In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007
File not found.

Koken met de Oosterscheldekreeft

De jaarlijkse combinatie kookwedstrijd met Oosterscheldekreeft en de champagne rosé Moët & Chandon Grand Vintage 2000, maandag 21 mei in De Hostellerie te Schuddebeurs, is gewonnen door Jarno Eggen, chefkok van Lindehof in Giethoorn. Zijn gepocheerde kreeft in botersaus met kamille, kappertjes en bospeen werd door de jury 'onberispelijk goed' bevonden.

door Henk van de Voorde


De deelnemers aan de kookwedstrijd.
Foto: Willem Mieras

ZIERIKZEE - De bekendste kok uit Zeeland, Sergio Herman, chefkok en eigenaar van driesterren restaurant Oud Sluis, maakte deel uit van die jury. Die vond eigenlijk alle tien amuses goed van kwaliteit, maar er kon nu eenmaal maar één winnaar zijn. Chefkok Xavier Aelterman van Auberge de Campveerse Toren uit Veere was de beste Zeeuwse representant.

Hij bereidde Oosterscheldekreeft omwikkeld met Italiaans spek met daarbij meloen, krokant strudeldeeg en artisjok. ,,De geuren van fruit en bloemen in deze champagne roepen associaties op met meloen en de lichtzoete smaak van kreeft. In onze amuse zorgt de lardo voor een licht filmende overbrugging tussen de kreeft en de meloen. Het gerecht blijft overeind tijdens de afdronk door de meloen van wat pittigheid te voorzien en door het gebruik van artisjok", aldus de Zeeuwse chefkok. Juryvoorzitter Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput in Hoog Soeren (bij Apeldoorn), stelde dat de combinatie tussen de Oosterscheldekreeft en de champagne rosé geen sinecure is.

De champagne is 'een lastig verhaal', het laat zich moeilijk combineren. De kookwedstrijd werd voor de zesde keer in successie gehouden. Onder het vijftigtal gasten bevond zich burgemeester Jacques Asselberghs van de gemeente Schouwen-Duiveland.Sergio Herman (voorgrond) van driesterrenrestaurant Oud Sluis maakte deel uit van de jury.
Foto: Willem Mieras

Delicate smaak
De organisatie is per traditie in handen van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Mede namens de Academie voor Gastronomie en Moët & Chandon Champagne verwelkomde het bestuur van de Stichting, onder voorzitterschap van Hans van Geesbergen, chefkoks en gasten voorafgaand aan de unieke landelijke combinatiewedstrijd.

Het kreeftenseizoen werd op 29 maart in Zierikzee officieel geopend en loopt van 1 april tot 15 juli. De Oosterscheldekreeft heeft een zeer bijzondere en eigen delicate smaak. In totaal waren 250 koks uitgedaagd om hun recepturen op papier in te sturen.

Uit die inzendingen werden tien gerechten geselecteerd voor de finale, om uiteindelijk de recepten van Oosterscheldekreeft in combinatie met Moët & Chandon Grand Vintage 2000 Rosé, in praktijk te brengen. De vakbekwame jury werd dit jaar gevormd door voorzitter Peter Klosse (Academie voor Gastronomie en eigenaar van restaurant De Echoput), wijnschrijver Gert Crum en Sergio Herman (eigenaar van 3-sterrenrestaurant Oud Sluis).


...eet
Een hapje en een goed glas wijn

...beoogt
Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...innoveert
Vijf nominaties voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo

...ontwikkelt
ZIE-evenement ’Open innovatie’:dé meest actuele visie op innovatie

...zorgt
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

....bezoekt
Presentatie 'Vakantie met Zorg in Zeeland' op Neeltje Jans

...benadert
Zorgtoerist vaak teleurgesteld in Zeeland

...viert
Mooie kavels op JKW Veiling

...komt
Beleef het ondernemen in Zeeland

...kookt
Koken met de Oosterscheldekreeft

...wisselt
'Mensenkennis' bij Jong Management

...bouwt
Rabo heeft nu eigen woonshops

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...installeert
Marten Wiersma: Groei op Zeeuwse schaal

...spint
Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

...doorbreekt
Arbeidsmarkt lijkt soms op een betonnen muur

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...discuseert
Niet ieder dorp zijn eigen 'Borssele'

...beslist
De randstad heeft nog weinig interesse in Zeeland

...investeert
Makelaars positief over toekomst

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...loopt
Werkgevers Servicepunt brengt partijen bij elkaar