In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007
File not found.

Ondernemer iets optimistischer: 7,3

De ondernemer in Zuidwest Nederland is afgelopen maand iets optimistischer geworden. Gemiddeld geven de vijftien panelleden de economie een 7,3, dat is eentiende punt hoger dan vorige maand. De grootste optimist is Guust Verpaalen, directeur van Philip Morris Benelux, die een dikke 10 gaf.

Henk van Koeveringe (8):
De Roompot

Vertrouwen neemt toe De maand april was de warmste maand ooit. Voor toerisme een geweldige bijkomstigheid. Dit geeft een merkbaar positief resultaat in directe maar ook in toekomst gerichte zin. Immers het vertrouwen in een leuke geslaagde vakantie in Zeeland neemt daar sterk door toe. De vraag naar goede en geschoolde medewerkers wordt er niet minder door en blijft dus een groot aandachtspunt. De stijgende rente is wel een wat remmende factor, maar voorlopig houden we de 8.


Paul Nijskens (7,2):

Onroerend goed populair als investering Het bruist bij MKB ondernemers. Ze komen weer met nieuwe plannen, die ze de afgelopen jaren noodgedwongen achter de hand hielden. De ambitie tot investeren blijkt ook weer in toenemende mate financierbaar. Wat opvalt is dat onroerend goed populair is als investering, zowel nieuwbouw als verhuizing naar een (groter) pand, mede ingegeven door de toch nog steeds lage rentestand.


Willem Jonkmans (6,5):
DTZ Zadelhoff

Grote jongens melden zich Het viel op dat een aantal bedrijven op de markt zich meldde op zoek naar grote oppervlakten kantoor en/of bedrijfsruimten. Deze bedrijven zoeken een vestigingslocatie op de lijn Rotterdam-Breda-Eindhoven. Een voorraad van gevarieerd aanbod van beschikbare en goed concurrerende locaties blijft noodzakelijk om met succes bedrijven naar onze regio te halen. We doen mee in de race. Maar dat telt pas echt als we scoren.Chris van Loon (5,5):
De Unie

Overname ABN-Amro slecht voorteken De strijd om ABN-Amro maakt duidelijk dat globalisering een prijskaartje heeft. ABN-Amro dreigt overgenomen te worden door een consortium met een van haar directe concurrenten op de Nederlandse markt, Fortis. Dan ligt het voor de hand dat beide banken feitelijk fuseren en een groot aantal bankkantoren sluiten. De internationale activiteiten van ABN-Amro zullen naar alle waarschijnlijkheid door de andere partners worden geïntegreerd. Daarmee komt ook de positie van de medewerkers van het hoofdkantoor ABN-Amro sterk onder druk te staan, waardoor er wel eens 6000 banen zouden kunnen verdwijnen.


David Luteijn (7):
BZW Zeeland

Tegenvallers overheid geen goed teken Hoewel de economie het goed blijft doen, zorgde het rumoer rondom de toekomst van ABN-AMRO toch voor de nodige bezorgdheid. Ook signalen over tegenvallers bij de overheidsfinanciën doen mij de wenkbrauwen toch wel fronsen.
Jan Hoppen (7,5):
Heja

CO2 uitstoot op bordje consument Wellicht ben ik te optimistisch, maar ik geloof echt in het huidige economische klimaat. Toch wil ik mijn cijfer enigszins bijstellen omdat ik ervaar dat investeringen die noodzakelijk zijn om het energieverbruik en de CO2 uitstoot serieus te verlagen vooral op het bordje zullen komen van de gebruikers van de gebouwde omgeving. Dat zal een nieuwe prijsdruk geven die remmend kan gaan werken.

Lilliane van der Ha (7):
Agrarier

Eindelijk regen Na een hele droge maand april is er nu eindelijk regen! Hier op Zeeuws-Vlaanderen te weinig, toch zie je alles boven spartelen. Ook het onkruid, en dat kunnen we zeker nu niet gebruiken met die uitspraak van het College van beroep voor Bedrijfsleven(CBB) dat vele gewasbeschermingsmiddelen op de tocht zet. Het kan veel invloed hebben op de opbrengsten van onze producten als we deze niet kunnen behandelen tegen hun specifieke ziekten. Dat heeft dan weer zijn invloed op de prijs. Maar wil ik niet meedoen aan dat voorbarig geroep. Als ik kijk naar de ontwikkelingen op de zuivelmarkt dan zou de melkprijs moeten stijgen.


Joris Jansen (7):
Auberge Des Moules

Drukte komt nog April was een uitzonderlijk goede maand voor de terrasbedrijven. Het prachtige weer, pasen en koninginnedag bezorgde de horeca extra omzet. Op zonnige dagen leven de mensen meer buitenshuis en daar profiteert ook de restaurantsector van. De maand was echter niet spectaculair drukker dan vorig jaar. Positief is dat de gemiddelde besteding per gast stijgt. Het voorjaar is culinair gezien een heerlijk seizoen maar niet onze drukste periode.
Jan Pollemans (8):
Supermarkten

Rustige periode breekt aan De afgelopen feestdagen in combinatie met het betere weer hebben een flinke impuls gegeven aan het koopgedrag van de consumenten in de levensmiddelen branche. De komende maand zal met het oog op de naderende vakantie nog de nodige impulsen geven. Dan breekt er een relatieve rustige periode aan, de vakantie. Als de temperaturen stijgen, zullen de impulsaankopen groot blijven, met als toppers, barbecue, frisdrank en gemaksvoeding. Al met al zijn we dik tevreden over de verkoopresultaten van de afgelopen weken.


Geert van der Horst (7,2):
Rabobank

Consumentenvertrouwen groeit De economie draait nog steeds op volle toeren. Wel zakte de volumegroei van de consumptie de eerste maanden van dit jaar iets terug ten opzichte van de eerste helft van 2006. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de lagere gasconsumptie, die weer toe te schrijven is aan de relatief hoge temperaturen. De terugval is van tijdelijke aard. Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie was in april vrijwel even hoog als de maand daarvoor. Daarmee blijft het producentenvertrouwen op een zeer hoog niveau. Geheel in lijn hiermee zien we een sterke productiegroei in de industrie.


Chris Rutten (8):
Kamer van koophandel

Weer in top tien Ik ben onveranderd positief over de West-Brabantse economie. Uit onderzoek van het Zwitserse International Institute for Management Development (IMD) blijkt dat Nederland voor het eerst sinds 2002 weer in de top 10 staat van de meest competitieve economieën in de wereld. Nederland steeg van vijftien naar acht op de jaarlijkse ranglijst. Een belangrijke aanjager voor deze verbetering was de export. En dat is juist een van de sterke troeven van West-Brabant. Om kansen te verzilveren is een actieve houding nodig.Dré de Jong (7):
Bourgondia

Chronisch gebrek aan goed personeel De aankomende zomer met de geplande vakanties zorgt ervoor dat de reserveringen in onze branche enigszins stil komen te liggen. De horeca is erg weersgevoelig en zal dan ook bij een slechte zomer minder omzetten. Door chronisch gebrek aan bekwaam personeel is het moeilijk goed te presteren en dit zal het imago van de horeca dan ook niet ten goede komen.

Marlies Oggel (7,4):
Vedior

Stijgende vraag naar personeel Mei kenmerkt zich door een veelheid aan kansen. In de uitzendbranche is het gebruikelijk dat de piek qua uitzendaanvragen loopt van april tot en met oktober. De vakantie is een periode van veel vraag en door het aanbod van schoolverlaters en vakantiekrachten ook een hoog aanbod. Dit jaar toont echter ook een veel hoger aantal reguliere vacatures dan dezelfde periode in 2006. In alle sectoren m.u.v. de financiële sector is een stijgende vraag naar personeel.Guust Verpaalen (10):
Philip Morris

Een dikke tien!! Ik was vorige maand bij de opening van Via Vinci, een nieuwe internationaal georiënteerde universiteit. Via Vinci onderscheidt zich door een vernieuwend leerprogramma. De programma's sluiten naadloos aan met de meest vooruitstrevende ontwikkelingen op het gebied van Leiderschap. Voor mij is de tien ingegeven door de uitstekende inhoud en de aanpak van haar programma's. Creatief leiderschap is hard nodig voor de toekomst. Voor de jonge ambitieuze managers is dit een geweldige kans. Dit gaat een succes worden, let op mijn woorden.


Rob Franken (7):
ROC West-Brabant

Groot vertrouwen bij ondernemers Deze maand een iets hoger cijfer dan vorige maand. De reden is dat we met onze economie echt goed op koers lijken te zijn. Er is, zo blijkt uit onderzoek, groot economisch vertrouwen bij de ondernemers en ook is de werkloosheid naar Europese begrippen laag. Zorgpunt blijft dat we nog veel meer mensen binnen het economisch speelveld dienen te krijgen om de groeiende vacatureruimte op te kunnen vullen. Nederland scoort overigens op belangrijke economische kengetallen in positieve zin (ver) boven het Europese gemiddelde. Ook het vestigingsklimaat is sterk gestegen op de Europese ranglijst. Zou het vorige kabinet dan toch goed werk hebben geleverd?


Nieuw panellid:

Het panel van deskundigen, dat zich iedere maand buigt over de economie in Zuidwest-Nederland is compleet. Vanaf deze maand geeft Lilliane van der Ha uit Koewacht haar cijfer. Zij was precies de vrouw die we zochten om ons panel op het juiste aantal van vijftien te krijgen. Voor een evenwichtig beeld zochten we namelijk nog: iemand uit de agrarische sector, het liefst een vrouw uit Zeeland. Zij voldoet aan alle eisen. Lillianne van der Ha heeft, samen met haar man, een gemengd bedrijf, melkveehouderij en akkerbouw. Bovendien is ze actief binnen de ZLTO. Haar eerste cijfer is een 7.

Cijfers
Mei '07 Juni '07
Rob franken Voorzitter ROC West-Brabant 6,5 7,00
Willem Jonkmans Directeur DTZ Zadelhoff 6,00 6,5
Chris Rutten Voorzitter Kamer van Koophandel 8,00 8,00
Guust Verpaalen Directeur Philip Morris Benelux 7,00 10
Marlies Oggel Commercieel manager Vedior 7,00 7,4
Jan Hoppen Directeur Heja 8,5 7,5
Chris van LoonBestuurder De Unie 5,00 5,5
Paul Nijskens Directeur Rewin West-Brabant 7,2 7,2
Lilliane van der Ha Mede-directeur gemengd bedrijf - 7,00
David luteijn Voorzitter BZW Zeeland 7,5 7,00
Henk van Koeveringe Directeur roompot Groep 8,00 8,00
Jan Pollemans Eigenaar Super de Boer Roosendaal 7,00 8,00
Geert van der Horst Directeur Rabobank Roosendaal 8,00 7,2
Joris Jansen Eigenaar restaurant Auberge des Moules 7,00 7,00
Dre de jong Directeur-eigenaar Bourgondia 8,00 7,00


...eet
Een hapje en een goed glas wijn

...beoogt
Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...innoveert
Vijf nominaties voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo

...ontwikkelt
ZIE-evenement ’Open innovatie’:dé meest actuele visie op innovatie

...zorgt
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

....bezoekt
Presentatie 'Vakantie met Zorg in Zeeland' op Neeltje Jans

...benadert
Zorgtoerist vaak teleurgesteld in Zeeland

...viert
Mooie kavels op JKW Veiling

...komt
Beleef het ondernemen in Zeeland

...kookt
Koken met de Oosterscheldekreeft

...wisselt
'Mensenkennis' bij Jong Management

...bouwt
Rabo heeft nu eigen woonshops

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...installeert
Marten Wiersma: Groei op Zeeuwse schaal

...spint
Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

...doorbreekt
Arbeidsmarkt lijkt soms op een betonnen muur

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...discuseert
Niet ieder dorp zijn eigen 'Borssele'

...beslist
De randstad heeft nog weinig interesse in Zeeland

...investeert
Makelaars positief over toekomst

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...loopt
Werkgevers Servicepunt brengt partijen bij elkaar