In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007
File not found.

goede doel
Rotary verruimt je blikveld

Het vijftigtal ondernemende leden van Rotary Club Hulst geeft prima invulling aan 'serve above your selve', het wereldwijde motto van de serviceclub. Zo worden met de opbrengst van de Reynaert Fietstocht, het megaproject van Rotary Hulst, al meer dan een decennium diverse goede doelen gesteund. Het batig saldo van 18.000 euro van de elfde Reynaert Fietstocht (met 1300 deelnemers) wordt aangewend ten gunste van de Stichting SchoolSupport4Afghanistan, een ziekenhuis in Albanië en een noodlijdend kindertehuis in het Braziliaanse Recife. Gastsprekers John Langerak en Ardian Lekaj gingen vorige maand in Rotary-thuishonk Hof van Vlaanderen uitgebreid in op de situatie in Afghanistan respectievelijk Albanië. Kort daarvoor werden ze verblijd met een cheque tijdens de feestelijke maaltijd.

door Henk van de Voorde


Voorzitter Rudi d'Hondt van Rotary Club Hulst: ,,Je moet als ondernemer je nek durven uitsteken."
Foto: duofoto

HULST - John Langerak uit Zuiddorpe, docent werktuigbouw aan het ROC in Terneuzen, gaat elk jaar zes weken naar Kandahar en Kabul voor docententraining en hulp bij de modernisering van technisch onderwijs in Afghanistan. Langerak vertelde aan de hand van bijna 180 foto's enthousiast over zijn verblijf in Afghanistan afgelopen zomer. Hij reisde met een militair vliegtuig naar Kabul en sprak vele docenten en studenten (op LTS en MTS niveau). Hij doceerde productietechniek aan Afghaanse leraren, zodat ze die kennis kunnen doorgeven aan de leerlingen. Samen met docenten kocht de Zeeuws-Vlaming ter plekke benodigd lesmateriaal en gereedschappen. Langerak heeft ook een container vol met tweedehands fietsen en computers naar Afghanistan laten verschepen, die daar opgeknapt worden. De leergierigheid van de leerlingen viel hem op. "Daar trekken ze de lesstof uit je, terwijl je hier veelal het gevoel hebt het erin te moeten duwen."

Ardian Lekai kwam in 1991 als politiek vluchteling uit Albanië naar Nederland. De trainer van voetbalvereniging Terneuzen is genaturaliseerd en spreekt vloeiend Nederlands. Na 46 jaar communistische dictatuur is Albanië in een isolement terechtgekomen. In het bergachtige achterland heerst enorme armoede. De Rotary donatie is voor het ziekenhuis in Ersekë in de streek Kolonjë. Het is een armoedige plaats in de bergen, waar het vervoer grotendeels per ezel geschiedt. Het ziekenhuis heeft geen verwarming en moet het met een onhygiënische keuken doen. Deze problemen worden dankzij de Hulsterse serviceclub opgelost.


De Reynaertfietstocht, megaproject van de serviceclub, voert door de schilderachtige Zeeuws-Vlaamse polderwegen.
Foto: duofoto

Presentatie
Rotary Hulst komt wekelijks bijeen, waarbij meestal een van de eigen leden een presentatie houdt of een gastspreker uitnodigt. "Er worden niet zomaar beroepspraatjes gehouden, maar maatschappelijk interessante thema's behandeld. Het is goed dat er binnen onze club veel diversiteit van branches is, met veel ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren maar ook mensen die in loondienst zijn. Het is goed om over je eigen vakgebied heen te kijken. In Rotary Hulst word je blikveld wat breder en vindt er kennisoverdracht plaats", aldus voorzitter Rudi d'Hondt.

De leden hebben dienstbaarheid aan de samenleving hoog in het vaandel staan. Mede dankzij de actieve commissies is er veel betrokkenheid bij diverse humanitaire projecten. "Er is een goede sfeer en veel gezelligheid binnen Rotary Hulst. Belangrijk in het kader van de Rotary motto's 'serve above your selve' en 'share'. Als mensen om elkaar geven kun je veel meer bereiken", zegt d'Hondt. De Rotarians brengen ook regelmatig een bezoek aan bedrijven zoals onlangs bij H4A en staalkoning Outokumpu. Interessante rondleidingen waren er bijvoorbeeld ook bij de kerncentrale in Doel en het Deurganckdok in de haven van Antwerpen. De Matthäus Passion in de Hulster basiliek is net als de Reynaert Fietstocht een groot traditierijk project van Rotary Hulst. "De Matthäus Passion wordt jaarlijks door ruim vijfhonderd mensen bijgewoond. Het is ons culturele evenement, dat onbetaalbaar zou zijn als de kaartjes per bezoeker zouden moeten worden omgeslagen." Rotary Hulst onderhoudt goede contacten met andere Rotary Clubs in de (Zeeuws-) Vlaamse regio. Zo was er maandag 24 september een delegatie uit Hulst aanwezig in hotel L'Escaut bij Rotary Club Terneuzen. Speciale gast in de stad van de Vliegende Hollander was Hans Smits, directeur van het Havenschap Rotterdam.


...verkoopt
Exclusieve villa's verkopen

...opent
Contacta in nieuwe hallen

...fietst
Ride for the Roses komt naar Goes

...netwerkt
Contacta belangrijk voor Zeeland

...verbetert
Niet meer rijden voor een open deur

...ontwikkelt
Gebruik maken van kennis en netwerken

...start
Startersdag op zaterdag 3 november in Hotel Goes

....groeit
Weer groei aantal Zeeuwse starters

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...presenteert
Starters presenteren zich

...werkt samen
Working Apart Together

...viert
Sterk door gezamenlijke uitstraling

...treft
Middelburg Plaza, zakelijk trefpunt

...onderneemt
Toekomstgericht ondernemen

...eet
Eten, drinken en zaken doen

...doceert
Rotary verruimt je blikveld

...peilt
Pas op de plaats

...organiseert
Centrale plaats voor Automotive Plein

...rijkt uit
Familiebedrijf staat centraal in Veere

...komt bijeen
Beleef het ondernemen in Zeeland

...investeert
RBC in zee met Zeelands Roem

...breekt
Record voor Zeelandhallen

...werkt
Grensoverschrijdend werken

...bekijkt
de Stand van Zaken

...bruist
Vlissingen bruist van energie

...leest
Nieuwe Zeelandboek is uit

...rijdt
Zakelijk onderweg

...inspireert
Landelijk MVO-congres naar Goes

...promote
Promoten van zakelijk toerisme

...geeft
De liefde voor de vrijheid

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...reageert
Veel respons op BOOST

...bekijkt
de Stand van Zaken

...huldigt
Pelgrims lijden voor het goede doel

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat