Zij hadden vaak wel de capaciteiten, maar moesten vroeger zo snel mogelijk de kost gaan verdienen. Tegenwoordig hebben laaggeschoolden wellicht minder algemene capaciteiten, maar dat wil zeker niet zeggen dat ze geen technische vaardigheden hebben. Bij de invulling van vacatures hechten we tegenwoordig meer waarde aan het feit dat iemand in de groep past dan aan kennis en kunde. Het is tenslotte niet zo moeilijk om iemand met bepaalde basisvaardigheden in de praktijk wat bij te leren", vertelt Bracke die zelf achtereenvolgens de hts in Breda en de universiteit van Nyenrode voltooide. "Op de hts heb ik elektrotechniek gestudeerd en op de universiteit general management: economie, wetgeving, waardebepalingen, jaarverslaglegging, voorraadbeheer, human resource. Kortom alles waar je in een bedrijf mee te maken krijgt. Je leert om makkelijker te communiceren in diverse disciplines. Die academische opleiding is als het ware een knapzak met gereedschap waar je eventueel gebruik van kan maken. Hier in de praktijk in Clinge leer ik echter het vak van manager pas daadwerkelijk. En mijn opleiding stopt pas echt, cru uitgedrukt, als ik in mijn kist ligt.".

Arbeidsvreugde
Hoewel hij in zijn bedrijf momenteel alleen een vacature heeft voor een ervaren conventionele draaier/verspaner, blijft hij waakzaam met het oog op de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt. ,, Grote bedrijven hebben een aanzuigende werking op hoger opgeleiden. Zo is bij ons vorig jaar een dertiger vertrokken naar een grote chemische fabriek. Bij grote bedrijven zijn er meer doorgroeimogelijkheden. Bij een klein bedrijf als het onze zijn er nu eenmaal veel minder leidinggevende functies. Mijn werknemers zijn allemaal enthousiaste vakmensen, die plezier in het werk hebben.

De meeste arbeidsvreugde ontleen ik aan mijn personeel. Dat zorgt er voor, dat van een hoop oud schroot een schitterend gerestaureerde motor wordt gemaakt, of dat een oude machinelijn wordt getransformeerd in de meest moderne geautomatiseerde machine. Onlangs hebben we voor een betonfabriek een grijper van een andere aandrijving voorzien waardoor de snelheid in het productieproces aanzienlijk verhoogd is."

Leerbedrijf
Elektromotoren Bracke is erkend leerbedrijf. Er lopen geregeld hts studenten stage voor hun afstudeerscriptie, terwijl er menig vmbo scholier terecht kan voor een snuffelstage. Momenteel hebben er twee werknemers een leerarbeidsovereenkomst ingevolge de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) respectievelijk de SMEO (Stichting Metaal en Elektro Opleidingen Zeeuws-Vlaanderen).

Naast reparatie en onderhoud, automatisering en handel, houdt Bracke zich ook bezig met nieuwe projecten. Zo is onlangs in samenwerking met Steenbakker Lastechniek en De Feijter op verzoek van de recyclingindustrie een hoogwaardige innovatieve beeldbuismachine ontwikkeld. Uit de traditionele beeldbuizen wordt het kwalitatieve glas en metaal hergebruikt. De automatisering/besturing van de unieke machine is ontwikkeld door Elektromotoren Bracke.

De drie bedrijven waren met hun innovatieve product vorig jaar genomineerd voor de Emergo-prijs. Een ander voorbeeld van innovatie is de ontwikkeling van een trainingsapparaat. ,,Wij zijn bezig met de bouw van een apparaat waarbij een sprinter zijn specifieke spiergroepen kan trainen zonder dat dit ten koste gaat van zijn looptechniek. Hardlopers en voetballers moeten snel kunnen accelereren. Zij moeten zowel sterk als snel zijn. Het nieuwe product maakt direct visueel kenbaar wat het gevolg is van een bepaalde houding op de effectiviteit van de atleet. Het is in potentie een geweldig trainingsapparaat", aldus Joris Bracke.

www.eb-groep.nl


...begint
Motorrijden wint terrein

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...schrijft
Nieuw vakblad voor scheepsbouw

...innoveert
Zeeuwse ondernemers in MKB Innovatie Top 100

...wint
Innovatief sleepsysteem wint MKB Top 100

...kiest
'Begin op tijd met Bedrijfsoverdracht'

....presenteert
Ondernemersdebat over bedrijfsoverdracht

...verkoopt
Gratis themadag Bedrijfsoverdracht op 22 mei in Goes

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...neemt initiatief
Borgen van kennis bittere noodzaak

...eist
Transparante arbeidsmarkt vereist

...leert
Praktijk is beste leerschool

...in techniek
Imago techniek opvijzelen

...overschrijdt grenzen
Internationale handel in de lift

...pakt problemen aan
Geslaagde kick-off CWI

...valt op
Arbeidscommunicatie, de kunst van het opvallen

...begeleidt
Technisch personeel headhunten

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...rijdt
zakelijk onderweg

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vist
Oosterscheldekreeft is echte delicatesse

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...neemt af schijt
Ludiek afscheid op Haringparty 2007

...kijkt
De stand van zaken...

...werkt samen
Ondernemer en Zeelandhallen gaan door met Contacta