In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2006
File not found.

Burgemeester Jaap Sala van Sluis:
'Geen behoefte aan blaaskaken in Zeeuws-Vlaanderen'

Burgemeester Jaap Sala maakt kort voor de gemeenteraadsverkiezingen roerige politieke tijden door in Sluis. Partijwisselingen zijn aan de orde van de dag, maar de eerste burger van Sluis blijft een baken van rust. Hij staat als primus inter pares boven de partijen.


Recreatie-ondernemer Van Koeveringe en burgemeester Sala net na de BOS-winst 2005.

Hij won mede door zijn relativeringsvermogen de BOS-Award 2005. ,,De BOS is een nuttige en gezellige bijeenkomst voor heel ondernemend Zeeuws-Vlaanderen. Sluis is goed voor de dag gekomen, maar voor hetzelfde geldt was het balletje de andere kant opgerold. Het is een evenement van allure en de laatste BOS was een demonstratie van eensgezindheid in Zeeuws-Vlaanderen. De gemeentelijke herindeling is achter de rug en we gaan er met z'n allen tegenaan in plaats van oeverloze discussies te voeren", aldus burgemeester Sala die 23 januari zijn 57ste verjaardag viert. Vroeger telde Zeeuws-Vlaanderen maar liefst 35 gemeenten, nu nog slechts drie. Is het gezien de eensgezindheid wellicht beter dat Zeeuws-Vlaanderen één gemeente wordt? ,,Als dat het beste voor de regio zou zijn, dan wel. Het zou echter bestuurlijk onwenselijk zijn. De afstand tussen Hulst en Cadzand is groot. Het is belangrijk dat het bestuur dicht bij de burger staat", zegt de PvdA-burgemeester die in de jaren 90 deel uitmaakte van het landelijke hoofdbestuur van de partij, onder leiding van Ruud Vreeman. Sala pleit voor een gezamenlijke inzet voor de werkgelegenheid en het welbevinden van het bedrijfsleven in Zeeuws-Vlaanderen. Rust, ruimte en natuur zijn het handelsmerk van de gemeente Sluis. 40 procent van de beroepsbevolking is werkzaam in de sector recreatie en toerisme. Door in te zetten op een hoogwaardige vorm van toerisme, wordt de concurrentie met goedkope vliegvakanties aangegaan. Overigens werd burgemeester Sala tijdens de BOS bijgestaan door 'mysteryguest' Henk van Koeveringe die directeur is van Roompot Vakanties, een belangrijke toeristische speler met accommodaties in heel Nederland.
Burgemeester Jaap Sala in de bedrijvige haven van Breskens.

Cadzand-Bad
Sluis is met het door Gedeputeerde Staten vastgestelde Gebiedsplan West-Zeeuwsch-Vlaanderen al aan de slag gegaan. Europa, het rijk, de provincie, het waterschap en de gemeente investeren voor bijna twee miljard euro in ontwikkelingen aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Met projecten als Sluis aan Zee en Waterdunen in Breskens krijgt de kwaliteit van de streek stevige impulsen. Het is bovendien goed voor de werkgelegenheid. Datzelfde geldt voor het appartementenproject De Remise in Breskens en de aanpak van Cadzand. ,,Heel Cadzand-Bad gaat op de schop waarbij onder andere een nieuw winkelcentrum wordt gerealiseerd. De plannen moeten in de gemeenteraad verder worden uitgekristalliseerd." In het gebiedsplan is ook speciale aandacht voor de landbouw. De landbouw is en blijft één van de belangrijke economische dragers van de gemeente Sluis ondanks het feit dat deze sector de laatste jaren fors onder druk is komen te staan. De bedrijventerreinen Deltahoek (Breskens), Stampershoek (Oostburg), de Vlasschaard (Eede) en Techno Park Schoondijke zijn eveneens van wezenlijk belang voor de regionale economie. Jaap Sala is geboren en getogen in het gereformeerde Oude Tonge op de Zuid-Hollandse eilanden. De gereformeerde invloeden uitten zich volgens hem in somberheid. Hij komt echter zelf uit een katholiek nest. Zijn opa was cafébaas in Oude Tonge waar eigenlijk alleen limonade mocht worden geschonken. De Sala's zijn echter Bourgondiërs en trokken zich daar weinig van aan. Jaap Sala voelt zich in het gemoedelijke Zeeuws-Vlaanderen prima thuis. Na een wethouderschap in Hellevoetsluis en burgemeestersposten in Brielle en Wageningen, is Sluis zowel qua wonen als werken zijn eindstation. ,,Zeeuws-Vlamingen houden van een zakelijke benadering en hebben geen tijd voor oeverloos gezeur. Hier in West-Zeeuws-Vlaanderen zijn er schitterende landschappen, is er de zee en maar liefst 17 kilometer kust. Er is in Zeeuws-Vlaanderen ruimte voor humor en men heeft er geen behoefte aan blaaskaken. Er heerst een tolerante en Bourgondische sfeer. Er worden geen luchtkastelen verkocht, maar concrete projecten gerealiseerd."


...evolueert
De MKB'er, het oog in de orkaan

...pioniert
Ondernemen is pionieren

...ontdekt
'Bewustwording van vergrijzing arbeidsmarkt'

...innoveert
Innovatie actie plan

...inspireert
World Innovation Scan

...netwerkt
Nieuwjaarsbijeenkomst in Grote Kerk Goes

....reflecteert
Ethische reflectie op Kerstlunch Goes

...bestuurt
Burgemeester Jaap Sala van Sluis

...verenigt zich
ZLTO speelt belangrijke rol

...regelt
Agrarische sector op achterstand

...scoort
Zeeland en West-Brabant scoren hoog voor glastuinbouw

...bloeit
De kracht van vlas

...ziet
Poppelaars ziet genoeg kansen voor agrarisch Zeeland

...onderneemt
De jeugd heeft de toekomst

...zoekt de ruimte
Belangrijke rol voor technologie in land- en tuinbouw

...onderneemt
Ruimte om te ondernemen

...creëert
Nieuwe mogelijkheden voor het boerenbedrijf

...ontwikkelt duurzaam
Jeugdjury bijgepraat over duurzaam ondernemen

...wenst

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
Onderweg

...viert
Stichting Gaia viert tweede lustrum

...schenkt
Lions Schouwen-Duiveland actief

...verhuist
Kantorenmarkt krabbelt voorzichtig uit dal