In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2006
File not found.

Jeugdjury bijgepraat over duurzaam ondernemen

De gemeente Tholen is niet alleen genomineerd voor de landelijke Prijs voor Innovatie en Duurzaamheid 2006, maar ook voor het Jeugd Ei van Columbus. De vakjury maakt op dinsdag 14 februari in Bussum bekend wie de winnaars in elke categorie zijn voor de tweejaarlijkse duurzaamheidsprijs. Zij ontvangen de wisseltrofee en een geldbedrag van € 12.500. Met deze prijzen willen de ministeries organisaties belonen die een bijzondere bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling.


De jeugdjury op bezoek op het gemeentehuis in Sint Maartensdijk.

Twee weken eerder, op dinsdag 31 januari, wordt de winnaar bekend gemaakt van het Jeugd Ei van Columbus. De jeugdjury bestaat uit leerlingen van groep 8 van een basisschool uit iedere provincie. De jeugdjury gaat op bezoek bij alle genomineerden en kiest vervolgens haar eigen winnaar. De gemeente Tholen heeft vorige maand een delegatie van de jeugdjury ontvangen: groep 8 van OBS De Vlieger uit Vlissingen. Zij heeft die dag informatie gekregen over het project Duurzaam Ondernemen in Tholen. De Vakjury roept de winnaars van het Ei van Columbus 2006 in iedere categorie uit en de Jeugdjury de winnaar van het Jeugd Ei van Columbus 2006. De winnaars krijgen de wisseltrofee uit handen van de winnaars van de Prijzen voor Innovatie en Duurzaamheid 2003. "Alles is, ondanks de korte tijd die we hadden om alles te organiseren, prima verlopen. We zijn begonnen met een bezoek aan Wilthagen, waar uitgebakken spek (kaantjes) en Zeeuwse leverworst gemaakt wordt. Zonder dat we dat georganiseerd hadden kwamen opeens ook Sinterklaas en de Kerstman binnen. Daarna zijn we naar het gemeentehuis gereden waar de vlag voor ons uithing", aldus juridisch beleidsmedewerker Trudy Hertogs van de gemeente Tholen.

Een praatje met de burgemeester tijdens de lunch.

Wethouder Goossen, die verantwoordelijk wethouder Van Kempen verving, heette de jeugdjury officieel welkom op het gemeentehuis te Sint-Maartensdijk. Vervolgens heeft Anne-Marie Mol, beleidsmedewerker duurzaamheid van de provincie Zeeland, de kinderen uitgelegd wat het Thoolse project inhoudt. Zij vertelde via een diapresentatie onder andere over de 3 P's. "Als een bedrijf duurzaam is hebben we het meestal over het evenwicht van 'De 3 P's': People, Planet en Profit. Met People wordt bedoeld dat het bedrijf goed voor de mensen is. De medewerkers moeten gezond en tevreden zijn, evenals de mensen die er in de buurt wonen. Met Planet bedoelen we dat het bedrijf goed moet zijn voor onze Planet (planeet) en dus eigenlijk goed voor onze natuur moet zorgen. Met Profit (geld, winst) bedoelen we dat het bedrijf er ook geld mee moet kunnen verdienen. Als een bedrijf geen geld verdient dan kunnen ze immers de mensen die er werken ook geen salaris geven en dan zijn ze ook niet meer tevreden. Als een bedrijf een duurzaam bedrijf is moeten die drie P's dus in evenwicht zijn. Als een bedrijf bijvoorbeeld smeerolie gebruikt die heel goedkoop is (goed voor de Profit, geld) en erg goed voor de Planet (milieu, natuur) maar waarvan de mensen die er mee moeten werken allemaal heel erge jeuk krijgen (niet goed voor de People), dan moet zo'n bedrijf naar andere smeerolie zoeken. Iedere 'P' is eigenlijk even belangrijk."

De jeugdjury op bezoek op het gemeentehuis in Sint Maartensdijk.

De diapresentatie gebeurde in dezelfde zaal waar de ondernemers van het OOT (Ondernemers Overleg Tholen) bijeenkwamen voor het project Duurzaam Ondernemen op Tholen. Daar kregen de kinderen van de jeugdjury ook de DVD van Van der Endt-Louwerse te zien. Het succesverhaal van dit bedrijf uit Yerseke, dat jaarlijks tonnen euro's bespaard door duurzaam te ondernemen, is door het ministerie van VROM namelijk op DVD vastgelegd. "Voor kinderen van 11 en 12 is het wel moeilijk om te begrijpen dat niet de gemeente, provincie of een bepaald bedrijf de prijs zal winnen, maar een project", stelt Hertogs. Na de uitleg over het project was er een lunch geregeld waar ook burgemeester Nuis van Tholen bij aanwezig was om een praatje te maken met de leerlingen. " 's Middags zijn we begonnen met een spel waarbij de kinderen de school als duurzaam bedrijf moesten zien. Een gemeentelijke milieuhandhaver en een gemeentelijke milieuvergunningverlener heeft hen daarbij begeleid. Daarna zijn we in de bus naar het Thoolse bedrijf Katjang Pedis gereden. Dat is een pinda-branderij die vroeger veel overlast veroorzaakte, maar nu één van de voorbeeldbedrijven van de gemeente geworden is. Alle kinderen kregen een zakje pinda's mee, inclusief een t-shirt van het bedrijf. Diverse leerlingen vertelden me dat ze het een geweldige dag hadden gevonden", aldus Trudy Hertogs.


...evolueert
De MKB'er, het oog in de orkaan

...pioniert
Ondernemen is pionieren

...ontdekt
'Bewustwording van vergrijzing arbeidsmarkt'

...innoveert
Innovatie actie plan

...inspireert
World Innovation Scan

...netwerkt
Nieuwjaarsbijeenkomst in Grote Kerk Goes

....reflecteert
Ethische reflectie op Kerstlunch Goes

...bestuurt
Burgemeester Jaap Sala van Sluis

...verenigt zich
ZLTO speelt belangrijke rol

...regelt
Agrarische sector op achterstand

...scoort
Zeeland en West-Brabant scoren hoog voor glastuinbouw

...bloeit
De kracht van vlas

...ziet
Poppelaars ziet genoeg kansen voor agrarisch Zeeland

...onderneemt
De jeugd heeft de toekomst

...zoekt de ruimte
Belangrijke rol voor technologie in land- en tuinbouw

...onderneemt
Ruimte om te ondernemen

...creëert
Nieuwe mogelijkheden voor het boerenbedrijf

...ontwikkelt duurzaam
Jeugdjury bijgepraat over duurzaam ondernemen

...wenst

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
Onderweg

...viert
Stichting Gaia viert tweede lustrum

...schenkt
Lions Schouwen-Duiveland actief

...verhuist
Kantorenmarkt krabbelt voorzichtig uit dal