In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007
File not found.

Arjan Erkel bij Ronde Tafel Walcheren
De liefde voor de vrijheid

Het indrukwekkende relaas van Arjan Erkel sloot naadloos aan op de dramatische film 'A Mighty Heart' die woensdag 19 september in Nederland in première ging tijdens Film By The Sea in CineCity te Vlissingen. De film toont het waargebeurde verhaal over de Amerikaanse journalist Daniel Pearl van The Wall Street Journal die ontvoerd en vermoord werd in Pakistan. Grote verschil is dat er voor Arjan Erkel wel een happy end was weggelegd, na een ontvoering van bijna twee jaar in de Russische deelrepubliek Dagestan.

door Henk van de Voorde


Twee muzikanten van BLØF reiken de cheque van 10.000.- euro uit.
Foto: Lex de Meester

VLISSINGEN - Tijdens een tafelgesprek met Peter Joosse, op het podium van de grote feesttent, ging Arjan Erkel uitvoerig in op zijn ontvoeringszaak. De uit Westdorpe afkomstige Zeeuws-Vlaming was speciale gast op de serviceavond van De Ronde Tafel Walcheren. Daar was ook de Zeeuwse band BLØF. Zanger Paskal Jacobsen overhandigde namens de serviceclub een cheque van 10.000 euro aan Iris Heijmans van War Child, die speciaal vanuit Amsterdam naar Vlissingen was gekomen. Het geld gaat echt naar de hulpverlening die ervoor zorgt dat kindsoldaten weer terug kind kunnen zijn.

Voorzitter Martijn Bruinen van De Ronde Tafel Walcheren: "Onze leden zijn veelal ondernemers, tussen de 25 en 40 jaar, afkomstig uit alle soorten beroepsgroepen. We wisselen meningen en ervaringen uit, maar zetten ons ook in voor goede doelen zoals War Child. Daar heeft ook u in belangrijke mate aan bijgedragen door deze avond te bezoeken." Vervolgens vond het enerverende tafelgesprek plaats. Peter Joosse: "Er zijn maar weinig levende Nederlanders die een eigen straat hebben zoals het Arjan Erkel pad in Westdorpe."

Arjan Erkel: "Westdorpe is op de kaart gezet. Toen ik terug was, wist iedereen waar Westdorpe ligt." Inmiddels woont Erkel in Rotterdam, waar ook zijn ouders vandaan komen. Hij werd op 12 augustus 2002 ontvoerd en pas op Eerste Paasdag 2004 vrijgelaten. Arjan werkte destijds voor Artsen Zonder Grenzen. Hij werd inzet in het conflict tussen Tsjetjenië en de Russische overheid. "We hielden ons bezig met de opvang van vluchtelingen uit Tsjetjenië, dat grenst aan Dagestan. Van tevoren waren we wel gewaarschuwd dat het gevaarlijk was, maar inderdaad: je denkt: dat zal mij niet gebeuren. Ik werd in een auto gesleurd, geslagen met een honkbalknuppel en kreeg een pistool tegen mijn hoofd geduwd. Op weg naar het onzekere."

Met een kwinkslag: "Mijn ontvoerders vertelden dat ze een losgeld van vijf miljoen dollar voor mij gingen eisen. Bij een eerdere ontvoering van een hulpverlener was de eis twaalf miljoen dollar. Ik dacht nog bij mezelf: 'waarom ben ik maar vijf miljoen waard?'. De film A Mighty Heart toont de familie die achterblijft.


Arjan Erkel in gesprek met Peter Joosse.
Foto: Lex de Meester

Relatie
Joosse vroeg of er een relatie met de ontvoerders werd opgebouwd, een redelijk bekend fenomeen. "Langzaam maar zeker ontstond er een band met de ontvoerders, het is een soort overlevingsmechanisme. Zo ging ik met een van hen boksen, een sport die ik vroeger had beoefend. In het begin probeerde ik hem te ontlopen, maar hij sloeg me een blauw oog. Toen ik hem terug begon te slaan, merk je toch dat je respect opbouwt." Arjan doodde de tijd met lezen in een ondergronds vertrek van slechts enkele vierkante meters. "Het leek een periode tussen leven en dood die als een zwaard van Damocles boven me hing. Op een gegeven moment moest ik 's nachts in de kofferbak van een auto. Ik dacht dat ik overhandigd werd aan een andere groep, maar belandde op een politiebureau. Pas toen drong het besef van de vrijlating door."

Of zo'n ontvoering je als mens verandert? "De liefde voor de vrijheid staat nu centraal bij mij. Daarom ben ik nu ook zelfstandig ondernemer. Ik zou in loondienst niet meer kunnen werken. Ik wil zelf kunnen beslissen, laat me niet de kaas van het brood eten." Kon Arjan enigszins begrip opbrengen voor zijn ontvoerders. "Je hoeft geen begrip te hebben om iets te begrijpen. Mijn ontvoerders, met 13 man sterk, moesten ook in een kleine ruimte met weinig of niets hun tijd doorkomen. Ze geloven zo heilig in god, in Mohammed. Er was een soort spirituele sfeer, zoals in een klooster. Ze voelen zich erg onderdrukt, vooral ook vanwege de (vermeende) gruweldaden van Russische soldaten."

Boek
Arjan Erkel (37) heeft mede vanuit zijn achtergrond als cultureel antropoloog, onlangs het boek 'Samir' geschreven. In de gevangenis heeft hij Samir A. (lid van de Hofstadgroep) drie keer opgezocht. "Hij wilde weten hoe het was in Tsjetjenië en stelde zijn dagboek ter beschikking. Zijn leven in relatie tot het moslimfundamentalisme staat centraal in mijn boek. Het gaat over zijn drijfveren, broederschap, idealisme", zegt Erkel die eerder het boek 'Ontvoerd' uitbracht. Hij zit we er goed in zijn vel, wellicht zelfs beter dan ooit tevoren. "Ik ben getrouwd met de liefde van voor mijn ontvoering (de Dagistaanse Amina) en we hebben samen een dochter (op 16 juli 2006 is Anna Sophia geboren). Ik was alles kwijt en ben weer op nul begonnen. Dan is alles een stuk mooier."


...verkoopt
Exclusieve villa's verkopen

...opent
Contacta in nieuwe hallen

...fietst
Ride for the Roses komt naar Goes

...netwerkt
Contacta belangrijk voor Zeeland

...verbetert
Niet meer rijden voor een open deur

...ontwikkelt
Gebruik maken van kennis en netwerken

...start
Startersdag op zaterdag 3 november in Hotel Goes

....groeit
Weer groei aantal Zeeuwse starters

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...presenteert
Starters presenteren zich

...werkt samen
Working Apart Together

...viert
Sterk door gezamenlijke uitstraling

...treft
Middelburg Plaza, zakelijk trefpunt

...onderneemt
Toekomstgericht ondernemen

...eet
Eten, drinken en zaken doen

...doceert
Rotary verruimt je blikveld

...peilt
Pas op de plaats

...organiseert
Centrale plaats voor Automotive Plein

...rijkt uit
Familiebedrijf staat centraal in Veere

...komt bijeen
Beleef het ondernemen in Zeeland

...investeert
RBC in zee met Zeelands Roem

...breekt
Record voor Zeelandhallen

...werkt
Grensoverschrijdend werken

...bekijkt
de Stand van Zaken

...bruist
Vlissingen bruist van energie

...leest
Nieuwe Zeelandboek is uit

...rijdt
Zakelijk onderweg

...inspireert
Landelijk MVO-congres naar Goes

...promote
Promoten van zakelijk toerisme

...geeft
De liefde voor de vrijheid

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...reageert
Veel respons op BOOST

...bekijkt
de Stand van Zaken

...huldigt
Pelgrims lijden voor het goede doel

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat