In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007
File not found.

Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

De winnaar van BOOST 2007 kan rekenen op een aanzienlijke investeringspremie, deels in pure financiële ondersteuning, deels in natura via specialistische begeleiding bij het ondernemingsplan. BOOST is een nieuw interactief en spraakmakend concept van de Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen.

door Henk van de Voorde


De Junior Kamer wil een BOOST aan Zeeuws-Vlaanderen geven, vlnr: Raphaël Verbrugge (voorzitter BOOST-commissie), Samir Lhachmi, Jan Willem Bartz (voorzitter JK), Michel van Bremen en Alain Werkers.
Foto: Input Output

TERNEUZEN - Het is niet 'the winner takes it all'- gedachte die hoogtij viert. Want alle BOOST-finalekandidaten, startende ondernemers en/ of ondernemers met vernieuwende ideeën, kunnen rekenen op secundaire ondersteuning om hun ondernemingsplan te schrijven en te concretiseren. BOOST is de opvolger van de verkiezing van Beste Ondernemers Visie (BOV) en Business On Stage (BOS). Gaat het weer om drie genomineerden? ,,Dat valt nog te bezien. Eigenlijk vind ik dat we af moeten van die symbolische drie genomineerden. Waarom niet vijf of zeven genomineerden? Het hangt in feite af van de kwaliteit van de respons op onze oproep om kandidaten te werven", aldus Raphaël Verbrugge. De 32-jarige BOOST-voorzitter is in het dagelijks leven directeur van het Terneuzense Zeeland Supply Industrial Stores, totaalleverancier op het gebied van veiligheid en industrial stores artikelen.

Bij BOOST is het doel mensen aan te sporen tot creativiteit en inspiratie om nieuwe ideeën te ontwikkelen en in de markt te zetten. Vandaar dat ook letterlijk de horizon wordt verruimd. Het grootste business-to-business-evenement van Zeeuws-Vlaanderen verruilt het Terneuzense Scheldetheater voor De Brugse Vaart in Oostburg. ,,We hebben een goed gesprek gehad met Frans Lievens van het Scheldetheater, zelf oud-lid van de Junior Kamer. Hij begreep het wel. Praktisch gezien vraagt het nieuwe concept om een nieuwe omgeving.

De Brugse Vaart is eigenlijk het 'Southfork' van Oostburg. Een inspirerende ruimte in een mooie omgeving, centraal in West-Zeeuws-Vlaanderen. We hebben nog even overwogen om het nieuwe event in een opgetuigde boerenschuur of industriële fabriekshal te houden, maar daar hebben we toch maar van afgezien", aldus voorzitter Jan Willem Bartz van de Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen. De 38-jarige preses is in het dagelijks leven ondernemer bij Applaza, een innovatieve ICT-dienstverlener.

Wakker
De Junior Kamer wil het economisch klimaat in Zeeuws-Vlaanderen stimuleren, de regio een 'boost' geven. In tegenstelling tot de BOV en de BOS wordt er in het kader van de BOOST veel meer interactie van deelnemers en publiek gevergd. ,,We willen het bedrijfsleven in Zeeuws-Vlaanderen wakker schudden. Het is goed dat ondernemers elkaar inspireren en meedenken met hun collega's.

Voorheen was het stemmen in de grote zaal, de enige interactie van het publiek. Nu verlangen we van alle partijen veel meer input om de bedrijvigheid in Zeeuws-Vlaanderen een duw te geven. We zijn op zoek naar kandidaat-bedrijven die eruit springen. BOOST zoekt innovatieve ondernemers, mensen die 'herrie maken op de markt'. Ondernemers die zich willen gaan vestigen in de regio en daardoor het economisch klimaat stimuleren, of die een nieuwe productielijn lanceren om duurzaam te gaan produceren. Het simpele feit van uitbreiding van de huidige activiteiten van een bedrijf is echter geen reden om iemand te nomineren voor de BOOST. Het moet een toevoeging, een meerwaarde zijn voor de streek.

We gaan onze website, die fungeert als kennisportaal, up-to-date houden met informatie. Deze staat ter beschikking aan ondernemende mensen, die hun nieuwe ideeën willen uitwerken. Het kennisportaal is toegespitst op de Zeeuws-Vlaamse situatie. We willen de economische bedrijvigheid stimuleren, maar we moeten het wel met z'n allen doen. Je kunt niet even aan de boom schudden om (innovatieve) bedrijvigheid te laten neerdwarrelen", aldus coördinator Frank van de Vijver.

Talent
De 38-jarige dierenarts uit IJzendijke was verleden jaar voorzitter van de JK Zeeuwsch-Vlaanderen. Ieder jaar vindt er veel roulatie plaats in JK-besturen en commissies. Dit past in de filosofie van een trainingsorganisatie als de JK: een club van ondernemende mensen tot en met veertig jaar waarbij ontplooien van talenten centraal staat.

Toch gaat het niet alleen om dit individuele gedachtegoed. Naast netwerken en gezelligheid is er nog een andere sociale functie: 'iets terugdoen voor de regio Zeeuws-Vlaanderen'. ,,Met dit nieuwe concept denken we iets terug te kunnen doen voor de lokale economie. Niet onder het mom van 'voor wat, hoort wat', maar uit een verantwoordelijkheidsgevoel voor de streek waar we vandaan komen. Het is fantastisch om hier op te groeien. Wij zijn trots op Zeeuws-Vlaanderen", meent Verbrugge.

Ambitie
De JK-leden refereren aan een stelling op een discussiebijeenkomst (najaar 2006) van de Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen, met medewerking van onder andere burgemeester Jan Lonink. 'Als je na een gedegen opleiding onmiddellijk terugkeert naar Zeeuws-Vlaanderen heb je geen of onvoldoende ambitie'. ,,Is het goede woon en werkklimaat soms niet bekend in de rest van Nederland? Er is met name een attitudeprobleem", zegt Van de Vijver. Bartz vult aan: ,,Tijdens de discussieavond ging het over de vraag hoe je meer hoog opgeleide mensen naar Zeeuws-Vlaanderen kan halen.

Michel van Bremen, commissaris van het JK bestuur en in het dagelijks leven directeur eigenaar van First Dutch Capital en tevens parttime hoogleraar, stelde dat ze vanzelf komen als er meer economische bedrijvigheid is; een soort sneeuwbaleffect. We moeten ervoor zorgen dat het 'sexy' is om te werken in Zeeuws-Vlaanderen."

Aanmelding
Gezocht: beginnende en ervaren ondernemer met een vernieuwend zakelijk idee. Hem of haar krijgt een unieke kans om een aanzienlijke BOOST-investeringspremie en de nodige zakelijke ondersteuning te winnen. De Junior Kamer roept ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen op om zich als kandidaat aan te melden. Dit is mogelijk door het indienen van een ondernemingsplan bij de BOOST-commissie (sluitingsdatum.31 augustus). Een speciale commissie zal deze ondernemingsplannen kritisch beoordelen. Daarbij wordt onder andere gelet op marktstrategie, producten en/ of diensten, verkoop en distributie en op de financiële onderbouwing van het plan. Begin september zullen de ondernemers met de beste ondernemingsplannen worden uitgenodigd voor de finale ronde.

Deze finaleronde bestaat in eerste instantie uit een drie maanden durende begeleiding door specialisten om het ondernemingsplan verder uit werken en de start van de onderneming in gang te zetten. Op vrijdag 23 november zullen de genomineerde ondernemers strijden om de BOOST Award 2007. De gegevens en ideeën van alle kandidaten worden vertrouwelijk behandeld. Bij de sponsoren en in de Junior Kamer zit de knowhow om deze ondersteuning te verlenen en om de ondernemingsplannen te beoordelen.

Meer informatie:
E-mail: info@jkboost.nl
Internet: www.jkboost.nl


...eet
Een hapje en een goed glas wijn

...beoogt
Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...innoveert
Vijf nominaties voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo

...ontwikkelt
ZIE-evenement ’Open innovatie’:dé meest actuele visie op innovatie

...zorgt
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

....bezoekt
Presentatie 'Vakantie met Zorg in Zeeland' op Neeltje Jans

...benadert
Zorgtoerist vaak teleurgesteld in Zeeland

...viert
Mooie kavels op JKW Veiling

...komt
Beleef het ondernemen in Zeeland

...kookt
Koken met de Oosterscheldekreeft

...wisselt
'Mensenkennis' bij Jong Management

...bouwt
Rabo heeft nu eigen woonshops

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...installeert
Marten Wiersma: Groei op Zeeuwse schaal

...spint
Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

...doorbreekt
Arbeidsmarkt lijkt soms op een betonnen muur

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...discuseert
Niet ieder dorp zijn eigen 'Borssele'

...beslist
De randstad heeft nog weinig interesse in Zeeland

...investeert
Makelaars positief over toekomst

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...loopt
Werkgevers Servicepunt brengt partijen bij elkaar