In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2007
File not found.

zakenvrouw van het jaar even terug in Oosterhout
Marlies Dekkers wil imperium

Afgelopen week heeft Marlies Dekkers (41 jaar) in Parijs een nieuwe winkel geopend. De van oorsprong Oosterhoutse zakenvrouw/ modeontwerpster heeft intussen 1000 verkooppunten in achttien landen. Haar ideaal: een wereldimperium. En als dat niet lukt "dan ligt dat aan het management. Aan mijzelf dus", zegt ze.

door Ron Gregoor


Marlies Dekkers is een autodidact. Ze poseerde zelfs voor haar eigen merk.
Foto: Caren Verbruggen

Ze doet er niet moeilijk over, de zakenvrouw van het jaar. Marlies Dekkers wil de wereld veroveren. Letterlijk. "Ik wil in iedere hoofdstad minstens één eigen winkel", zegt ze. De Marlies Dekkers Group, het bedrijf waar zij leiding aan geeft, heeft groeistuipen. Iedere maand opent zij wel ergens in de wereld een winkel. "Ik wil de absolute top bereiken. We zijn daar ook al aardig mee bezig. Het bedrijf, de formule, het product, ze hebben het in zich om een wereldbedrijf te worden."

Ze legt zichzelf dus behoorlijk wat druk op. "Aan de ene kant twijfel ik ook wel eens, ik stel me kwetsbaar op. Ik verafschuw machogedrag binnen een bedrijf. Als je nooit twijfelt, kun je ook niet creatief zijn. Aan de andere kant moet je ook lef hebben, durven als ondernemer. Risico nemen, dat is heel belangrijk." Het zijn hectische maanden voor Marlies Dekkers. Dezer dagen opende ze een nieuwe winkel in Parijs, ze schreef samen met Heleen van Royen de bestseller Stout, waarvan er al meer dan 100.000 over de toonbank vlogen en ze werd en passant ook nog eens even zakenvrouw van het jaar. Nederland heeft dit jaar in ieder geval een heel ander type als 'first lady in the business'. Dekkers heeft niet alleen een onmiskenbaar zakelijk talent, ze is eigenlijk bovenal kunstenares, modeontwerpster.

En dat merk je. Aan de ene kant is ze heel spontaan, aan de andere kant weigert ze te poseren voor de fotograaf. Iedereen trekt aan Marlies Dekkers. Nova, SBS, Ivo Niehe, ze was de afgelopen weken wel heel vaak in het nieuws. Ze deed ook nog even Oosterhout aan. Haar geboortestad. Ze bracht er haar jeugd door, zat er op de huishoudschool. Kennelijk had ze er een leuke jeugd "want ik ben trots op Oosterhout. En maak dat ook kenbaar, overal waar ik ben", zegt ze. Op uitnodiging van het MKB Oosterhout liet ze zich in het restaurant van Golfclub Landgoed Bergvliet Stichting interviewen door haar oude vriendje Arno Meulendijks, die in Oosterhout een reclamebureau heeft.

En in de pauze mocht iedereen haar aanspreken en vragen stellen. Meer dan 300 genodigden hingen aan haar lippen. "Ik herinner me nog dat je ontzettend dominant was", geeft Meulendijks een voorzetje. Zelf vindt Dekkers dat het wel meevalt. "Ja, wil je slagen als zakenvrouw, dan moet je niet over je heen laten lopen. Marlies Dekkers is van oorsprong modeontwerpster. Ze is internationaal doorgebroken met haar lingerielijn Undressed. Ze is directrice van de Marlies Dekkers Group en heeft inmiddels 125 mensen in dienst.

Dekkers is aan de ene kant de kunstenares, gevormd op de kunstacademie St. Joost in Breda en aan de andere kant de zakenvrouw uit Rotterdam. In beide gevallen succesvol, want de hele wereld wil haar producten: lingerie, badkleding en zonnebrillen. "Ik ben mijn hele leven al gefascineerd door ondergoed.
Toen ik mijn eerste beha kocht, dacht ik: is dit het nou. Maar ik heb er nooit aan gedacht daar zelf iets mee te gaan doen", herinnert ze zich nog. Dat kwam pas tijdens haar studie op St. Joost. Daar ontwierp ze haar eerste kleding. Met de Undressed- lijn probeert ze compromisloze lingerie te maken. Comfortabel, maar wel spannend, erotisch, maar niet ordinair.

Als zakenvrouw is Dekkers een autodidact. "Ik heb alles zelf aangeleerd. Ik leverde zelf dozen bij de klanten af. Over mijn eerste factuur deed ik een dag. Op mijn slaapkamer zat ik met een carbonpapiertje rekeningen te schrijven. Ik heb wel op tijd gezien wanneer ik de volgende stap moest zetten. Ik heb aandeelhouders aangetrokken om aan geld te komen, heb ze later uitgekocht, de zaak gereorganiseerd."


...begint
Motorrijden wint terrein

...feest
Een nieuw begin

...zit
De stoel

...schrijft
Nieuw vakblad voor scheepsbouw

...innoveert
Zeeuwse ondernemers in MKB Innovatie Top 100

...wint
Innovatief sleepsysteem wint MKB Top 100

...kiest
'Begin op tijd met Bedrijfsoverdracht'

....presenteert
Ondernemersdebat over bedrijfsoverdracht

...verkoopt
Gratis themadag Bedrijfsoverdracht op 22 mei in Goes

...ontwerpt
Marlies Dekkers wil imperium

...neemt initiatief
Borgen van kennis bittere noodzaak

...eist
Transparante arbeidsmarkt vereist

...leert
Praktijk is beste leerschool

...in techniek
Imago techniek opvijzelen

...overschrijdt grenzen
Internationale handel in de lift

...pakt problemen aan
Geslaagde kick-off CWI

...valt op
Arbeidscommunicatie, de kunst van het opvallen

...begeleidt
Technisch personeel headhunten

...peilt
Het eerste cijfer van de barometer: 7,2

...rijdt
zakelijk onderweg

...samen sterk
BZW wil vooral samen sterk zijn

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vist
Oosterscheldekreeft is echte delicatesse

...begeleidt
Goede vakmensen aan de slag in de techniek

...neemt af schijt
Ludiek afscheid op Haringparty 2007

...kijkt
De stand van zaken...

...werkt samen
Ondernemer en Zeelandhallen gaan door met Contacta