In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

De golfbaan is dè plek om te netwerken

Golfen is de meest ideale sport om te netwerken. "Na de eerste hole weet ik al wat voor vlees ik in de kuip heb", zegt Graeme Rutjes, directeur van Exploitatiemaatschappij Goese Golf BV in Goes. Dit bedrijf exploiteert onder meer de grote golfbaan in Goes. Rutjes kan het weten, als oud-topsporter kende hij zijn tegenstanders niet alleen van naam, ook qua karakter hadden ze voor hem na een korte kennismaking geen geheimen meer.

door Ron Gregoor


Goese Golf aan het Goese Meer.
Foto: Willem Mieras

GOES - De Goese Golf is een van de betere golfbanen in Zuidwest Nederland. Niet gekunseld aangelegd, maar omdat de locatie van het begin af aan de bestemming 'golf' had, 'doordacht' in elkaar gezet. Met natuurlijke watertjes, met een natuurlijk hoogteverschil. Een golfbaan die perfect past in zijn omgeving: de wijk Goese Meer.

En er wordt gegolfd, volop. Als het maar een beetje weer is, stromen de liefhebbers de baan op. Rutjes doet niet moeilijk als ze geen lid zijn. Iedereen, die wil spelen, kan er terecht. "Ik heb er een hekel aan mensen teleur te moeten stellen. Als er ruimte is, kunnen ze spelen, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Zolang ze de bal kunnen zien, kunnen ze hier spelen."

Voetbalcarrière
Graeme Rutjes heeft een glansrijke voetbalcarrière achter de rug. Hij speelde vijf jaar bij Excelsior, trok daarna naar het Mechelen in zijn hoogtijdagen, waar hij ooit in de finale van de Europacup II Ajax versloeg (doelpunt Piet den Boer). Hij speelde daarna zes jaar bij Belgisch grootste club Anderlecht. Rutjes heeft een groot aantal interlands achter zijn naam.

Hij stopte in 1996. Toen was in Goes net de nieuwe wijk Goese Meer aangelegd. Op een plaats naast Wilhelminadorp, waar een weinig renderend stuk landbouwgrond lag, wilde de gemeente Goes iets moois maken. In de periode tussen 1990 en 1995 werd de villawijk ontwikkeld. Rutjes: "Het is een schitterende wijk. In het begin dachten ze dat hier vooral mensen zouden komen, die gepensioneerd waren. Maar nu blijkt dat de vooral jongere, werkende mensen met kinderen hier graag wonen. En terecht, want het is er schitterend, je woont buiten, maar toch op zeer geringe afstand van de stad Goes." Rutjes heeft zich verdiept in de historie van het gebied. "Zo'n tweehonderd jaar geleden kwam het water van de Oosterschelde tot hier." Hij weet haarfijn uit te leggen hoe het landschap er toen uitzag en wat er intussen is veranderd. Rutjes komt eigenlijk uit de regio Rotterdam. Daar studeerde hij bedrijfseconomie. Maar omdat hij over een uitzonderlijk voetbaltalent beschikte, Rutjes was in zijn tijd een van de beste centrale verdedigers in Nederland en België, koos hij voor een voetbalcarrière. Zijn vrouw komt uit Walcheren. "Toen ik stopte met voetballen in 1996 had ik eigenlijk helemaal geen zin om terug te gaan naar Nederland", zegt hij nu. "Maar mijn vrouw wilde terug naar Zeeland. We kwamen hier wonen en ik heb er eigenlijk nooit spijt van gehad."

Mooie baan
Logisch, want Rutjes heeft nu de mooiste baan van de wereld. Want wat wil je: je bent de baas van een bedrijf waar twintig mensen werken, je hebt een van de mooiste golfbanen van het land te beheren, en alle mogelijkheden om dat te doen. "We doen dat allemaal zelf. Dat is een keuze. Het onderhoud van de golfbaan bijvoorbeeld doen we helemaal in eigen beheer. We hebben vijf greenkeepers, die leven eigenlijk op de baan. Weten precies wat er gebeurt, wat er gedaan moet worden, hoe alles erbij ligt. Het is een investering, maar als je het goed doet, haal je dat er wel uit." Rutjes kwam in 1997 dus terug naar Nederland, ging op Zuid-Beveland wonen. Intussen was de golfbaan aangelegd in 1994. In het kader van de ontwikkeling van de wijk. Rutjes: "Er lag hier 165 hectare grond. Daarvoor was 75 hectare bestemd voor de golfbaan, de rest voor de bouw van woningen en de aanleg van infrastructuur. De wijk is ruim opgezet rond het gegraven Goese Meer en er loopt zelfs een natuurlijk watertje doorheen. Het is een groot voordeel dat de golfbaan van het begin af aan haar uiteindelijke omvang had. Hij kon nu op de meest logische manier aangelegd worden. Vaak zie je bij golfbanen mensen die over een weg moeten lopen om uiteindelijk op een ander perceel terecht te komen. Of je moet een heel eind omlopen om je golfronde te vervolgen. Je ziet dat vaak bij golfclubs, die later grond hebben bijgekocht."

Hoogteverschil
De exploitatiemaatschappij kon dus naar eigen inzicht de baan laten ontwerpen en inrichten. Het ontwerp van de baan is overigens van een Engelsman, Donald Steel. De baan heeft een hoogteverschil van 8 tot 9 meter. Toen de baan in 1995 klaar was, lagen er weliswaar achttien holes, maar het grote restaurant dat er nu staat, was nog niet gebouwd. "Er was een klein clubhuis, weet ik nog wel". Toen Rutjes naar Nederland kwam, was hij al lid van de Goese golfclub. Golfen werd na voetballen zijn tweede sport. "Of ik goed ben? Valt wel mee, ik heb een handicap van 20."

De voetbalwereld mist hij niet. "Ja, af en toe zou ik er wel eens iemand een schop willen verkopen, dat mis ik wel", lacht hij. Rutjes is naast ex-voetballer ook afgestudeerd bedrijfseconoom (Rotterdam). Het was dus niet zo heel vreemd dat ze hem vroegen of hij directeur van de Exploitatiemaatschappij Goese Golf BV wilde worden. Graeme aarzelde niet.


Graeme Rutjes: mensen moeten altijd kunnen spelen.
Foto: Willem Mieras

De golfbaan als netwerklocatie, Rutjes snapt wel waarom er zoveel zaken gedaan worden op de golfbaan. Hij: "Iedereen kan tegen iedereen spelen. Ja, je moet wel je basistechniek en je basiskennis hebben. Maar omdat je met een handicap speelt, is het voor beide partijen leuk. Een mindere speler kan altijd winnen van iemand met een lagere handicap, iemand die dus eigenlijk beter is."

Daarbij komt dat je samen nogal wat tijd met elkaar kunt doorbrengen op de baan. Als je alle 18 holes loopt, ben je zo'n vier uur onderweg. "En dan leer je elkaar wel kennen. Je hebt tijd genoeg om over van alles en nog wat te praten. Bovendien, je loopt met meerdere mensen. Vaak vreemden ook. Je praat over elkaars werk, wat je voor elkaar zou kunnen betekenen. Het blijkt dan vaak dat die 'vreemden' wederzijdse kennissen hebben, niet zelden in het zakencircuit." Rutjes constateert dat er op de baan veel zaken gedaan worden.


Een natuurlijk aangelegde golfbaan.
Foto: Willem Mieras

Golfen, een elitesport? "Ach, wat is een elitesport. Heel vroeger was voetbal een elitesport. Heel lang stond tennis te boek als een kaksport. Maar naarmate er meer mensen de sport gaan beoefenen, wordt dat toch wat minder."

Niet duur
Een dure sport dan? "Ook dat valt mee. Inderdaad, je betaalt hier 993 euro contributie per jaar. Maar daar staat tegenover dat je hier iedere dag terechtkunt. Er zijn mensen die hier 200 keer per jaar komen golfen. We zijn het hele jaar open, altijd. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaar na. In principe kun je dus zo'n 360 dagen golfen. Als je de contributie dan door het aantal keren deelt, dat je hier kunt golfen, dan valt het nogal mee. Zwemmen is dan duurder. Bovendien, alle teamsporten, daar moet je ook contributie voor betalen, ook vaak niet zo weinig. En wat krijg je daar voor? Je kunt één, hooguit tweemaal per week trainen. En je moet per se op zaterdag of zondag, als het competitie is, spelen. Wij zijn open van zeven uur 's ochtends tot zonsondergang. Dan kun je altijd terecht. Je kunt de hele baan lopen, je kunt negen holes nemen. Je kunt het zelfs zo inrichten dat je een paar holes neemt en dan weer terug komt. Je kunt hier je clubs kopen, maar ook dat zijn de kosten niet." Iedereen kan golfen, zegt Rutjes. Iedereen? "Je moet wel je GVB, golfvaardigheidsbewijs, halen. Dat bestaat uit twee delen: praktijk en theorie. Praktijk is een kwestie van oefenen, in twaalf weken kun je dat leren. Theorie gaat over regels en etiquette. Maar ook dat is vaak een kwestie van logisch nadenken en fatsoen."

Gevoel
Hoewel je meer mannen dan vrouwen op de golfbaan ziet, zijn het toch de vrouwen die de sport het snelst aanleren. "Mannen willen meteen rammen. Die proberen zo hard mogelijk de bal te raken. Dat is fout. Vrouwen swingen meer, waardoor de bal juist meer snelheid en hoogte krijgt. Eigenlijk hebben vrouwen veel meer gevoel voor het spel dan mannen."


Napraten op het terras.
Foto: Willem Mieras

De Goese Golf heeft 860 leden. "Die komen hier om te spelen. Maar ook om hier, in het restaurant een borreltje te drinken, om te dineren, ze zitten in de lounge of de bar." Kortom, De Goese Golf heeft alles om het de leden, maar ook anderen naar de zin te maken. "Wij doen niet zo moeilijk", zegt Rutjes. "Iedereen kan hier komen eten, drinken, de Panoramazaal huren voor een vergadering of evenement. Zakenlunches zijn zeer populair. We geven zelfs gelegenheid voor feesten met optredens van bekende bands. En als iemand hier wil golfen, die geen lid is, doen wij niet moeilijk. Je moet het altijd positief bekijken. Golfen is leuk, dan moet je de mensen de gelegenheid geven om dat te doen."

De Goese Golf heeft 22 mensen in dienst, waaronder koks (3), bedieningsmedewerkers (6), receptionisten (3), mensen voor sales (2), greenkeepers (5) en mensen in de administratie.


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters