In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2005
File not found.


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Labojuice
Van Gansewinkel
Hofleverancier Van der Straaten
Werk & Vakmanschap
HZ en ROC
Provincie Zeeland
Rijkse & Dekker Accountants
Driekleur Verzekeringsgroep en Egberts Consulting
Synchro bedrijfsmakelaardij
Hofleverancier Van der Straaten viert 100-jarig bestaan

Aannemingsbedrijf Van der Straaten uit Hansweert viert dit jaar het 100-jarig bestaan en heeft sinds vorige maand het recht om het koninklijk wapen te voeren. Een privilege dat slechts een select gezelschap ten deel valt.
Het heeft H.M. de Koningin namelijk behaagd om de onderneming te honoreren met het predikaat Hofleverancier. De onderneming beschouwt dit predikaat als een kroon op 100 jaar noeste arbeid.


Recentelijke restauratie van de loodsensteiger aan de Vlissingse boulevard.

Familiebedrijf Van der Straaten heeft vandaag de dag 110 man personeel in dienst en onderscheidt zich door haar grote diversiteit aan disciplines. Core business van Van der Straaten wordt van oudsher gevormd door de constructieve waterbouw, zoals aanleg en onderhoud van kades, steigers en andere overslaginrichtingen, ducdalven, remmingwerken. Het werken met hout, beton en staal in de waterbouw, zowel in als boven de bodem, heeft met zich meegebracht dat het bedrijf van lieverlee ook steeds meer de wal opgetrokken is.
Zo vinden thans regelmatig werkzaamheden plaats in de civiele betonbouw (rioolwaterzuiveringen, bergingskelders, gemalen, tunneltjes en bruggen), staalconstructies (zoals recentelijk de nieuwe trappenopgang van de stadsbrug in Dordrecht), betonpalenfundaties en damwandconstructies. Door overnames eind 1997 en medio 1999 beschikt Van der Straaten eveneens over een afdeling grond-, wegen- en leidingbouw en middels Goorbergh Funderingstechnieken te Breda over een gespecificeerd funderingsbedrijf voor funderingsherstelwerken, vijzeltechnieken en het aanbrengen van paalfundaties in beperkte ruimten.
Door de vele specialismen heeft Van der Straaten een grote expertise opgebouwd en tonen steeds meer opdrachtgevers de interesse om de kennis binnen het bedrijf ook in de ontwerpfase voor projecten te benutten. Het is kortom niet meer alleen doen; het denken is steeds belangrijker geworden. Kemps is er dan ook vast van overtuigd dat steeds meer opdrachtgevers bereid zullen zijn om met de aannemer in teamverband samen te gaan in denken en doen. Om nog meer tegemoet te komen aan de wensen van de klant, is het aannemingsbedrijf onlangs een samenwerkingsverband (ICZ) aangegaan met Koninklijke Hollestelle, Noordhoek Diving en Istimewa. De Infra Combinatie Zuid-West (ICZ) is een combinatie van vier gerenommeerde infra-dienstverleners in civiele-, elektro- en onderwatertechnieken plus werktuigbouw.

Clusteren
„Je ziet dat (semi)overheid en industrie, onze belangrijkste opdrachtgevers, steeds meer activiteiten gaan clusteren. Wij kunnen nu via ICZ als éénheid naar de opdrachtgever stappen. Deze kan bij één verantwoordelijke partij terecht. Dit komt de service-ability en efficiency ten goede", aldus algemeen directeur Bèr Kemps van de Van der Straaten Groep. Deze holding bestaat uit Aannemingsbedrijf Van der Straaten, Goorbergh Funderingstechnieken,Van der Straaten Beheer, alsmede de deelneming in Blancqstra N.V. in Belgiè. Bij het aannemingsbedrijf in Hansweert werken ca. 90 mensen, in Breda bij het overgenomen Goorbergh ca. 20 mensen.


Directeur Bèr Kemps: „Wederzijds respect is de redding voor de bouw." aan de Vlissingse boulevard.

Kemps heeft een positieve visie op de toekomst van de aannemerij, met nieuwe investeringspotentie. „Aan het eind van deze 100 jaar zijn we terechtgekomen in een marktmalaise. De overheidsbudgetten zijn ingekrompen, onder meer door geldverslindende projecten als de Betuwelijn en de Hogesnelheidslijn Zuid. Aannemers zijn, onder andere door vermeende prijsafspraken, in de hoek gedrukt van oplichters en dat heeft de relatie tussen aannemer en overheidsopdrachtgever geen goed gedaan. Gelukkig zien opdrachtgevers, zoals Rijkswaterstaat, steeds meer in dat in hun eigen organisatie de kennis progressief is weggeèbd. Juist bij het complexer worden van het realiseren van projecten wordt steeds sterker beseft dat de kennis en ervaring van de aannemer op een andere wijze bij de bouw betrokken moeten worden. Daarom worden thans nieuwe contractvormen ontwikkeld welke meer uitgaan van teamwork tussen aannemer en overheid op basis van wederzijds respect en vertrouwen." Kemps noemt dit de 'zakelijke vriendschap'.
„In elke vorm van zaken doen is een goede harmonie het belangrijkste. Er is niks menselijker dan op een aangename manier iets tot stand te brengen met elkaar. Partnerships zullen een halt toeroepen aan de relatief grote geldstromen richting arbiters, rechters en advocaten. Die geldstromen zorgen mede voor een scheefgetrokken prijs-kwaliteitverhouding. Het ultieme voorbeeld van samengaan in denken en doen, met wederzijds respect en vertrouwen, is de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Juist dat project bevestigt tot welke technische topprestaties je in een dergelijk harmoniemodel kunt komen. Goede normen en waarden in de branche betekenen ook een stimulans voor de jeugd om voor het vak civiele techniek te kiezen. Ik geloof echt dat wederzijds respect de redding betekent voor de creativiteit in de bouw. Waarom zou je in de weg- en waterbouw alleen afgerekend moeten worden op de prijs van de laagste inschrijver.
Een consument gaat toch ook niet alle winkels af om nieuwe schoenen of een nieuw kostuum te kopen. Men komt graag terug bij een winkel die prima kwaliteit levert, waar men vriendelijk wordt bediend, waar de service goed is, etcetera. Gelukkig bestaat er steeds meer politiek draagvlak voor een vernieuwde relatie tussen opdrachtgever en aannemer."

van der Straaten Aannemingsmaatschappij B.V.
Werfdijk 6 Hansweert,
tel. 0113-382510,
fax: 0113-383404,
E-mail: info@vd-straaten.nl,
Internet: www.vd-straaten.nl


...organiseert
Goede wisselwerking tussen gemeentebestuur en bedrijfsleven

...onderneemt
De stap naar het zelfstandig ondernemerschap wagen

...begeleidt
Merendeel bedrijfsoverdrachten slecht voorbereid

...informeert
Contacta weer tot de nok toe gevuld

...viert
5 jaar de Ondernemer

...innoveert
Gemak dient de mens en wordt gewaardeerd

...initiëert
Personeelswissel bij Syntens

....zorgt
Seminar "Met zorg ondernemen"

...presenteert
De Contacta in de Zeelandhallen

...stelt
Inhaalverbod op de Zeeuwse hoofdwegen

...werkt
Deelnemende bedrijven presenteren prima gamma

...onderscheidt
Paviljoen Schouwen-Duiveland groter dan vorig jaar

...promoot
Zeeuws-Vlaamse eenheid

...automatiseert
ICT Plein op de Contacta 2005

...overhandigt
Kwaliteitsprijs voor Dim van Dijke.

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vestigt
Contacta en Ondernemers Contact Goes

...beschouwt
Zeeuwse bedrijfsleven presenteert MVO Blikopener Manifest

...staat
Deelnemers Contacta 2005

...werpt
Instroomprobleem in de procesindustrie

...spreekt
In 't kort

...bedenkt
Nieuwe ideeën belangrijk voor goed ondernemerschap

...opent
Indrukwekkende speech bij opening academisch jaar

...confronteert
Infobijeenkomst Business On Stage

...veilt
Junior Kamer Walcheren organiseert de JKW-veiling

...rijdt
Corvette, Opel Astra en Toyota Avensis

...beweegt
Traditionele rolverdeling in de bouw op de schop?

...ontwikkelt
Dynamiek onder bedrijfsruimtegebruikers hoog

...creëert
Nieuwe generatie Zeeuwse kunstenaars

...bezoekt
Als ondernemer terug op de Contacta