In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2006
File not found.


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Houtepen Schilderwerken
Witte-Boussen
Swagemakers
Rabobank
Projectontwikkeling Zeeland
Wolter & Dros
Rida & Selekta
Swagemakers
40-jarig Transportbedrijf Swagemakers groeit gestaag door

R. Swagemakers transport uitwestdorpe viert eind van dit jaar het 40-jarig bestaan. Swagemakers is gestart vanuit het vlasbedrijf van Alfred Swagemakers. In de beginjaren wordt het bedrijf gerund door Romain Swagemakers en zijn broer, maar na enkele jaren wordt de onderneming alleen door Romain voortgezet waardoor de naam verandert in R. Swagemakers transport.


Vanuit de Schipholstraat in Westdorpe worden alle transporten geregeld en komt de eerste uitbreiding. Het transport van frisdrank vanuit het midden van Nederland naar de zuidelijke provincies en het transport van flessen melk vanuit België naar geheel Nederland, maakt uitbreiding noodzakelijk.

Groei
Door de komst van Dow Chemicals en de uitbreiding van de papierterminal van Aug. De Meijer aan de Zevenaarhaven in Terneuzen kan Romain Swagemakers blijven doorwerken aan de groei van zijn bedrijf. In 1991 is dochter Cindy bij haar vader op kantoor gaan werken. Begin jaren negentig vindt de eerste verhuizing van het bedrijf plaats, naar Handelspoort in Terneuzen. In 1996 wordt er weer verhuisd: van de Handelspoort naar het huidige adres op het industrieterrein 'Axelse vlakte'. Hier krijgt men de beschikking over een terrein van 4500 en een opslagloods van 1500 vierkante meter. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een terrein van 14.000 vierkante meter.

Axelse Vlakte
Vestiging op de Axelse vlakte levert het bedrijf nieuwe kansen op. Zo wordt een nauwe samenwerking overeengekomen met twee andere bedrijven uit de regio: met Vopak Agencies uit Terneuzen (het vroegere ARA Shipping) en Mammoet (het vroegere Van Seumeren). Vanuit deze samenwerking wordt transport per binnenvaart mogelijk. Al vroeg zag het bedrijf namelijk in dat dit op termijn een zeer concurrerende vervoersvorm zou worden, dus kon je maar beter samenwerken. Tevens wordt de reeds bestaande samenwerking met 'buurman' Outokumpu verder uitgebreid. Anno 2006 is Swagemakers hoofdvervoerder van Outokumpu op de Benelux, maar ook Duitsland en Frankrijk worden geregeld aangedaan.

Fruitsappen
Een andere belangrijke klant van het bedrijf is Nordic Bulkers waarvoor de belangen behartigd worden in de Benelux, het Ruhrgebied en Noord-Frankrijk. Deze onderneming beschikt over een groot aantal 30 ft en 40 ft containers die ingezet worden voor granulaten, onder andere van Dow en Borealis. „Deze containers worden door ons geladen met bestemming Scandinavië en Ierland. Van daaruit komen vele containers geladen terug die wij vervolgens met speciale kipopleggers gaan lossen. Daarbij maken we gebruik van een rotary valve. Voor de Scandinavische markt verzorgen we eveneens het laden van diverse soorten fruitsappen in verschillende soorten tankcontainers", legt Romain Swagemakers uit.

Efficiency
Na het behalen van zijn diploma's aan de Vervoersacademie in Venlo komt in 1998 ook zoon Arno in de zaak werken. In eerste instantie verzorgt hij de planning, maar in 2003 wordt een transportplanner aangenomen waardoor Arno meer tijd kan besteden aan commerciële zaken. Tevens voert het bedrijf een grote mate van automatisering van het orderproces door waardoor een grote mate van efficiency wordt bereikt. Ook in de opslag van goederen zit een groei. Naast de opslag van staalproducten verzorgt men eveneens de opslag van grondstoffen voor de papierindustrie. Daarbij passeert een groot deel van de lege flessen van 's werelds op één na grootste Vodka leverancier van de wereld, de loods aan de Finlandweg.

Eigen vloot
Momenteel zijn er bij Swagemakers een 25-tal mensen in vaste dienst. Dit jaar zal de 20e vrachtauto en 31e oplegger aan de eigen vloot van Swagemakers worden toegevoegd. „Naast onze eigen voertuigen maken we ook dagelijks gebruik van een 15-tal vast ingeleende auto's van collega's, wat dus inhoudt dat we iedere dag met zo'n 35 auto's op de weg rijden. Ook deze ingeleende auto's worden dagelijks door onze planning aangestuurd en samen met onze eigen voertuigen ingedeeld", vertelt Romain Swagemakers die met recht trots kan zijn op zijn 40 jaar jonge bedrijf.


...bepleit
Zeeuwse economie
is kansrijk

...adviseert
Bedrijven kunnen korting krijgen voor reeds betaalde WAO-premies

...presenteert
Zeeland moet kansen
verzilveren

...innoveert
Masterclass werkt
inspirerend

...organiseert
Maintenance voor de
Zeeuwse procesindustrie

...onderneemt
Verkiezingsdebat
voor ondernemers

...verkiest
Gemeente speelt
belangrijke rol voor bedrijfsleven

....informeert
Workshops....

...biedt
"Terneuzen over
vijftien jaar economisch hart van Zeeland"

...verenigt
Stad en bedrijfsleven
luisteren naar elkaar

...verplaatst
Ruimte voor ondernemen

...werkt
Mensen moeten het
hier naar hun zin hebben

...constateert
'Ondernemers Terneuzen
moeten veel trotser zijn'

...wint
Terneuzense ondernemers innovatief en creatief

...organiseert
Netwerkparty in
'Wall Street Goes'
wordt geprolongeerd

...opgericht
Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft
ziet levenslicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...schept
Sas van Gent schept
gunstig ondernemers­klimaat

...netwerkt
Ondernemend netwerken,
netwerkend ondernemen

...spreekt
In 't kort

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...vereist
Privacy vereist
meer transparantie

...groeit
'Cijfers in perspectief':
beleggen in vastgoed
vertoont stevige groei

...herstructureert
2,5 Miljoen euro voor
Vosdonk Etten-Leur

...onderzocht
Bijna één op de drie
bouwprojecten stagneert
vanwege milieu­regelgeving