In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2006
File not found.


















Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
ABN AMRO
WEA Accountants & Adviseurs
WEA Accountants & Adviseurs
WEA Accountants & Adviseurs sterk in agrarische sector

WEA Accountants & Adviseurs is van oudsher sterk in de agrarische sector en zorgt voor actieve begeleiding van akkerbouw-, veehouderij-, fruitteelt- en glastuinbouwbedrijven. De Westelijke Accountants & Adviseurs (WEA) zijn zelfs voortgekomen uit de agrarische sector. Dat geschiedde in lang vervlogen tijden waarin persoonlijke aandacht voor de klant centraal stond en wat WEA betreft is dat nog steeds zo. De landbouw is van origine een sterke economische pijler in Zeeland, maar staat al een aantal jaren onder druk. Dat is mede te wijten aan de verregaande globalisering van de wereldhandel en de druk op de EG-subsidie. Overschotten hebben de laatste jaren tot zeer lage prijzen van landbouwproducten geleid. De boeren plukken daar de wrange vruchten van. Zij zijn afhankelijk van vraag en aanbod van hun producten. De prijzen van de producten - zoals vlas, aardappelen, bieten, uien, bonen, asperges, graszaad en graan - staan flink onder druk, terwijl de uitgaven jaarlijks stijgen. De suikerbietenteelt is van oudsher sterk in Zeeland, maar krijgt het moeilijk als gevolg van het onlangs gesloten Europees akkoord inzake de hervorming van het Suikersysteem. Bovendien zijn de grondprijzen fors. Er komen bedreigingen op de boeren af, maar er liggen ook kansen. De specialisten van WEA begeleiden de ondernemers met een persoonlijke benadering. Zij gevende passende adviezen bij het omgaan met bedreigingen en bij het creÎren van kansen. Zo worden maatwerkoplossingen tot stand gebracht. ,,De boeren zoeken veelal naar alternatieven. Er vindt een verbreding van de landbouw plaats. Daar proberen wij actief in mee te denken. Wij adviseren de boeren bij het zoeken naar alternatieve inkomensbronnen. De prijzen staan onder druk. Voor veel boeren is er een onzekere toekomstsituatie, mede door veranderende nationale en Europese regelgeving. Wij proberen de zaken op een goede manier te structureren voor de boeren. Wij begeleiden hen zo goed mogelijk en anticiperen op wijzigende wetgeving", aldus senior accountant Ferdi Weemaes AA van WEA in Goes.


Ad Verhelst is hoofd van de agrarische afdeling bij WEA Zeeland.

Karakteristiek
WEA heeft zich in Goes ruim twee jaar geleden gevestigd in het karakteristieke Business Center Stadspoort. Dat is een pand met uitstraling waarin een tiental bedrijven van naam in de zakelijke dienstverlening gevestigd zijn. De groei van WEA maakt modern geoutilleerde en goed bereikbare locaties noodzakelijk. Ongeveer anderhalf jaar geleden heeft WEA zijn intrek genomen in het nieuwe Park Veldzicht in Middelburg, terwijl medio maart 2006 de nieuwbouw van het WEA-kantoor in Oostburg gereed zal zijn. Sinds 1 januari van dit jaar heeft WEA tevens een vestiging in Sas van Gent. Accountantskantoor Van Waterschoot maakt vanaf dat moment deel uit van de maatschap WEA Zeeland. WEA Accountants is groot genoeg om veel kennis in huis te hebben en klein genoeg om flexibel te zijn. WEA Zeeland is het afgelopen decennium gegroeid van 50 naar 150 personeelsleden, waaronder een twintigtal accountants en vijf fiscaal-juristen. Enerzijds is WEA kleinschalig door haar autonome kantoren, maar anderzijds grootschalig doordat WEA Zeeland landelijk samenwerkt met nog zes autonome WEA-maatschappen. In totaal werken er bij WEA in Nederland 375 mensen. WEA profiteert zo van de grootschaligheid. Regelmatig komen alle accountants en fiscalisten van WEA bijeen en vindt er een efficiÎnte vorm van kennisoverdracht plaats. Een grote organisatie levert kostenbesparingen op, terwijl WEA door de kleinschaligheid van zelfstandige maatschappen haar klanten persoonlijk kan blijven bedienen.

Actuele ontwikkelingen
Ad Verhelst, hoofd agrarische afdeling, legt uit dat WEA haar klanten voortdurend op de hoogte houdt van relevante actuele ontwikkelingen. ,,Wij informeren onze agrarische relaties periodiek met een mailing over wijzingen in de wetgeving. Tevens organiseren wij met enige regelmaat lezingen voor onze klanten. Dat doen we - afhankelijk van het onderwerp - in samenwerking met partners zoals banken, advocaten- en notariskantoren. We nodigen soms ook sprekers uit om zaken uit te diepen", aldus Verhelst. Schaalvergroting is een veelgehoorde mogelijke oplossing voor de boeren, maar dit wordt bemoeilijkt door de schaarste op de grondmarkt. ,,De 'grondhonger' van de overheid vanwege bijvoorbeeld stadsuitbreiding en natuurcompensatie staat uitbreiding van het boerenbedrijf vaak in de weg. Er moet worden gezocht naar nevenactiviteiten en alternatieven. Wij begeleiden regelmatig boeren bij het omschakelen van agrarisch- naar recreatief bedrijf. Windmolenprojecten voor het opwekken van duurzame of groene energie komen in Zeeland heel moeilijk van de grond. Een alternatief is bijvoorbeeld het vermarkten van de boerengewassen, onder andere als streekproduct. Boeren kunnen hun producten aan huis verkopen. Bij de verkoop van streekproducten is vaak 'het distributieverhaal' een probleem. De winst voor de boer zit 'm in het overslaan van enkele schakels in de logistieke keten, door huisverkoop of alternatieve afzetkanalen", stellen Ferdi Weemaes en Ad Verhelst.

Persoonlijke benadering
Door de persoonlijke benadering met vaste aanspreekpunten ontstaat er vaak een langdurige vertrouwensrelatie tussen WEA en de klant. De WEA-adviseurs begeleiden geregeld het hele overnametraject van een boerenbedrijf. ,,Bijvoorbeeld als een zoon het bedrijf van zijn vader overneemt. Er zijn momenteel erg interessante fiscale mogelijkheden beschikbaar om bedrijfsoverdrachten minder moeilijk te laten verlopen. Wij begeleiden het totaalconcept waar ook de niet-opvolgers (broers en zussen) in worden betrokken. Fiscaal gefaciliteerde schenkingen zijn vaak nodig om opvolging mogelijk te maken. Dat is geen luxe, maar bittere noodzaak. Het geeft de startende agrarische ondernemer lucht." Het digitale tijdperk biedt nieuwe mogelijkheden voor de ondernemer en de account. De klanten kunnen zelf online hun administratie regelen en zo meteen in contact komen met de WEA-adviseur. Bij een online verwerking van de administratie kunnen klanten van huis uit de administratie voeren op een server die ook toegankelijk is voor de accountant. Op deze wijze kan een ondernemer op het juiste moment de juiste beslissingen nemen. ,,Onze klanten leveren nog veelal hun administratie per diskette of e-mail aan. Vervolgens verwerken wij de informatie", aldus Ferdi Weemaes en Ad Verhelst. De klanten van WEA Accountants & Adviseurs zijn voor 80 procent afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf, onder andere landbouw, recreatie, horeca, detailhandel, dienstverlening, bouw, metaalnijverheid en transport. Tevens heeft WEA veel klanten in de non-profitsector. Het is een middelgrote organisatie op het gebied van accountancy, juridische en financiÎle advisering. WEA verzorgt niet alleen de boekhouding, administratie en belastingaangifte van bedrijven, maar adviseert ook. Onder andere over het opzetten van financiÎle constructies, het opstarten van nieuwe bedrijven, subsidievraagstukken, onteigeningen, investeringen en bedrijfsoverdrachten.


...evolueert
De MKB'er, het oog in de orkaan

...pioniert
Ondernemen is pionieren

...ontdekt
'Bewustwording van vergrijzing arbeidsmarkt'

...innoveert
Innovatie actie plan

...inspireert
World Innovation Scan

...netwerkt
Nieuwjaarsbijeenkomst in Grote Kerk Goes

....reflecteert
Ethische reflectie op Kerstlunch Goes

...bestuurt
Burgemeester Jaap Sala van Sluis

...verenigt zich
ZLTO speelt belangrijke rol

...regelt
Agrarische sector op achterstand

...scoort
Zeeland en West-Brabant scoren hoog voor glastuinbouw

...bloeit
De kracht van vlas

...ziet
Poppelaars ziet genoeg kansen voor agrarisch Zeeland

...onderneemt
De jeugd heeft de toekomst

...zoekt de ruimte
Belangrijke rol voor technologie in land- en tuinbouw

...onderneemt
Ruimte om te ondernemen

...creëert
Nieuwe mogelijkheden voor het boerenbedrijf

...ontwikkelt duurzaam
Jeugdjury bijgepraat over duurzaam ondernemen

...wenst

...belegt
De beleggingsadviseurs

...rijdt
Onderweg

...viert
Stichting Gaia viert tweede lustrum

...schenkt
Lions Schouwen-Duiveland actief

...verhuist
Kantorenmarkt krabbelt voorzichtig uit dal