In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007
File not found.

studie
Promoten van zakelijk toerisme

CDA-gedeputeerde Harry van Waveren, met onder meer economie en toerisme in zijn portefeuille, verrichtte vorige maand in de Zeelandhallen de officiële opening van de website ZeeYou.nl van Congresbureau Zeeland in oprichting. De website www.zeeyou.nl is onderdeel van de zakelijke promotiecampagne voor Zeeland die gesteund wordt door provincie en bedrijfsleven. De zaken- of congresmarkt is in vakjargon MICE (uit te spreken als mais) en staat voor Meeting-, Incentive-, Conferences en Exhibition.

door Henk van de Voorde


Lunch tijdens het VNG congres in Goes medio 2005.
Foto: InputOutput

GOES - Reclame- en ontwerpbureau Life Design uit Zierikzee ontwikkelde in opdracht van de provincie de strategische website voor de zakenmarkt-campagne van Zeeland. Prominent is de kust met een zakelijke eigentijdse uitstraling. Tegelijkertijd is er een koppeling gemaakt met de vergader/congresmarkt. De gezamenlijke zakenmarktcampagne ging begin van dit jaar van start met als doel om het zakelijke bezoek aan Zeeland te stimuleren. Initiatiefnemer is Balth. Roessingh van marketing- en communicatiebureau Junction Communication uit Wilhelminadorp. "Onder 'zakelijk bezoek' wordt de vergader-, congres-, tentoonstelling- en belonings-reizenmarkt verstaan. Zeeland kenmerkt zich van oudsher als een toeristische kustbestemming. Het is belangrijk dat onze provincie zich ook profileert op het gebied van zakelijk toerisme, een prachtige markt.

Zo zijn bijvoorbeeld de nieuwe Zeelandhallen als fraai congrescentrum interessant voor de zakenmarkt. Vergaderingen en congressen vinden plaats als het toeristenseizoen ten einde is. De MICE-markt is dus ideaal om seizoensspreiding en -verlenging te stimuleren", aldus Balt Roessing. Zeeland biedt een keur aan mogelijkheden voor een zakelijk verblijf. Vooral door de ligging aan zee en het ruime achterland zijn tal van activiteiten te ondernemen. Ook de aanwezige hotel- en bungalowaccommodaties (met de nodige vergaderfaciliteiten) dragen bij tot een gunstig zakenmarkt klimaat. Een veertigtal bedrijven uit Zeeland heeft zich aangemeld als deelnemer van de campagne voor de zakenmarkt.


'Zakelijke' studiereis aan de Zeeuwse kust.
Foto: InputOutput

Studiereis
"Wat een rust en ruimte. Ik heb nooit geweten dat er in Zeeland zoveel mogelijkheden zijn voor vergaderingen en congressen. De hotels en luxe bungalows voeldoen perfect aan de eisen van de congres- en vergadermarkt. Ik kom net uit Antwerpen gereden en ben drie kwartier te vroeg. Ik dacht dat Zeeland veel verder lag. Ik ben met de trein uit Amsterdam gekomen. Heel relaxed was ik slechts binnen 2 uur en 15 minuten in Goes. Die attracties zijn dus helemaal af te huren? Geweldig, ik heb nu een klant die ik dit ga adviseren. Ik heb een groep van zestig topmanagers van KLM wereldwijd. Die mag ik dus met zes zakenvliegtuigjes van maximaal tien personen laten invliegen op vliegveld Midden Zeeland. Die Zeelandhallen, geweldig. Ik moet namelijk voor een groot bedrijf een bedrijfsfeest organiseren. Ik zie dat daar helemaal zitten. Wat hebben jullie toch veel mogelijkheden om actieve activiteiten op het strand te organiseren voor teambuildingprogramma's."

Deze reacties vielen te beluisteren onder de deelnemers die op de studiereis van 12 en 13 september naar Zeeland zijn geweest, georganiseerd door Balth. Roessingh. De uit Den Bosch afkomstige Zeeuw is initiatiefnemer en trekker van het ZeeYou Congresbureau Zeeland. Ruim 22 vertegenwoordigers uit België en Nederland ontdekten in twee dagen in vogelvlucht dat Zeeland bij uitstek geschikt is als zakenmarkt bestemming. Onder de deelnemers waren uiteraard vertegenwoordigers van congresorganisatie- en evenementenbureaus. Representanten uit het bedrijfsleven, dat met regelmaat vergaderingen, congressen en personeelsfeesten buiten de deur organiseert, waren eveneens van de partij. Zo waren 'ambassadeurs' aanwezig van het hoofdkantoor van KLM uit Amstelveen, Brussels Airlines, hoofdkantoor Deloitte Consulting, de Kanselarij van de Eerste Federale Minister van België en het farmaceutisch bedrijf Pharmaxl.

Vakantie
Bij de deelnemers was voorheen nooit de gedachte opgekomen om Zeeland op te nemen als een zakenmarktbestemming. De verklaring daarvoor is volgens hen dat Zeeland zich in het verleden alleen maar als vakantiebestemming heeft gepositioneerd. Een andere reden is dat in de perceptie van de mensen Zeeland ver weg ligt. ,,Onze provincie is juist zeer gunstig gelegen tussen de Randstad en Belgisch Vlaanderen. In kilometers ligt Zeeland wellicht iets verder weg, maar in reistijd vele malen dichterbij. Buiten het toeristische hoogseizoen zijn er in Zeeland tenslotte geen files. En juist dan wordt er vergaderd en gecongresseerd", memoreert Roessing. In de zakenmarkt scene wordt veelal gezocht naar nieuwe bestemmingen, die afwijken van de traditionele zoals Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Maastricht. Onze Zuiderburen weten de laatste jaren Zeeland veel beter te vinden, zowel op het gebied van privé- als zakelijk toerisme. De Vlamingen koesteren de Zeeuwse (sterren) restaurants en authentieke streekproducten als oesters, de Oosterscheldekreeft, mosselen, zeekraal en lamsoor. En, niet onbelangrijk: alleen de buitenlandse vergader- en congreskosten zijn in België aftrekbaar. ZeeYou Congresbureau Zeeland, Zeelandhallen Goes en de Provincie Zeeland houden op maandag 19 november een tweede zakenmarkt symposium.


...verkoopt
Exclusieve villa's verkopen

...opent
Contacta in nieuwe hallen

...fietst
Ride for the Roses komt naar Goes

...netwerkt
Contacta belangrijk voor Zeeland

...verbetert
Niet meer rijden voor een open deur

...ontwikkelt
Gebruik maken van kennis en netwerken

...start
Startersdag op zaterdag 3 november in Hotel Goes

....groeit
Weer groei aantal Zeeuwse starters

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...presenteert
Starters presenteren zich

...werkt samen
Working Apart Together

...viert
Sterk door gezamenlijke uitstraling

...treft
Middelburg Plaza, zakelijk trefpunt

...onderneemt
Toekomstgericht ondernemen

...eet
Eten, drinken en zaken doen

...doceert
Rotary verruimt je blikveld

...peilt
Pas op de plaats

...organiseert
Centrale plaats voor Automotive Plein

...rijkt uit
Familiebedrijf staat centraal in Veere

...komt bijeen
Beleef het ondernemen in Zeeland

...investeert
RBC in zee met Zeelands Roem

...breekt
Record voor Zeelandhallen

...werkt
Grensoverschrijdend werken

...bekijkt
de Stand van Zaken

...bruist
Vlissingen bruist van energie

...leest
Nieuwe Zeelandboek is uit

...rijdt
Zakelijk onderweg

...inspireert
Landelijk MVO-congres naar Goes

...promote
Promoten van zakelijk toerisme

...geeft
De liefde voor de vrijheid

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...reageert
Veel respons op BOOST

...bekijkt
de Stand van Zaken

...huldigt
Pelgrims lijden voor het goede doel

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat