In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007
File not found.

Gedeputeerde Marten Wiersma:
Contacta belangrijk voor Zeeland

De Contacta is niet alleen een van de meest bezochte beurzen van Nederland, niet alleen een El Dorado van nieuwe snufjes, een prachtige etalage van allerlei producten. Nee, het belang van de Contacta ligt hem vooral in het netwerken. Veel problemen in de Zeeuwse economie kunnen daar ter plekke worden besproken. Zodat een aanzet gegeven kan worden tot vruchtbare samenwerking. Want, zegt gedeputeerde van economische zaken Marten Wiersma, iedereen komt daar bij elkaar, Contacta is het perfecte platform om zaken te doen. Zeer belangrijk voor Zeeland.

door Ron Gregoor


Marten Wiersma: Contacta is veel meer dan alleen een beurs.
Foto: Willem Mieras

MIDDELBURG - "Ik vind de Contacta wel iets weg hebben van een toogdag", zegt Marten Wiersma, sinds dit jaar gedeputeerde van economische zaken in Zeeland. Wiersma was eens zelf ondernemer en weet wat er speelt.

Als het een provincie voor de wind gaat, betekent dat niet dat er geen problemen zijn. En dat zijn niet altijd luxeproblemen. De krappe arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Wiersma: "Het is voor bedrijven vaak heel moeilijk om aan goed geschoold personeel te komen. Waar haal je die mensen, die je nodig hebt, vandaan. Dat is een probleem dat bedrijven gezamenlijk moeten oplossen. Het halen van werknemers uit het buitenland biedt geen soelaas. Je kunt wel zeggen, laat een aantal Polen hiernaartoe komen, maar in de regel zijn die hier maar voor een aantal maanden, gaan dan weer naar huis. Ik was onlangs in Slowakije, toch een land dat bekend staat als een technologisch georiënteerd land. Maar waar haalt Slowakije tegenwoordig zijn werknemers vandaan? Uit Bulgarije en Oekraïne. Dat zijn geen goede structurele oplossingen, ook voor ons niet. Wij moeten zorgen voor goede scholing en bijscholing, steeds maar weer."

Hoe komen bedrijven dan aan mensen? Wiersma: "Om dat probleem op te lossen moeten ze samenwerken. Ik noem een voorbeeld. Ik ken een bedrijf dat hard meubelmakers zoekt. Maar die opleiding is er niet meer. Zoekt dat bedrijf collega's die zit met hetzelfde probleem zitten, dan kunnen ze misschien samen een opleiding starten. Dan is het nog een beetje betaalbaar. Voor twee of drie man kun je zo'n traject niet starten, maar wel voor vijftien mensen. Branches moeten elkaar opzoeken, moeten samen aan de slag. In dit kader is de Contacta een uitstekend platform om nader tot elkaar te komen."

Een ander facet is innovatie. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf is het heel belangrijk dat bedrijven op een of andere manier vernieuwend bezig zijn. Of het maken van nieuwe producten, het opzoeken van nieuwe markten, een nieuw productieproces, het maakt niet uit. "Om vooruit te komen en het hoofd boven water te houden is het nodig dat je vernieuwend bezig bent. Maar voor innovatie heb je extra personeel nodig. Hier, op de Contacta, kun je daar met elkaar over praten, kun je zaken doen."


Energie
Het leven verandert snel en ook in Zeeland. Zo zijn er in deze provincie veel bedrijven die 'heel goed bezig zijn met alternatieve energie'. "Grote bedrijven nemen het voortouw, denk aan gebruik van biobrandstoffen in de energiesector. Die grote bedrijven hebben geen moeite met innoveren, dat gebeurt als het ware vanzelf. Maar aan de andere kant moet het MKB met die veranderingen om kunnen gaan. Dat wil zeggen dat ook het MKB moet innoveren. Weten wat ze met al die vernieuwingen aanmoeten, hoe zij daarop in moeten spelen." Zeeland is dus heel actief op het gebied van energie. "Ik ben daar als Zeeuw best trots op. We hebben in de Kanaalzone en Vlissingen- oost echte top- bedrijven, die echt voor Zeeland gekozen hebben. Omdat het voor hen de ideale locatie is. Niet minder trots ben ik op al die MKB bedrijven, die Zeeland maken tot wat het is".

De Contacta is een prachtig uithangbord van dat wat Zeeland vertegenwoordigt. Vooral nu de Zeelandhallen zijn uitgebreid en vernieuwd verwacht de provincie heel veel van de beurs. "We hebben het dan niet alleen over de producten, die overal te koop zijn. Zeeland heeft vooral heel veel bedrijven die niet rechtstreeks voor de consument produceren. Kijk naar de zakelijke dienstverlening. Heel veel mensen hebben geen flauw idee wat zich in die markt allemaal afspeelt. De Contacta laat dat zien."

Uitstraling
Zeeland is de mooiste provincie van het land. Er gebeurt hier veel en toch heeft de buitenwacht daar amper een idee van. Het is een kwestie van verkopen, de uitstraling van Zeeland moet beter worden. Daar wordt nu hard aan gewerkt. Overal komen initiatieven om de provincie ook internationaal op de kaart te zetten. "Ik ben benieuwd hoeveel bedrijven uit West- Brabant op de Contacta staan. We hebben afgesproken dat we heel nauw gaan samenwerken op allerlei gebieden, dit in het kader van Pieken in de Delta. West- Brabant en Zeeland hebben veel met elkaar gemeen. Logistiek bijvoorbeeld heb je elkaar nodig, zitten ook in eenzelfde soort gebied. Dan is het belangrijk als je jezelf in die andere regio presenteert. En als er straks in West- Brabant een soortgelijke beurs komt, is het zaak dat daar zoveel mogelijk Zeeuwse bedrijven naartoe gaan. De samenwerking is van eminent belang."

De kracht van Zeeland is kwaliteit. "De landschappelijke kwaliteit moeten we op peil houden, nee zelfs verbeteren. Ecologische kwaliteit is er, Zeeland is een mooi land. Tegelijkertijd hebben we hier heel hoogwaardige industrie met absolute toppers. Zelfs wereldmarktleiders. Ik zat laatst in de trein van Amsterdam naar Zeeland. Daarin zaten twee Amerikanen, uit Florida. Ik raakte met hen in gesprek. Zij gingen op bezoek bij twee bedrijven in Zeeland en waren daar dol enthousiast over. Dan denk ik op zo'n moment: doen we het toch wel goed." Hoe goed Zeeland het doet en hoe ze dat daar allemaal doen, dat is allemaal te zien op de Contacta.


...verkoopt
Exclusieve villa's verkopen

...opent
Contacta in nieuwe hallen

...fietst
Ride for the Roses komt naar Goes

...netwerkt
Contacta belangrijk voor Zeeland

...verbetert
Niet meer rijden voor een open deur

...ontwikkelt
Gebruik maken van kennis en netwerken

...start
Startersdag op zaterdag 3 november in Hotel Goes

....groeit
Weer groei aantal Zeeuwse starters

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...presenteert
Starters presenteren zich

...werkt samen
Working Apart Together

...viert
Sterk door gezamenlijke uitstraling

...treft
Middelburg Plaza, zakelijk trefpunt

...onderneemt
Toekomstgericht ondernemen

...eet
Eten, drinken en zaken doen

...doceert
Rotary verruimt je blikveld

...peilt
Pas op de plaats

...organiseert
Centrale plaats voor Automotive Plein

...rijkt uit
Familiebedrijf staat centraal in Veere

...komt bijeen
Beleef het ondernemen in Zeeland

...investeert
RBC in zee met Zeelands Roem

...breekt
Record voor Zeelandhallen

...werkt
Grensoverschrijdend werken

...bekijkt
de Stand van Zaken

...bruist
Vlissingen bruist van energie

...leest
Nieuwe Zeelandboek is uit

...rijdt
Zakelijk onderweg

...inspireert
Landelijk MVO-congres naar Goes

...promote
Promoten van zakelijk toerisme

...geeft
De liefde voor de vrijheid

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...reageert
Veel respons op BOOST

...bekijkt
de Stand van Zaken

...huldigt
Pelgrims lijden voor het goede doel

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat