In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007
File not found.

eten
Oosterscheldekreeft is echte delicatesse

Het nieuwe kreeftenseizoen, dat loopt van 1 april tot 15 juli, is feestelijk ingeluid door Commissaris van de koningin Karla Peijs. De Oosterscheldekreeft is een delicatesse en mag maar door enkele beroepsvissers op de hen toegewezen visgronden gevangen worden.

door Henk van de Voorde


De schelpdieren werden nabij Zierikzee opgevist.
Foto’s: Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

ZIERIKZEE - Vanaf 't Luitje aan de Nieuwe Haven van Zierikzee vond, onder auspiciën van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, de afvaart plaats. Kreeftenvanger Jan van Westenbrugge viste met zijn boot de ZZ 14 uit Zierikzee in aanwezigheid van vier ambassadeurs de eerste kreeft op. De kreeften gedijen uitstekend in het schone water van de Oosterschelde. Ze worden gelokt met verse vis in een fuik. Een volwassen exemplaar is ongeveer 37 centimeter lang en weegt tussen de 600 gram en een kilo. Een kreeft kan niet zwemmen en zoekt daarom kruipend naar een bodem die bescherming biedt. De scharen van de Oosterscheldekreeft bevatten evenals het achterlijf veel vlees. Ongeveer een derde van de kreeft, blauw-zwart van kleur en nagenoeg geen spikkels, is eetbaar. Hij wordt vanwege zijn fijne smaak de Rolls-Royce onder de kreeften genoemd en geniet dan ook internationale bekendheid.

Kreeften lopen bij een temperatuur van boven de vijf graden; als het water te koud is verschuilen ze zich in holen. Kreeften verschalen medio mei en zijn dan het meest kwetsbaar. Natuurlijke vijanden zijn de mens en de zeekat. Dat is een inktvis die uit Portugal komt om in de Oosterschelde te paren. Ook zijn kreeften bang voor grote zeekrabben en voor elkaar. Kreeften zijn namelijk kannibalen. De verkleuring bij het koken komt door pigmentverandering, het is een chemische reactie. De pijn voor de kreeft is beperkt, omdat deze een minimaal zenuwstelsel heeft, minder ontwikkeld bijvoorbeeld dan bij een kip, konijn of een koe. De vrouwtjes dragen in april en mei eitjes met zich mee. Per vrouwtje kunnen er dat wel 10.000 zijn. Europees DNA-onderzoek wees uit dat de kreeft uit de Oosterschelde herkenbaar afwijkend DNA heeft ten opzichte van de kreeften uit de rest van de wereld. Hierdoor is de smaak volgens de kenners fijner en zoeter. Canadese kreeften worden in koelboxen ingevlogen, waardoor de kreeft gestresst raakt. Dit heeft negatieve invloed op het vlees, het wordt taaier. De Oosterscheldekreeft is vers. Je krijgt deze kreeft vanuit het water zo op je bord. Tien restaurants op Schouwen-Duiveland, Zuid-Beveland, Walcheren en Tholen voorzien in een uitgelezen kreeftenmenu met aangepaste wijn voor de prijs van nog geen zestig euro. De Franse Maison Preiss-Zimmer Pinot Gris Tradition 2004 (uit de Elzas) is dit jaar gekozen tot officiële kreeftenwijn..

...begint
Motorrijden wint terrein

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...schrijft
Nieuw vakblad voor scheepsbouw

...innoveert
Zeeuwse ondernemers in MKB Innovatie Top 100

...wint
Innovatief sleepsysteem wint MKB Top 100

...kiest
'Begin op tijd met Bedrijfsoverdracht'

....presenteert
Ondernemersdebat over bedrijfsoverdracht

...verkoopt
Gratis themadag Bedrijfsoverdracht op 22 mei in Goes

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...neemt initiatief
Borgen van kennis bittere noodzaak

...eist
Transparante arbeidsmarkt vereist

...leert
Praktijk is beste leerschool

...in techniek
Imago techniek opvijzelen

...overschrijdt grenzen
Internationale handel in de lift

...pakt problemen aan
Geslaagde kick-off CWI

...valt op
Arbeidscommunicatie, de kunst van het opvallen

...begeleidt
Technisch personeel headhunten

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...rijdt
zakelijk onderweg

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vist
Oosterscheldekreeft is echte delicatesse

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...neemt af schijt
Ludiek afscheid op Haringparty 2007

...kijkt
De stand van zaken...

...werkt samen
Ondernemer en Zeelandhallen gaan door met Contacta