In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006
File not found.

SYNTENS
"Zeeland is dé provincie op het gebied van aquacultuur"

MIDDELBURG - De sector Aquacultuur in Zeeland biedt volgens Syntensadviseur Willy Reijniers genoeg innovatieve aanknopingspunten om Zeeland dé provincie op het gebied van aquacultuur te noemen. De Commissarismossel, op 14 juli jl. uitgereikt aan Commissaris van de Koningin Van Gelder, is daar volgens hem een mooi voorbeeld van. Ook andere initiatieven dragen bij aan de ontwikkeling van deze -voor Zeeland- belangrijke sector. Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, stimuleert bedrijven om samen te werken bij innovatieve initiatieven.


Bart Schot (l.) en Commissaris van de Koningin Wim van Gelder met de eerste Commissarismosselen. Foto: Combi Foto Hameeteman-Ouddorp

"Er is meer kennis over aquacultuur in Zeeland aanwezig, dan veel mensen denken,"vertelt Reijniers. Om MKB-bedrijven te stimuleren deze kennis te gebruiken, stelt de Provincie Zeeland via Syntens tien aquacultuurvouchers beschikbaar om verkenningen 'in het veld' uit te laten voeren door kennisinstellingen of adviesbureaus. De Syntensadviseur vervolgt: "Het zijn soms wilde ideeën, maar de verkenningen geven wel meer informatie over de mogelijkheden binnen de sector. Daar zijn we nieuwsgierig naar. Daarom krijgen bedrijven met deze vouchers te kans om een onderzoek te doen. Hoewel niet vaststaat dat deze verkenningen succes opleveren." Als voorbeeld noemt de Syntensadviseur het ontwikkelen van een standaardboei als vervanger voor allerlei drijvers. Deze wordt bevestigd aan visnetten, die hierdoor duidelijker zichtbaar zijn als ze in het water liggen. Van deze innovatie kunnen meerdere vis- sers profiteren.

Kennis exporteren
"We zien veel innovaties binnen de aquacultuur. Het is een groeimarkt. Door deze vouchers te gebruiken, kunnen we de kansen die er liggen versnellen." Ook ziet Reijniers mogelijkheden om de kennis die is opgedaan te exporteren naar het buitenland. "De aquacultuur is een internationaal opererende sector. Zeeuwse bedrijven hebben bijvoorbeeld contacten met bedrijven in Noorwegen, Ierland en Duitsland. Ook voor hen is de kennis relevant." Kennisoverdracht is dus één van de belangrijkste manieren om de sector verder te ontwikkelen. Daarom organiseert de Hogeschool Zeeland vanaf 14 september een cursus aquacultuur voor MKB-bedrijven bij het RAAK-project Aquacultuur. De inhoud van deze cursus is in overleg met bedrijven uit de sector en Syntens samengesteld, en is al aan een groep studenten van de Hogeschool gegeven. Er zullen gastcolleges op locatie verzorgd worden. Hierdoor krijgen bedrijven meer kennis over de innovatieve mogelijkheden en worden er wellicht nieuwe initiatieven ontwikkeld.

Samenwerking
Samenwerking is een andere belangrijke factor om innovatieve ideeën te laten slagen. Recent voorbeeld is de Commissaris-mossel. Deze mossel is voortgekomen uit een broedhuis. In deze kraamkamer worden de babymossels grootgebracht. Vervol-gens groeien ze buiten aan een touw in het Oosterscheldewater tot volwassen mossel uit. Het initiatief om met deze manier van mosselkweek te experimenteren, kwam van de Stichting Zeeschelp. Viskwekerij Neeltje Jans had meteen belangstelling en stelde haar middelen beschikbaar om de proeven uit te voeren. Inmiddels zijn naast kwekers ook andere partijen, zoals toeleveranciers en machinebouwers betrokken bij de het project. Gezamen-lijk onderzoeken zij de mogelijkheden. Op 14 juli kreeg de Zeeuwse Commissaris van de Koningin de eerste broedhuismossels gepresenteerd in restaurant Oud Sluis.

Rol Syntens
Syntens begeleidt dit cluster van aquacultuurbedrijven. Reijniers licht de rol van Syntens toe: "Wij hebben het innovatieve idee omgezet naar een project met een duidelijk doel. Door onze contacten hebben we de juiste partijen aan elkaar kunnen koppelen." Dat het cluster binnen twee jaar tijd resultaat heeft geboekt, is voor de Syntensadviseur geen verrassing. "Door samenwerking bereik je je doel sneller. Een paar pioniers zijn met het idee begonnen. Zij geloofden erin en vonden door hun enthousiasme al snel aansluiting bij anderen. Het uitwisselen van ervaringen droeg bij aan een snelle ontwikkeling van het innovatieve idee." Het cluster is uniek, omdat het naast een algemeen doel: het in stand houden van de moderne mosselkweek, de partijen ook met individuele trajecten bezig zijn. Ook concurrenten zitten met elkaar aan tafel.

Nieuwe fase
Met de presentatie van de Commissarismossel is een nieuwe fase ingeluid. Om vele tonnen van dit soort mossels te kweken, is schaalvergroting nodig. En daarnaast moet gekeken worden welke kweekvormen rendabel zullen zijn. Een nieuwe fase brengt nieuwe vragen met zich mee. Voor Reijniers zijn deze vragen voor hem als adviseur interessant. "Je weet dat er mogelijkheden liggen, alleen wat is er haalbaar en wat niet. Dit zijn serieuze innovatieve trajecten die vragen om een lange adem. En om de juiste partijen. Want zonder de juiste mensen kun je niet komen tot succesvolle resultaten."
www.syntens.nl

Cursus Aquacultuur
Voor meer informatie over de cursus Aquacultuur kunt u terecht bij de heer Heringa van de Hogeschool Zeeland, tel.nr. 0118 - 48 94 73 of e-mail jouke.heringa@hz.nl De eerste bijeenkomst van de cursus is op 14 september.


...bespaart
Duurzaam Ondernemen in Middelburg

...ontwikkelt
Projecten ontwikkelen is het ultieme ondernemen

...reikt uit
Toerisme Innovatie Prijs 2006 uitgereikt

...stimuleert
"Zeeland is dé provincie op het gebied van aquacultuur"

...adviseert
Allplast groeit door investeringen in kennis en interne organisatie

...stopt
Vrouwen en jongeren stoppen sneller met eigen bedrijf

...nomineert
Doe mee aan de Zeeuwse startersprijs

....debatteert
Zeeuws Personeelsevent op woensdag 4 oktober in Rilland

...promoot
Zeeuwse goede doelen op JKW Veiling 2006

...exposeert
Nog beperkte standruimte beschikbaar op Contacta 2006

...voorziet
Veel dynamiek in Middelburg

...vestigt
Woonboulevard Mortiere is een publiekstrekker

...voegt samen
Stationsgebied heeft uitstraling en herkenbaarheid

...realiseert
Park Veldzigt is een geweldige locatie

...levert op
ZEP: vrijetijdspark waar altijd de zon schijnt

...bevordert
Arnestein is een begrip in Middelburg en omstreken

...karakteriseert
Middelburg is must voor elke toerist

...introduceert
Jaarfeest en uitreiking OCG Trofee 2006

...klaagt
Ontevreden klant kan vaker klagen

...is innovatief
Genomineerden BOS 2006 zijn innovatieve bedrijven

...rijdt
Onderweg

...belegt
De belegginsadviseurs

...ontwikkelt
Bedrijfs onroerend goed