In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2007
File not found.

Met de kamer van koophandel weet je wel beter
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

Eén centraal punt in Zeeland waar een zorgtoerist zijn vakantie kan boeken en meteen een pasklaar antwoord krijgt op al zijn vragen. Een helpdesk die tegelijkertijd ook aanspreekpunt voor de toeristische ondernemer is. Gesteund door een professionele website met relevante informatie over Zeeland voor mensen met een functiebeperking. Ondertussen moeten overheden en terreinbeheerders aan de slag om de toegankelijkheid van de provincie te verbeteren. En moeten ondernemers investeren in het aanpassen van het toeristisch product.


"De kansen voor zorgtoerisme kunnen alleen verzilverd worden door een stimulerend beleid van Provincie en Zeeuwse gemeenten."
Foto: Mechteld Jansen

Dat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van Vakantie met Zorg in Zeeland, een door de Kamer van Koophandel opgestelde marktverkenning waarin de economische kansen van het zorgtoerisme voor Zeeland op een rij worden gezet.

Door de rust en ruimte lijkt Zeeland een bestemming bij uitstek voor toeristen met een zorgvraag. In de praktijk blijkt echter dat ondernemers vaak niet weten hoe ze deze doelgroep moeten bereiken. Omgekeerd weet de zorgtoerist niet wat hij of zij van Zeeland kan verwachten. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen moeten toeristische ondernemers, zorgaanbieders, overheden en terreinbeheerders meer gaan samenwerken.

Hoog bestedingspatroon
In ons land heeft ruim 10 procent van de mensen een functiebeperking. Ook verdubbelt het aantal 65-plussers de komende jaren. Zo neemt het aantal mensen met een zorgvraag snel toe. Bovendien toont onderzoek door de Kamer aan dat zorgtoeristen een relatief hoog bestedingspatroon hebben en graag vaker op vakantie zouden willen gaan, met name buiten het hoogseizoen. Maar dan moeten de accommodaties en de omgeving er wel op ingericht zijn.

Ondernemers hikken aan tegen de flinke investeringen, die alleen rendabel te maken zijn als er van de aangepaste accommodaties voldoende gebruik wordt gemaakt.

Kennisbank
In haar marktverkenning pleit de Kamer daarom voor het in het leven roepen van een kennisbank, waar ondernemers informatie kunnen krijgen over promotie, marketing, kwaliteitsbewaking en zorglevering. Op die manier kunnen toeristische ondernemers beter inspelen op de specifieke wensen van de doelgroep.

Zorgaanbieder Zorgstroom heeft op Walcheren inmiddels een ruime ervaring opgedaan met het regelen van zorg voor vakantiegangers en heeft zich bereid verklaard om als centraal coördinatiepunt voor heel Zeeland te fungeren. Internetmarketing moet de toerist met een zorgvraag de kortste weg wijzen naar accommodaties die voldoen aan zijn of haar eisen.

De kansen die zorgtoerisme biedt kunnen volgens de Kamer enkel verzilverd worden met een stimulerend beleid vanuit de Provincie Zeeland en de gemeenten, met name door het toegankelijker maken van openbare ruimten en voorzieningen.

Meer informatie:
Kamer van Koophandel voor Zeeland

Kantoor Middelburg
Buitenruststraat 225
Postbus 6004
4330 LA Middelburg
Tel.: (0118) 67 35 00
Fax: (0118) 67 35 47

Kantoor Terneuzen
Schuttershofweg 1
Postbus 1034
4530 GA Terneuzen
Tel.: (0118) 67 35 00
Fax: (0118) 67 35 46


E-mail: info@zeeland.kvk.nl
Internet: www.zeeland.kvk.nl
Internet: www.kvk.nl/zorgtoerisme


...eet
Een hapje en een goed glas wijn

...beoogt
Ezinga beoogd voorzitter Hiswa

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...innoveert
Vijf nominaties voor Zeeuwse innovatieprijs Emergo

...ontwikkelt
ZIE-evenement ’Open innovatie’:dé meest actuele visie op innovatie

...zorgt
Zeeland biedt kansen voor zorgtoerisme

....bezoekt
Presentatie 'Vakantie met Zorg in Zeeland' op Neeltje Jans

...benadert
Zorgtoerist vaak teleurgesteld in Zeeland

...viert
Mooie kavels op JKW Veiling

...komt
Beleef het ondernemen in Zeeland

...kookt
Koken met de Oosterscheldekreeft

...wisselt
'Mensenkennis' bij Jong Management

...bouwt
Rabo heeft nu eigen woonshops

...peilt
Ondernemer iets optimistischer: 7,3

...installeert
Marten Wiersma: Groei op Zeeuwse schaal

...spint
Beste ondernemer spint garen bij winst BOOST 2007-prijs

...doorbreekt
Arbeidsmarkt lijkt soms op een betonnen muur

...rijdt
Jaguar XKR convertible: De roofkat slaat terug

...discuseert
Niet ieder dorp zijn eigen 'Borssele'

...beslist
De randstad heeft nog weinig interesse in Zeeland

...investeert
Makelaars positief over toekomst

...ontsnapt
'Van bedrijventerrein moet je iets moois maken'

...belegt
De beleggingsadviseurs

...financeert
Capaciteiten belangrijk voor financiering

...loopt
Werkgevers Servicepunt brengt partijen bij elkaar