In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007
File not found.

'Mensenkennis' bij Jong Management

Bij Jong Management wordt er veel van gedachten gewisseld tussen mensen van dezelfde leeftijd in dezelfde omstandigheden. Jonge managers, met verantwoordelijkheden en personeel, die zich in dezelfde levensfase bevinden. De Kring Zeeuws-Vlaanderen van Jong Management is een actieve club van 25 leden met netwerken als doelstelling. Niet om omzet te genereren, maar om kennis te vergaren en contacten te verstevigen tussen mensen. De leden zijn ondernemers, directeuren en managers tot veertig jaar. Er worden maandelijks bijeenkomsten georganiseerd zoals bedrijfsbezoeken, lezingen en discussieavonden.

door Henk van de Voorde


Hans van Breukelen was in 2005 gastspreker bij de lustrumviering.
Foto: Input Output Fotografie

TERNEUZEN - Zo was er donderdag 26 april een educatieve avond over 'mensenkennis', verzorgd door Wim Katsma die werkzaam is als trainer bij Schipper OAZ. De interactieve workshop in thuishonk L'Escaut in Terneuzen stond in het teken van het structogram en het triogram, modellen die gebruikt kunnen worden om snel inzicht te krijgen in kwaliteiten van mensen. Centraal staat 'mensenkennis'. Het geeft inzicht in je sterke en zwakke kanten. Bovendien brengen de modellen in kaart waarom mensen op bepaalde situaties anders reageren dan anderen. Als manager kan dit zeer goed van pas komen bij coaching van mensen, maar ook bij het benaderen van klanten of relaties. De avond was interactief, waarbij men ook zelf aan de slag ging met het inschatten van de eigen kwaliteiten en die van anderen.

Het Structogram is een wetenschappelijk onderbouwd, praktisch model waarmee mensen snel en betrouwbaar hun eigen goed en minder goed ontwikkelde kanten in beeld krijgen. Het Triogram overhandigt de deelnemer de sleutel tot 'mensenkennis'. Het leert de biostructuur van anderen te herkennen en men wordt opmerkzaam en gevoelig voor hun gedrag.

Zelfkennis
"Het Structogram overhandigt de jonge manager de sleutel tot 'zelfkennis'. Het maakt duidelijk wat zijn of haar meest efficiënte uitdrukkingsvormen zijn en hoe het individuele voorkeursgedrag er uit ziet. Met deze kennis leer je zo volledig mogelijk je persoonlijke potentieel te benutten. Het Triogram kan belangrijk zijn om iets te leren over 'mensenkennis'. Met name leer je inzien waarom iemand zich in een situatie gedraagt zoals hij zich gedraagt. Waarom reageert hij nu zo? Als je van iemand weet hoe hij zich zal gedragen, kun je hier vooraf rekening mee houden en deze kennis benutten. In de praktijk komen we veel 'zakenexperts' tegen. Kennis van zaken is goed ontwikkeld, mede door opleiding en diploma's. 'Mensenexperts', daarentegen kom je in veel mindere mate tegen, terwijl deze competentie juist bij managers van groot belang is. Werken met Triogram is gebaseerd op systematisch observeren van mensen. Gebruikmakend van de kennis van het eigen Structogram leren deelnemers aan de training mensen te analyseren", legt Katsma uit.

De leden van Jong Management konden zich goed vinden in het onderwerp. Edwin Moens, in het dagelijkse leven directeur/belastingadviseur bij Schipper OAZ in Terneuzen, had de regie van de avond in handen. ,,Elke laatste donderdag van de maand wordt een bijeenkomst georganiseerd. Dat kan een bedrijfsbezoek of een presentatie zijn. JM is goed om te netwerken en te leren van elkaar en is zeker geen elitaire club. Het is interessant om managers vanuit verschillende branches te ontmoeten en met elkaar te praten over allerlei zaken die iemand bezig houdt. Soms opent de kijk in een andere keuken de ogen voor je eigen dagelijkse beslommeringen", aldus Moens.

Jong Management bruist van energie. Er staan dit jaar nog diverse interessante bedrijfsbezoeken en educatieve avonden op de rol, onder andere een bezoek aan de Tweede Kamer. Jong Management zal bovendien dit jaar nog een game organiseren, soortgelijk aan die in 2005 bij de Lustrumviering van Jong Management, kring Zeeuws Vlaanderen. Gastspreker was destijds Hans van Breukelen die een gloedvol betoog hield over motivatie op de werkvloer.

Meer informatie:
Potentiële nieuwe leden kinnen zich aanmelden bij Ronès Wielinga via
E-mail: rones@dewildezeeuw.nl


...eet
Een hapje en een goed glas wijn

...beoogt
Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...innoveert
Vijf nominaties voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo

...ontwikkelt
ZIE-evenement ’Open innovatie’:dé meest actuele visie op innovatie

...zorgt
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

....bezoekt
Presentatie 'Vakantie met Zorg in Zeeland' op Neeltje Jans

...benadert
Zorgtoerist vaak teleurgesteld in Zeeland

...viert
Mooie kavels op JKW Veiling

...komt
Beleef het ondernemen in Zeeland

...kookt
Koken met de Oosterscheldekreeft

...wisselt
'Mensenkennis' bij Jong Management

...bouwt
Rabo heeft nu eigen woonshops

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...installeert
Marten Wiersma: Groei op Zeeuwse schaal

...spint
Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

...doorbreekt
Arbeidsmarkt lijkt soms op een betonnen muur

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...discuseert
Niet ieder dorp zijn eigen 'Borssele'

...beslist
De randstad heeft nog weinig interesse in Zeeland

...investeert
Makelaars positief over toekomst

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...loopt
Werkgevers Servicepunt brengt partijen bij elkaar