In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007
File not found.

Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

Luit Ezinga uit Schuddebeurs is de beoogd voorzitter van Hiswa Nederland. Als de algemene ledenvergadering op dinsdag 26 juni akkoord gaat met zijn benoeming, zal de huidige KvK-voorzitter van Zeeland dus de grootste Nederlandse branchevereniging voor de watersport gaan leiden. Zeeland heeft de mogelijkheden om uit te groeien tot watersportprovincie bij uitstek en wil zich ook als zodanig gaan profileren.

door Henk van de Voorde


KvK Zeeland-voorzitter Luit Ezinga: ,,De fusie zal een synergetisch effect sorteren."
Foto: Willem Mieras

Het verwachte voorzitterschap van Ezinga past prima in deze filosofie. Bij de Hiswa zijn onder andere diverse jachtbouwbedrijven aangesloten. Ezinga, geconfronteerd met zijn aanstaande benoeming: ,"Het is eigenlijk niet aan mij om daar al iets over te zeggen, zolang het niet officieel is, maar ik kan moeilijk ontkennen dat ik door het bestuur ben voorgedragen. Wat de gevolgen voor Zeeland zijn? We moeten niet overdrijven, want ik word tenslotte verondersteld om landelijk te opereren."

De Groninger van origine zwaait per 1 januari af als voorzitter van de Kamer van Koophandel Zeeland. Zoals bekend is Chris Rutte vanaf die fusiedatum beoogd voorzitter van de gezamenlijke KvK voor West-Brabant en Zeeland. ,,Het ligt voor de hand dat Chris Rutte de nieuwe voorzitter wordt. Rob van Renterghem van de KvK Zeeland wordt tenslotte directeur van de nieuwe KvK. Ik denk dat ook de keus voor Rutte een goede zaak is voor Zeeland. Als oud-burgemeester van Middelburg weet hij wat er speelt in onze provincie. Hij kent er ook veel mensen. De voorbereidingen voor de fusie verlopen prima. Deze zal, vanuit de steunpunten Breda en Middelburg, een synergetisch effect sorteren", meent Ezinga. Zelf zal hij als vice-voorzitter deel gaan uitmaken van het presidium van de nieuwe kamer. Economische dynamiek en optimaliseren van bedrijfsleven zal uiteraard ook bij de nieuwe KvK het primaat hebben.

,,We moeten met zijn allen een front vormen: BZW, MKB, werknemersorganisaties. De schaalvergroting leidt tot kostenbesparing die ten gunste komt van de economie in Brabant en Zeeland. Ik heb een goed gevoel over de fusie." De KvK-vestiging in Middelburg ontwikkelt zich tot een ondernemingshuis waar inmiddels MKB Zeeland en Syntens al onderdak hebben gevonden. De ontwikkelingsmaatschappij NV Zeeuwse Impuls, inclusief kenniscentrum, kan daar (na enig uitstel) deze maand aan toegevoegd worden.

Pensioen
De uit Haren afkomstige Luit Ezinga, 'het Wassenaar van Goningen', leidt in het dagelijks leven Hostellerie Schuddebeurs op Schouwen-Duiveland. Chef-kok Bart de Ree en zijn echtgenote Tanja nemen per 1 januari de dagelijkse leiding over. Zelf gaat Ezinga, die volgend jaar zestig wordt, met pensioen. ,,Ik blijf nog wel medevennoot, maar zal dus niet meer elke dag in de hostellerie rondlopen.

Belangrijkste is dat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd blijft." Luit Ezinga zal zeker niet achter de geraniums gaan zitten. Dat zouden zijn talrijke nevenfuncties ook niet toelaten. Zo blijft hij voorzitter van Relais Restaurants, een groep van dertig restaurants in het hoger segment. Auberge des Moules uit Philippine en Hostellerie Schuddebeurs zijn de enige Zeeuwse representanten. ,,Er wordt steeds professioneler gewerkt, vandaar dat er ook regelmatig kwaliteits checks gehouden worden door 'mysterie guests'. We willen de bandbreedte van kwaliteit binnen de groep vasthouden." Ezinga, die tien jaar voorzitter was van Horeca Nederland en grondlegger van de fusie tot Koninklijke Horeca Nederland, is ook oud-voorzitter van Tour Culinair.

Na zijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen belandde hij in de horeca, maar sport is altijd centraal blijven staan. Hij is fervent hardloper, bergbeklimmer en wielrenner. In Tour Culinair zijn sport en horeca nauw met elkaar verbonden. Als vanzelfsprekend fietst Luit mee in de 26e Tour Culinair die plaatsvindt op zaterdag 24 en zondag 25 juni. ,,We fietsen in redelijk tempo door de Zeeuwse dreven en leggen 130 kilometer per dag af, met diverse culinaire stops onderweg."

Senioren
De sportman pur sang wordt binnen afzienbare tijd voorzitter van het stichtingsbestuur van de European Senior Games, een soort van Olympische Spelen voor senioren. ,,De American Senior Games zijn een fenomeen met deelname van meer dan tienduizend mensen. De eerste European Senior Games worden in 2009 in Nederland gehouden."

Luit Ezinga hield donderdag 24 mei namens de KvK een toespraak in het kader van het rapport Zorg en Toerisme. ,,Zeeland is heel geschikt om bijvoorbeeld minder valide of astmatische mensen te ontvangen. Voor ondernemers biedt het kansen. Het is belangrijk dat provincie, gemeenten en ondernemingen ook op het gebied van zorg en toerisme de handen ineenslaan."


...eet
Een hapje en een goed glas wijn

...beoogt
Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...innoveert
Vijf nominaties voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo

...ontwikkelt
ZIE-evenement ’Open innovatie’:dé meest actuele visie op innovatie

...zorgt
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

....bezoekt
Presentatie 'Vakantie met Zorg in Zeeland' op Neeltje Jans

...benadert
Zorgtoerist vaak teleurgesteld in Zeeland

...viert
Mooie kavels op JKW Veiling

...komt
Beleef het ondernemen in Zeeland

...kookt
Koken met de Oosterscheldekreeft

...wisselt
'Mensenkennis' bij Jong Management

...bouwt
Rabo heeft nu eigen woonshops

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...installeert
Marten Wiersma: Groei op Zeeuwse schaal

...spint
Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

...doorbreekt
Arbeidsmarkt lijkt soms op een betonnen muur

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...discuseert
Niet ieder dorp zijn eigen 'Borssele'

...beslist
De randstad heeft nog weinig interesse in Zeeland

...investeert
Makelaars positief over toekomst

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...loopt
Werkgevers Servicepunt brengt partijen bij elkaar