In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

De stoel

Naam: Scarlett Kwekkeboom-Janse (39)
Functie: directeur-eigenaar Istimewa Elektro in Vlissingen-Oost.
Bedrijf: Istimewa Elektro is een internationaal opererend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Bijzonderheden: Istimewa is Maleis voor 'het beste van het beste'. Het werd in 1992 de nieuwe naam voor het in 1971 door haar vader Adrie Janse opgerichte bedrijf. Hij startte met een elektriciteitswinkel in de Dorpsstraat van Heinkenszand. Scarlett werd op 1 januari 1997 via een management-buy-out directeur-eigenaar. Haar man John Kwekkeboom is eveneens werkzaam in het bedrijf. Hij stuurt de projecten aan. In het afgelopen decennium is de omzet van Istimewa Elektro verviervoudigd tot 21 miljoen euro in 2006. De prognoses voor 2007 laten een verdere stabiele groei zien. Scarlett Kwekkeboom werd in 2001 gekozen tot zakenvrouw van het jaar in Nederland, gevolgd door de nationale publieksprijs Entrepreneur of the Year in 2003.
Locatie foto: de Stoel staat op de werkkamer van Scarlett Kwekkeboom in het pand van Istimewa, Frankrijkweg 3 Nieuwdorp, industrieterrein Vlissingen-Oost.Tekst: Henk van de Voorde
Foto: Willem Mieras

Hoe bevalt deze stoel?
Comfortabel. Een bedrijf als Istimewa Elektro leiden is leuk werk en niet alleen omdat de resultaten goed zijn. Natuurlijk is het prachtig dat we veel opdrachten scoren, maar het is ook leuk werk. Mijn mensen en ik hebben plezier met elkaar omdat we samen iets bereiken. Of we op het eind van het jaar nu 5 of 5,3 procent winst maken, vind ik eigenlijk niet zo interessant. Maar als straks de grens van 15 miljoen euro omzet weer is bereikt, zal ik mijn medewerkers wel trakteren. Het geeft een kick om de deadlines van projecten toch te halen, terwijl het eigenlijk voor onmogelijk werd gehouden. Dat heeft alles te maken met de motivatie en betrokkenheid van de medewerkers. Ik kan wel iets beloven, maar zij moeten het doen.

Op welke stoelen heeft u hiervoor gezeten?
Na mijn studie aan de Hogere Economische School in Heerlen ben ik in 1991 als managementassistent in het bedrijf van mijn vader (een concern van diverse installatiebedrijven) gaan werken in Antwerpen. Toen mijn vader in 1993 plotseling overleed, nam ik noodgedwongen de leiding over de zaak. Nadat het bedrijf door allerlei ellende in 1994 failliet ging en vervolgens door een buitenstaander werd gekocht, werd ik aangesteld als directeur. Vanaf 1 januari 1997 ben ik ook eigenaar.

Wat betekent het bedrijf voor u?
Onafhankelijkheid, niet zozeer in financieel opzicht, maar in de zin van vrijheid. Ik ben aan niemand verantwoording verschuldigd. Ik neem mijn eigen besluiten en maak mijn eigen keuzes, of ze nu goed of slecht zijn.

Wat betekent u voor het bedrijf?
Lastige vraag. Met mijn managers heb ik het er wel eens over gehad als ik bijvoorbeeld een wereldreis zou gaan maken. Wat zou er dan met het bedrijf gebeuren? Dit komt in feite op hetzelfde neer als deze vraag van 'de Ondernemer'. Zij zeggen: 'waarschijnlijk zou het bedrijf gewoon doordraaien, maar zonder dat er iets nieuws gebeurt'. Ik zie in mijn ondernemerschap altijd kansen, dat is mijn toegevoegde waarde. Ik ben continu op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Waarover piekert u?
Piekeren doe ik niet, maar ik denk wel veel en lang na over de toekomst om ons heen. Hoe gaat de arbeidsmarkt eruit zien? Hoe wordt met schaarste omgegaan? Hoe houden we ons staande tussen alle grote marktpartijen. Over mezelf maak ik me niet zo druk. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als er iets gebeurt, dan gebeurt dat.

Wanneer bent u het meest in uw element?
Als ik tussen mijn klanten ben en ook als doelen worden bereikt. Ik vind het prachtig om commercieel bezig te zijn en te netwerken. Niet in de zin van recepties en borrels bezoeken, maar om zaken te koppelen, dingen tot stand te brengen. Ik ben het liefst bij mijn klanten. Zij zijn het meest geweldige voor mij. Ik krijg dan ook pijn in mijn hart als gezegd wordt dat klanten zeuren.

Als u niet bij Istimewa werkte, dan..?
Vroeger zou het antwoord sportleraar geweest zijn. Ik ben zeer sportminded en doe zelf aan volleyballen, tennissen en skiën. Nu zou het antwoord zijn: 'iets in de non-profit-sector'. Niet in de zorg of zo, maar in de zin van maatschappelijk actief zijn in derdewereldlanden. Daar zou ik echt iets voor willen betekenen. Compleet het tegenovergestelde van wat ik nu doe: zakelijk tegenover niet-zakelijk. Mijn vriendinnen zeggen dat de sociale sector niks is voor mij, omdat ik de keiharde zakelijke wereld gewend ben. Volgens hen zou ik ook in de non-profit sector alles zakelijk en perfect willen aanpakken. Ik kan me bijvoorbeeld enorm opwinden over overheidssubsidies die worden stopgezet aan vrijwilligersorganisaties, die hartstikke goed werk verrichten. Als er zo met mensen wordt omgegaan, krijg ik daar pijn in mijn buik van.

Waar komt u uw stoel voor uit?
Voor mijn klanten natuurlijk en voor een partijtje volleybal of een zeiltochtje. Vakanties vind ik vooral leuk als ik iets kan ondernemen. Ik ben geen mens om drie weken in de tuin te zitten of aan het strand te liggen.

Wat is uw ambitie?
Een mooi bedrijf verder uitbouwen. Er zit nog zo enorm veel potentie in Istimewa Elektro. We gaan door met groeien en uitbreiden. Zo zijn we ons ook gaan richten op energiebeheer en zijn partner geworden in Install Energy, een landelijk samenwerkingsverband van bedrijven die een toonaangevende gaan spelen in het terugdringen van energieverbruik.


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters