In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2006
File not found.

Slechts 7 procent aangeboden kantoren echt niet verhuurbaar
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantorenmarkt'

Van alle kantoorruimte die op dit moment wordt aangeboden, is slechts zeven procent kansloos. In totaal is dit 500.000 vierkante meter. Zestig procent wordt bestempeld als kansrijk en 33 procent is kansarm. Waarschijnlijk is hiermee een nieuw evenwicht bereikt waar de vastgoedmarkt mee moet leren leven. Dit blijkt uit onderzoek van makelaarsnetwerk Dynamis.De Bedrijfsmakelaars van Dynamis analyseerden voor dit landelijke onderzoek 2.650 aangeboden objecten in 23 regio's, die stuk voor stuk zijn ingedeeld in de categorie kansrijk, kansarm en kansloos. Vervolgens zijn de kansloze objecten, 145 stuks, aan een nader onderzoek onderworpen door de woningmakelaars van Dynamis.

Uitstraling
Hoewel blijkt dat de meeste kansloze kantoren een slecht bereikbaarheidsprofiel hebben, is dit niet de grootste reden om ze als kansloos te bestempelen, en ook de periode dat ze al te huur staan speelt geen rol. De belangrijkste redenen liggen op het vlak van uitstraling: vaak ziet een kansloos kantoor er van binnen en van buiten slecht uit of heeft de locatie een verloederde uitstraling. De kansloze panden stammen veelal van voor de jaren '40 of uit de jaren '70.

Slopen?
Er gaan de laatste tijd veel stemmen op om een groot deel van het aanbod te slopen. "Dat zal geen optie blijken te zijn", zegt Dynamis-voorzitter Jaap van Rhijn. "Niemand zal kansrijke en kansarme gebouwen slopen, een vastgoedbelegger kijkt wel uit." Ombouwen tot woningen is ook een veelgehoorde oplossing.
Het ministerie van VROM streeft ernaar 250.000 vierkante meter kantoorruimte in Nederland op die manier te herontwikkelen.
Volgens Dynamis is dit realistisch op voorwaarde dat ook overheidsgebouwen hierin worden betrokken.
"We hebben alle kansloze kantoorgebouwen bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat daarvan slechts een kwart zich leent voor ombouwen tot woonruimte. De rest is er simpelweg niet geschikt voor of staat op een plek waar mensen niet willen wonen.
Wat wel geschikt is omvat samen 125.000 vierkante meter, de helft van wat VROM wil."

Opleving
Ook een opleving van de economie zal de kantorenmarkt niet geheel genezen. Zelfs in de aanloopperiode naar en tijdens een hoogconjunctuur zullen niet alle kansarme en kansloze vierkante meters worden opgenomen, ook al zal de uitbreidingsvraag aanzienlijk zijn. "Het lijkt er op dat we op de kantorenmarkt zullen moeten leren leven met een structureel hoger aanbodpercentage", concludeert Van Rhijn. Dynamis is een netwerk van elf grote regionale makelaars met veertig vestigingen in het hele land. Jaarlijks brengt Dynamis meerdere rapporten uit over zowel de kantoren- als de woningmarkt.


...speekt zich uit
Middelburg beheerst laten groeien

...loopt er modieus bij
Vollere dames willen er ook leuk uitzien

...ondersteunt projecten
Zeeuws-Vlaamse Soroptimisten vieren 40-jarig jubileum

...vervoert
Syntens ziet kansen voor de Zeeuwse transporteurs

...veredelt
Syntens als klankbord en kritische sparringpartner

...presenteert
TMF-directeur Cor Klos: 'Net dat steuntje in de rug wat ik nodig had'

...vraagt subsidie aan
Ruim 11.000 euro subsidie voor export

...informeert
Zakendoen in België

...doet zaken in het buitenland
Internationale Handelsdag op 8 april

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...rijdt

De Ondernemer Bedrijfsauto­special 2006


  • Citroën
  • Fiat
  • Opel
  • Volkswagen
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Land Rover
  • Nissan
  • Mitsubishi
  • Renault
  • Mercedes-Benz
  • Ford

...en privacy­bescherming
Privacy op de werkvloer

...debateert
Middelburgse politiek wil bedrijfsklimaat stimuleren

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Netwerken bij een dynamisch scheepsbouwbedrijf

...bekijkt de kantorenmarkt
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantorenmarkt'