In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2006
File not found.

Syntens ziet kansen voor de Zeeuwse transporteurs

Als in geen andere sector staat de winstgevendheid in de logistiek onder zware druk. Kosten (diesel bijvoorbeeld) stijgen en zijn niet of nauwelijks door te berekenen. Schaalvergroting door overnames en de inzet van goedkope chauffeurs moeten de kosten drukken. Maar er liggen ook kansen voor de Zeeuwse logistieke sector.


Murk Peutz

Wereldwijd blijft het goederenvervoer groeien door het verschuiven van productie naar verre landen. Ook de aard van de goederenstromen verandert. Zo stijgt het volume van de havens in de nieuwe Baltische EU landen veel sterker dan elders. De vraag is waar deze goederen aan land zullen komen en wie dit vervoer mag afwikkelen. „Er is niet alleen een economische maar ook een politieke noodzaak om te veranderen”, vertelt Murk Peutz, directeur van Syntens Zuid, het innovatienetwerk voor ondernemers. „De Europese Unie stelt de komende jaren vier miljard euro beschikbaar voor de verbetering van waterwegen waarmee energiebewuste verkeersroutes versterkt worden. Hier ligt dé kans voor Zeeland in samenwerking met West-Brabant.”

Vernieuwing
Insteek is het multimodaal transport. Goederen komen in Zeeland aan wal, worden per binnenvaart landinwaarts gevaren, gaan in Brabant op een trein, om het laatste stuk per auto te vervolgen. Files worden omzeild; het energiegebruik per kilometer kan dalen.

Peutz: „De uitdaging ligt in het samenwerken en informatie uitwisselen binnen de gehele logistieke sector. Welke transporteur (vrachtauto, schip, trein) heeft nog ruimte over zodat sneller en efficiënter gewerkt kan worden? Voor het slagen van multimodaal vervoer is deze kennis essentieel.”

Om informatie te delen, zal er geïnvesteerd moeten worden in systemen om dit uit te voeren. Ook vanuit de markt is samenwerken vereist. Aanbieders van goederen zullen graag met zuidwest Nederland zaken doen als ze weten dat de regio de vracht multimodaal verwerkt. Vervoerders worden zo partners op nieuwe routes, in plaats van concurrenten op dezelfde weg. In Zeeland gaat Syntensadviseur Peter Koelemij zich gericht met vernieuwing in de logistieke sector bezighouden.

Voor meer informatie:
E-mail: pkl@syntens.nl
Internet: www.syntens.nl


...speekt zich uit
Middelburg beheerst laten groeien

...loopt er modieus bij
Vollere dames willen er ook leuk uitzien

...ondersteunt projecten
Zeeuws-Vlaamse Soroptimisten vieren 40-jarig jubileum

...vervoert
Syntens ziet kansen voor de Zeeuwse transporteurs

...veredelt
Syntens als klankbord en kritische sparringpartner

...presenteert
TMF-directeur Cor Klos: 'Net dat steuntje in de rug wat ik nodig had'

...vraagt subsidie aan
Ruim 11.000 euro subsidie voor export

...informeert
Zakendoen in België

...doet zaken in het buitenland
Internationale Handelsdag op 8 april

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...rijdt

De Ondernemer Bedrijfsauto­special 2006


  • Citroën
  • Fiat
  • Opel
  • Volkswagen
  • Hyundai
  • Isuzu
  • Land Rover
  • Nissan
  • Mitsubishi
  • Renault
  • Mercedes-Benz
  • Ford

...en privacy­bescherming
Privacy op de werkvloer

...debateert
Middelburgse politiek wil bedrijfsklimaat stimuleren

...spreekt
In 't kort

...bezoekt
Netwerken bij een dynamisch scheepsbouwbedrijf

...bekijkt de kantorenmarkt
Dynamis: 'Leer leven met nieuw evenwicht op kantorenmarkt'