In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007
File not found.

Internationale handel in de lift

Op de Internationale Handelsdag 2007 van de Kamers van Koophandel West-Brabant en Zeeland in De Wouwse Tol in Bergen op Zoom, was er veel wisselwerking van kennis en ervaring tussen de ruim honderd aanwezige ondernemers. Er werden interessante presentaties gehouden voor de Brabantse en Zeeuwse im- en exporteurs over actuele zaken die spelen bij grensoverschrijdende handel, zoals internationaal betalingsverkeer en juridische gevolgen.

door Henk van de VoordeBERGEN OP ZOOM - Speciale aandacht was er voor zakendoen met België, Duitsland en het Verre Oosten. Volop gelegenheid was er voor een vrijblijvende oriëntatie op alle aspecten van het zakendoen met het buitenland, via een informatiemarkt, diverse landenpresentaties, een forumdiscussie en een netwerkcafé. Zeeuwse en West-Brabantse ondernemers deelden hun ervaringen over zakendoen met België, Duitsland, China en Hong Kong waarbij vragen konden worden gesteld aan George Ammerlaan, directeur Hong Kong Trade Development Council; Theo Vaes, directeur Antwerp Business Center; Menno Schrok, landenmedewerker Duitsland/EVD en Enrico Kretschmar, directeur Gateway to Germany.

West-Brabantse en Zeeuwse importeurs vertelden in een forumdiscussie onder leiding van Philip Stobbelaar, exportconsulent van de Kamer van Koophandel voor Zeeland, over de valkuilen die zij ervaren bij het importeren. Bezoekers konden daarbij vragen stellen aan Antoine Hermans, Interjute BV (Kapellebrug), Marijn van Gastel, Hanko Handelsmaatschappij BV (Breda), Hetty Verwijmeren-Dielissen, Periglass BV (Oosterhout) en Rob de Graag, Vricotex BV (Goes). Aansluitend was er een netwerkcafé waarbij de ondernemers ook bijgepraat konden worden door Lenno Vermaas, exportmanager Van de Bilt zaden en vlas BV (Sluiskil), Marcel de Jonge, directeur Western Europe Rieber & Son ASA (St. Maartensdijk) en Jurgen van Keulen, algemeen directeur Van Keulen B.V. (Ossendrecht).

Starters
Voorzitter Chris Rutten van de Kamer van Koophandel West-Brabant stelde dat de Kamers van Koophandel in de regio samen met de EVD de basisinfrastructuur vormen van de overheid voor het bevorderen van internationaal ondernemen. „Als het aan ons ligt zal de komende jaren veel extra aandacht uitgaan naar internationaal ondernemen. Hoe bevorderen wij internationale handel, naast het organiseren van deze dag? Wij begeleiden beginnende exporteurs onder meer door de EVD-subsidieregeling 'Programma Starters op Buitenlandse markten'. Een MKB-bedrijf kan hiermee begeleiding krijgen bij het bepalen van de aanpak om een buitenlandse markt te bewerken, zoals het opstellen van een exportplan en het vinden van potentiële afnemers of samenwerkingspartners.

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van deze startende exporteurs een gemiddelde export genereren van 80.000 euro per bedrijf. In 2007 verwachten alle Kamers van Koophandel in Nederland 500 startende exporteurs te kunnen begeleiden. Dit zal leiden tot een exportboost van 20 miljoen euro", aldus Rutte. Het zelfstandig ondernemerschap lonkt voor velen, mede door de aantrekkende economie. „Internationaal zakendoen betekent voor ondernemers vaak een sprong in het diepe. Toch wagen steeds meer ondernemers het erop. Bedrijven in West-Brabant en Zeeland behalen in totaal inmiddels ruim dertig procent van hun omzet in het buitenland, zo blijkt uit de ERBO-enquête van onze beide Kamers van Koophandel. De industrie is goed voor bijna driekwart van de totale export in deze regio. Landelijk is dat minder: 62 procent. Internationaal zakendoen biedt ook u als MKB-ondernemer kansen. Maar een goede voorbereiding en praktische adviezen van deskundigen en collega-ondernemers zijn daarbij onmisbaar."


...begint
Motorrijden wint terrein

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...schrijft
Nieuw vakblad voor scheepsbouw

...innoveert
Zeeuwse ondernemers in MKB Innovatie Top 100

...wint
Innovatief sleepsysteem wint MKB Top 100

...kiest
'Begin op tijd met Bedrijfsoverdracht'

....presenteert
Ondernemersdebat over bedrijfsoverdracht

...verkoopt
Gratis themadag Bedrijfsoverdracht op 22 mei in Goes

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...neemt initiatief
Borgen van kennis bittere noodzaak

...eist
Transparante arbeidsmarkt vereist

...leert
Praktijk is beste leerschool

...in techniek
Imago techniek opvijzelen

...overschrijdt grenzen
Internationale handel in de lift

...pakt problemen aan
Geslaagde kick-off CWI

...valt op
Arbeidscommunicatie, de kunst van het opvallen

...begeleidt
Technisch personeel headhunten

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...rijdt
zakelijk onderweg

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vist
Oosterscheldekreeft is echte delicatesse

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...neemt af schijt
Ludiek afscheid op Haringparty 2007

...kijkt
De stand van zaken...

...werkt samen
Ondernemer en Zeelandhallen gaan door met Contacta