In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2006
File not found.


















Columns
E.D. de Jong, J.J. Karelse
Starten met een achterstand....
                E.D. de Jong, J.J. Karelse
                Rabobank Beveland afdeling Private Banking





Leden van het kabinet verkondigen regelmatig dat het MKB de motor is van de Nederlandse economie. Ondernemerschap wordt vanuit Den Haag dan ook sterk aangemoedigd, in ieder geval in woorden. Want hoe zit het eigenlijk met de daden? Feitelijk bezien wordt het warme, sociale duwtje in de rug dat een werknemer fiscaal en juridisch krijgt van overheidswege door startende ondernemers niet meer gevoeld. Sterker nog de beginnende ondernemer ziet zich geconfronteerd met flinke risico's, die hij zelf moet afdekken. Jaarlijks schrijven ongeveer 50.000 tot 60.000 mensen zich in bij de Kamer van Koophandel om zelfstandig de kost te gaan verdienen. Een groot deel daarvan is afkomstig uit een loondienstverband, met alle regelingen van dien om inkomen en vermogen netjes af te schermen. Die zekerheden zijn dan direct ver-dwenen als sneeuw voor de zon. En dat besef is niet altijd aanwezig. De startende ondernemer denkt liever aan alle kansen die er zijn in de markt, aan de nieuwe contacten die gelegd moeten worden met leveranciers en klanten en aan de inrichting van het nieuwe bedrijfspand. Even los van al het enthousiasme: geen enkele startende ondernemer kan de onderstaande risico's zo maar naast zich neer leggen.

Aansprakelijkheid
Ondernemers zijn aansprakelijk voor het handelen van henzelf en van hun eventuele werknemers. Afhankelijk van de gekozen rechtsvorm gaan eventuele claims ten koste van het vermogen van de onderneming, dan wel- in het geval van een eenmanszaak, maatschap of VOF- ten koste van het vermogen van de ondernemer zelf. Dit is een risico dat uiteraard niemand wil lopen.

Langdurig ziekte en arbeidsongeschiktheid
Na het wegvallen van de WAZ per 1 augustus 2005 biedt de overheid de zelfstandige ondernemer geen dekking meer bij (langdurige) ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het enige waar een ondernemer een beroep op zou kunnen doen is een bijstandsuitkering. Dan moeten echter eerst het eigen vermogen en de woning worden opgesoupeerd.

Overlijden
Een groot deel van de startende ondernemers heeft geld geleend om te kunnen starten. Geld dat uiteraard een keer terugbetaald moet worden. Met een gezond ondernemersplan is dat voor een groot gedeelte van de startende ondernemers goed te doen. Maar wat gebeurt er als de ondernemer wegvalt door overlijden? Wie blijft er dan met de schuld achter? Hebben de nabestaanden de middelen om de lening terug te betalen? Kan de partner in het huis met de eventueel borggestelde overwaarde blijven wonen? Zijn er voldoende middelen om in het levensonderhoud te kunnen voorzien? Dit is iets om nadrukkelijk bij stil te staan.

Veel startende ondernemers hebben het idee dat de prijs van verzekeringen om deze risico's af te dekken hoog is. Het is echter zo dat met een aantal tientjes per maand al een basis regeling getroffen kan worden.

De onderstaande verzekeringen zijn echt cruciaal:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die ontstaat tijdens de uitoefening van het bedrijf.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een zelfstandige die geen werknemer (meer) is - en ook niet is verzekerd op grond van een uitkering- moet zelf voor een inkomen zorgen in het geval van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan de startende ondernemer zelf bepalen welk inkomen hij wenst te verzekeren en tegen welke voorwaarden.

Overlijdensrisicoverzekering
Bij overlijden komt een afgesproken bedrag vrij ten gunste van de nabestaanden of de onderneming. Daarmee kan of de onderneming verder, of kunnen de nabestaanden de financiële klap opvangen. Ze kunnen de uitkering bijvoorbeeld aanwenden om schulden en leningen af te lossen of om te voorzien in hun levensonderhoud.

Wanneer dit is geregeld kan de ondernemer zonder achterstand zijn onderneming starten.

Rabobank Beveland, afdeling Private banking en afdeling Bedrijven, verzorgen periodiek een rubriek in "de Ondernemer". De redactie bestaat uit Connie Karelse en Eric de Jong, Accountmanagers Private Banking en Hans van Dienst en Coos van den Ouden, Senior accountmanagers afdeling Bedrijven.




...realiseert
Contacta 2006: Ontmoetingen in een positieve zakelijke sfeer

...verstrekt
Garantie op particuliere occasions

...profileert
Goes: economisch hart van Zeeland

...moderniseert
Nieuwe collectie, nieuw imago

...kleurt
Pionier Rubia krijgt steuntje in de rug van Syntens

...ervaart
Zeeuws bedrijfsleven bekneld door regels

...presenteert
Ondernemerstuin op Contacta

....kiest
BAGE-groep, Hollestelle en De Betho genomineerd voor OCG-Trofee

...toont
Automotive Plein: Gezamenlijke presentatie succesvol

...profileert
Schouwen-Duiveland Continu in Beweging

...slaat de handen ineen
Veel bedrijvigheid op Zeeuws-Vlaams paviljoen

...helpt
Samen werken aan de toekomst

...ontmoet
Relatiebeheer staat centraal

...concludeert
Water kun je nooit beheersen, wel beheren

...stimuleert
Bijeenkomst Duurzaam Ondernemen Tholen

...biedt
Interessante kavels op JKW-Veiling

...discussieert
Innovatieve ondernemers op BOS 2006

...overziet
Deelnemerslijst Contacta 2006

...exposeert
Beursindex Contacta 2006

...zit bij de ingang
Bedrijven uit alle kernen vertegenwoordigd op oudste plein Contacta

...profileert
Middelburg Plaza is een begrip op de Contacta

...behartigt
Goed ondernemersklimaat in Middelburg

...bezoekt
Veel sfeer op Zeeland Nazomerfestival

...onderzoekt
Meewerken genereert meerwaarde

...voetbalt
RBC Roosendaal is Zeeuwser dan u denkt

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...consulteert
Op spreekuur bij gedeputeerde le Roy

...ondersteunt
KN afdeling Zeeland in actie voor wezen in Congo

...belicht
Zuidwest Nederland: logistieke as of logistiek moeras

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...groeit
Sterk tweede kwartaal op de Nederlandse kantorenmarkt

...brengt in beeld
Nieuwe Regio Bouwwijzer Werken 2006