In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006
File not found.

Onderzoek naar bedrijfsbeëindiging in Zeeland
Vrouwen en jongeren stoppen sneller met eigen bedrijf

Voor jongeren en vrouwen is ondernemerschap vaak te hoog gegrepen. Dat blijkt uit onderzoek van HZ-studente Daniëlle Zee naar de factoren van bedrijfsbeëindiging in Zeeland.


'Zo'n 20 procent van de Zeeuwse ondernemers in de detailhandel stopt binnen een paar jaar met hun bedrijf'. (foto duo-foto)

Vooral in de sectoren persoonlijke dienstverlening, detailhandel en zakelijke dienstverlening struikelen veel ondernemers in een vroegtijdig stadium. Zee: "Vrouwen hebben blijkbaar toch veel moeite om werk en zorgtaken te combineren. En jongeren laten zich bij hun keuze voor het ondernemerschap te vaak leiden door de verkeerde beweegredenen."

Daniëlle Zee, die haar onderzoek uitvoerde als afstudeeropdracht bij de Kamer van Koophandel, stelde vast dat 21 procent van de Zeeuwse starters binnen één jaar het loodje legt. Binnen vijf jaar stopt maar liefst 58 procent van de vrouwen met een eigen zaak. Jongeren haken ook eerder af. In de leeftijdsgroep tot 36 jaar faalt zelfs bijna de helft in het eerste jaar. Vaak ligt er een negatieve keuze voor het starten, zoals langdurige werkloosheid of het vinden van een baan in loondienst nadat men is gestart, aan de bedrijfsbeëindiging ten grondslag. Zo strandt 47 procent van de ondernemers, die start vanuit een uitkering, in het eerste jaar. Uit het onderzoek naar ondernemers die in de afgelopen twee jaar gestopt zijn, wordt verder vooral het gebrek aan klanten en de regels van de overheid als reden aangegeven. Zo geeft eenderde van de stoppers aan dat wetten en regels, die de overheid instelt, een struikelblok is bij het uitoefenen van een eigen zaak. Ook speelt bij jonge ondernemers het gebrek aan kennis en ervaring in het bedrijfsleven een grote rol.

Geen ondernemingsplan
Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim de helft van de gestruikelde ondernemers minder dan 15 uur in de week aan de eigen zaak besteedde en het ondernemerschap combineerde met een betaalde baan of zorgtaken. Opvallend is ook dat maar liefst 71 procent van de ondernemers toegaf geen ondernemingsplan te hebben. Vooral in de persoonlijke dienstverlening gaat het vaak fout. Ook blijkt dat hetzelfde percentage ondernemers geen externe hulp inroept van bijvoorbeeld een accountant of Kamer van Koophandel. Ondernemers met branche-ervaring en een vakdiploma blijven, volgens Zee, langer met hun bedrijf aan de slag. "Zeker als het om ouderen gaat. Je ziet dat stoppende ondernemers te vaak onvoorbereid van start gaan;" aldus Zee. Toch gooien jongeren die hun bedrijf stopgezet hebben, nog niet definitief de handdoek in de ring. Zo geeft meer dan de helft van deze groep stoppende ondernemers aan het in de toekomst opnieuw te willen beginnen.

Kamer van Koophandel voor Zeeland

Kantoor Middelburg
Buitenruststraat 225
Postbus 6004
4330 LA Middelburg
Tel.: (0118) 67 35 00
Fax.: (0118) 67 35 47

Kantoor Terneuzen
Schuttershofweg 1
Postbus 1034
4530 GA Terneuzen
Tel.: (0118) 67 35 00
Fax.: (0118) 67 35 46


Internet www.zeeland.kvk.nl
E-mail info@zeeland.kvk.nl


...bespaart
Duurzaam Ondernemen in Middelburg

...ontwikkelt
Projecten ontwikkelen is het ultieme ondernemen

...reikt uit
Toerisme Innovatie Prijs 2006 uitgereikt

...stimuleert
"Zeeland is dé provincie op het gebied van aquacultuur"

...adviseert
Allplast groeit door investeringen in kennis en interne organisatie

...stopt
Vrouwen en jongeren stoppen sneller met eigen bedrijf

...nomineert
Doe mee aan de Zeeuwse startersprijs

....debatteert
Zeeuws Personeelsevent op woensdag 4 oktober in Rilland

...promoot
Zeeuwse goede doelen op JKW Veiling 2006

...exposeert
Nog beperkte standruimte beschikbaar op Contacta 2006

...voorziet
Veel dynamiek in Middelburg

...vestigt
Woonboulevard Mortiere is een publiekstrekker

...voegt samen
Stationsgebied heeft uitstraling en herkenbaarheid

...realiseert
Park Veldzigt is een geweldige locatie

...levert op
ZEP: vrijetijdspark waar altijd de zon schijnt

...bevordert
Arnestein is een begrip in Middelburg en omstreken

...karakteriseert
Middelburg is must voor elke toerist

...introduceert
Jaarfeest en uitreiking OCG Trofee 2006

...klaagt
Ontevreden klant kan vaker klagen

...is innovatief
Genomineerden BOS 2006 zijn innovatieve bedrijven

...rijdt
Onderweg

...belegt
De belegginsadviseurs

...ontwikkelt
Bedrijfs onroerend goed