In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2006
File not found.

Middelburg beheerst laten groeien

De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 7 maart staan in de gemeente Middelburg in het teken van de perikelen rond het nieuwe A-theater. De Middelburgse kiezer mag zich zelfs in een referendum uitspreken over deze kwestie.


Burgemeester Koos Schouwenaar: „We willen onze aandacht weer gaan richten op positieve zaken, die zijn er genoeg in Middelburg."

„Ik ben heel benieuwd naar de verkiezingsuitslag, vooral naar de uitkomst van het referendum. Dan kunnen we er eindelijk een punt achter zetten. De gemeente heeft geen goede beurt gemaakt met het moeten stopzetten van de bouw van het theater aan de Zuidsingel. Veel geld en tijd zijn daardoor verloren gegaan. We willen onze aandacht en energie weer eens gaan richten op positieve zaken, die zijn er genoeg in Middelburg", aldus burgemeester Koos Schouwenaar. Middelburg is de vierde burgemeesterspost voor de inmiddels 57-jarige Schouwenaar die in Rotterdam geboren en in Bilthoven getogen is. Hij werkte een decennium lang als officier bij de Koninklijke Marine en studeerde in zijn vrije tijd rechten. Met het meestersdiploma op zak, werd hij achtereenvolgens burgemeester van Venhuizen, Castricum en Maarssen. Sinds 2002 is Koos Schouwenaar eerste burger van de Zeeuwse provinciehoofdstad.

Beheerst
„Naast hoofdstad is Middelburg ook winkelstad, monumentenstad en universiteitsstad. Middelburg wil beheerst groeien. Met de Kwaliteitsatlas is de weg aangegeven naar kwaliteitsverbetering.

Het marcheerde goed, we hadden de wind in de zeilen. Voorbeelden van gerealiseerde kwaliteitsimpulsen zijn de herinrichting van de binnenstad en de nieuwbouwprojecten Veerse Poort, Mortiere, Stationsgebied West en Park Veldzicht. Door het 'theaterdrama' is ten onrechte het beeld geschapen dat het in Middelburg een 'rommeltje' zou zijn. Behalve gemeentelijke zijn er ook technische fouten gemaakt, maar als lokale overheid nemen we onze verantwoordelijkheid." Op 5 september 2005 heeft de gemeenteraad besloten om de nieuwbouw van het theater bij de voormalige kazerne af te blazen. De wethouders van Groen Links en de Christen Unie traden af waarna de coalitie van CDA en PvdA werd aangevuld met de SGP.

Het woord is aan de kiezer. Er zijn vier mogelijkheden voor een nieuw A-theater: voortzetten van de bouw op de oorspronkelijke locatie of nieuwbouw op de plaats van de huidige schouwburg, het terrein van Miniatuur Walcheren of de wijk Mortiere. De vijfde mogelijkheid is afzien van nieuwbouwplannen, maar opknappen van de oude schouwburg. „We hopen op een duidelijke uitspraak van de kiezer. De raad zal zich daar aan moeten houden. Ze kan het niet maken om de wil van de kiezer naast zich neer te leggen. Nee, het is geen bindend referendum, maar er is wel een sterke mate van morele binding", aldus Schouwenaar. Middelburg wordt vaak gezien als ambtenarenstad. De burgemeester ziet daar juist het positieve van in. „Er is veel ambtelijke-, veel overheidswerkgelegenheid in Middelburg door de aanwezigheid van de Provincie en rijksdiensten als rijkswaterstaat, de rechtbank, het kadaster en de raad voor de kinderbescherming. Door deze diensten wordt ook veel particuliere werkgelegenheid aangetrokken in de zakelijke dienstverlening zoals in de advocatuur en de accountancy.

industrie
Middelburg is een kantorenstad, maar we moeten niet vergeten dat er bij ons ook veel industriële werkgelegenheid is. We hebben de grote industrieterreinen Arnestein 1 en 2, Ramsburg en daar komt Mortiere bij. Inmiddels zijn daar al nieuwe bedrijven gevestigd zoals MediaMarkt, Karwei, Praxis en GroenRijk. Verder wordt er het betaald voetbalmuseum gebouwd en waarschijnlijk verhuist Miniatuur Walcheren daar naar toe. We hebben op Mortiere ook het Zeeuws Evenementen Platform (ZEP) op het oog, gericht op vrijetijdsbesteding.

gezellig
Middelburg is ook een gezellige winkelstad. Er zijn ongeveer twee keer zoveel winkels als nodig zou zijn qua inwonertal. Vakanties in Zeeland zijn erg in trek ondanks alle prijsvechters met zonzekere bestemmingen. Een weekje Zeeland is populair en men gaat dan veelal een dagje naar Middelburg. Zo wordt er bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan de mooi gerevitaliseerde oude binnenstad, het stadhuis, de abdij. Middelburg is de vijfde monumentenstad van Nederland. De 1100 monumenten dateren veelal uit de VOC-periode in de gouden eeuw. Middelburg ziet er uit als een stad en heeft het sympathieke karakter van een dorp. Het oude stadhuis is het visitekaartje van de Roosevelt Academy. De universiteit heeft 75 hoogwaardige arbeidsplaatsen opgeleverd en brengt een bepaald soort levendigheid met zich mee. De vele studenten zorgen voor een jeugdig elan in het straatbeeld."

warm voorstander
De gemeente is warm voorstander is van de komst van de containerterminal WCT, die wellicht veel Middelburgers werk zal verschaffen. De burgemeester is het eens met het Ondernemers Platform Middelburg dat de bedrijventerreinen gerevitaliseerd moeten worden, maar wel langs de weg van de geleidelijkheid. Voorts moet de verkeersdoorstroming in zijn gemeente worden bevorderd. „We willen af de knelpunten bij de twee bruggen. We hopen eind van het jaar de aanbesteding rond te hebben voor een tunnel onder het kanaal. Tevens komt er een vierbaans N57. Uiteraard juicht hij ook de komst van nieuwe bedrijven toe. „Wethouder Kool van economische zaken is heel actief op het gebied van het Middelburgse ondernemersklimaat. Een ondernemer maakt op grond van een heleboel afwegingen zijn keuzes. De gemeente is 'slechts' één van die factoren", relativeert Koos Schouwenaar.


...speekt zich uit
Middelburg beheerst laten groeien

...loopt er modieus bij
Vollere dames willen er ook leuk uitzien

...ondersteunt projecten
Zeeuws-Vlaamse Soroptimisten vieren 40-jarig jubileum

...vervoert
Syntens ziet kansen voor de Zeeuwse transporteurs

...veredelt
Syntens als klankbord en kritische sparringpartner

...presenteert
TMF-directeur Cor Klos: 'Net dat steuntje in de rug wat ik nodig had'

...vraagt subsidie aan
Ruim 11.000 euro subsidie voor export

...informeert
Zakendoen in België

...doet zaken in het buitenland
Internationale Handelsdag op 8 april

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...rijdt

De Ondernemer Bedrijfsauto­special 2006


  • Citroën
  • Fiat
  • Opel
  • Volkswagen
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Land Rover
  • Nissan
  • Mitsubishi
  • Renault
  • Mercedes-Benz
  • Ford

...en privacy­bescherming
Privacy op de werkvloer

...debateert
Middelburgse politiek wil bedrijfsklimaat stimuleren

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Netwerken bij een dynamisch scheepsbouwbedrijf

...bekijkt de kantorenmarkt
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantorenmarkt'