In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2006
File not found.

Zeeuws-Vlaamse Soroptimisten vieren 40-jarig jubileum

De ondernemende dames van Soroptimistclub Zeeuwsch-Vlaanderen vieren op zaterdag 18 maart het 40-jarig bestaan. Al sinds de oprichting op 19 maart 1966 staat voor deze club het verbeteren van de mensenrechten centraal, in het bijzonder die van vrouwen en kinderen.


Het bestuur van de Soroptimistclub Zeeuwsch-Vlaanderen.

„We zijn veel maatschappelijk bezig, maar hebben besloten om in het kader van het jubileum het feest met en voor elkaar te vieren. We gaan op 18 maart een rondvaart maken met de 'Stad Terneuzen' over het kanaal naar Gent. Aan wal hebben we eerst nog een creatieve activiteit (beschilderen van serviesgoed), terwijl we 's avonds op de boot gaan dineren", aldus Liesbeth Bouvy van de lustrumcommissie. De pianopedagoog is tevens vice-president van de Soroptimistclub Zeeuwsch-Vlaanderen. Verder bestaat het dagelijks bestuur uit president Monica Twisk en secretaris Mary Liu. De 36 leden van de club zijn professionals die werkzaam zijn of waren in diverse branches in Zeeuws-Vlaanderen. De ondernemende dames vormen in de regio een evenwichtig netwerk in de sectoren bedrijfsleven, onderwijs, dienstverlening en zorgsector.

Kerstpakkettenactie ten bate van Blijf van m'n Lijf-huizen in Zeeland.

Soroptimistclub Zeeuwsch-Vlaanderen ondersteunt al jarenlang humanitaire projecten van de Stichting SOCO, de organisatie die is opgericht door de uit Terneuzen afkomstige Sandra Roelofs, de First Lady van Georgië. Roelofs heeft tijdens een bezoek aan Terneuzen op 3 oktober 2004 de Georgische wijn officieel geïntroduceerd. Naast Georgische wijn verkopen de leden van de Soroptimistclub sinds 2001 ook andere wijnen. De opbrengst van deze wijnverkoop komt geheel ten goede aan langlopende humanitaire projecten. Momenteel zijn de dames bezig om een hospice in Zeeuws-Vlaanderen op te starten. Een hospice is een plaatsvervangend (t)huis voor mensen die in hun laatste levensfase zijn. De vier Zeeuwse Soroptimistclubs gezamenlijk - Zeeuwsch-Vlaanderen, De Bevelanden, Walcheren en Schouwen - genereren dit jaar in samenwerking met de Zeeuwse Muziekschool gelden voor de Blijf van m'n Lijf-huizen in Zeeland. De aftrap hiervoor werd gegeven met een kerstpakkettenactie.

Gastsprekers
De naam Soroptimisten komt uit het Latijn: Sorores (zusters) die het optimum (beste) nastreven. De Soroptimistclub Zeeuwsch-Vlaanderen komt iedere vierde dinsdag van de maand plenair bijeen in L'Escaut in Terneuzen. De ene keer houdt één van de leden een presentatie, de andere keer verwelkomt de club in het thuishonk of op locatie een gastspreker. Soms is er ook sprake van combinaties. Op 21 februari was er in L'Escaut een clubbijeenkomst waarin gastspreker Vera Quataert verhaalde over haar werk als begrafenisondernemer en Maarten de Gouw over Hospice Zeeuws-Vlaanderen. Dokter Inge Wauters hield eind januari als gastspreker een presentatie over nierdialyse in Ziekenhuis de Honte. Hieraan voorafgaand hield ziekenhuisapotheker Karin Spijkerboer van de Soroptimistclub, een presentatie over water. De kwaliteit van water is namelijk zeer belangrijk voor een goede nierdialyse. „We doen kennis op door gastsprekers, maar ook door eigen know how onder de leden. De activiteiten van de Soroptimistclub verruimen je blik. Het is heel goed om met vrouwen uit andere branches in aanraking te komen", aldus president Monica Twisk die in het dagelijks leven stafmedewerker is bij Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen. Het dagelijks bestuur komt iedere tweede dinsdag van de maand bijeen. De president zou graag nieuwe leden werven. Daarom is er bij voldoende respons binnenkort een informatiebijeenkomst.

Soroptimistclub Zeeuwsch-Vlaanderen kent een gedifferentieerde leeftijdsopbouw, variërend van 32 tot en met 85 jaar. De club telt zelfs nog twee leden van het eerste uur: Mimi Jurry en Tanja Hoekman. Secretaris Mary Liu leidt in het dagelijks leven samen met haar man restaurant Moy Fa te Axel. Zij ontvluchtte in 1962 Nieuw-Guinea. „Van origine ben ik Chinees. Eigenlijk ben ik één van de eerste politieke vluchtelingen in Nederland.

President Monica Twisk: „De activiteiten van onze club verruimen je blik."

Mijn ouders moesten bij de recapitulatie van Nieuw-Guinea, van de Indonesische autoriteiten kiezen tussen China en Nederland. Mijn ouders moesten met vier kinderen binnen 24 uur vertrekken uit Nieuw-Guinea. Als meisje van vier jaar oud arriveerde ik met een dun zomerjurkje aan in de sneeuw in Nederland. Als restauranthouder heb ik wel overleg met allerlei groepen binnen de branche, maar dat is toch anders dan bij het netwerk van de Soroptimistclub. Het is een verrijking om met mensen om te gaan van verschillende branches. Ik vind ondernemen leuk en uitdagend", aldus Mary Liu die vorig jaar in Maastricht de nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs won.

Voor meer informatie:
E-mail: monicatwisk@planet.nl
Internet: www.soroptimst.nl


...speekt zich uit
Middelburg beheerst laten groeien

...loopt er modieus bij
Vollere dames willen er ook leuk uitzien

...ondersteunt projecten
Zeeuws-Vlaamse Soroptimisten vieren 40-jarig jubileum

...vervoert
Syntens ziet kansen voor de Zeeuwse transporteurs

...veredelt
Syntens als klankbord en kritische sparringpartner

...presenteert
TMF-directeur Cor Klos: 'Net dat steuntje in de rug wat ik nodig had'

...vraagt subsidie aan
Ruim 11.000 euro subsidie voor export

...informeert
Zakendoen in België

...doet zaken in het buitenland
Internationale Handelsdag op 8 april

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...rijdt

De Ondernemer Bedrijfsauto­special 2006


  • Citroën
  • Fiat
  • Opel
  • Volkswagen
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Land Rover
  • Nissan
  • Mitsubishi
  • Renault
  • Mercedes-Benz
  • Ford

...en privacy­bescherming
Privacy op de werkvloer

...debateert
Middelburgse politiek wil bedrijfsklimaat stimuleren

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Netwerken bij een dynamisch scheepsbouwbedrijf

...bekijkt de kantorenmarkt
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantorenmarkt'