In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

Veere viert feest rond uitreiking
Prijs voor kleinbedrijf

De gemeente Veere heeft een nieuwe ondernemersprijs: de FOV Trofee. Het is een prijs voor duurzaam authentiek kleinschalig MKB- ondernemerschap, zegt initiatiefnemer en voorzitter van de Federatie van Ondernemers in de gemeente Veere Cor Zuiddam. In het gemeentehuis in Domburg reikt Commissaris van de Koningin Karla Peijs de prijs uit tijdens een feestelijke themabijeenkomst op 10 december.

door Ron Gregoor


Ook deelnemers aan de toeristenmarkt komen in aanmerking voor de prijs
Foto: Willem Mieras

KOUDEKERKE - De Federatie van Ondernemers in Veere, dat zijn alle verenigingen van ondernemers in de gemeente, vindt dat het kleinschalig ondernemerschap meer aandacht, erkenning en dus een prijs verdient. De FOV Trofee is een tweejaarlijkse prijs, waarvoor alle ondernemers in de gemeente in aanmerking komen. Het gaat de FOV vooral om de kleinere bedrijven, vaak familiebedrijven. "In aanmerking komen ondernemingen die minstens vijf jaar bestaan, maar niet meer dan tien personeelsleden in dienst hebben", legt Zuiddam uit. "Het gaat erom dat het bedrijf een relevante bijdrage levert aan de Veerse economie. Maar wat wij belangrijk vinden is toch vooral dat het bedrijf iets betekent voor de klant. Die moet de ondernemer waarderen."

Zachte criteria
Gastvrijheid gezien door de ogen van de toerist en inwoner is het centrale thema van de FOV Trofee 2007. "Wij beoordelen de kandidaten op twee harde en een aantal zachte criteria. Die harde criteria zijn dat het bedrijf ouder moet zijn dan vijf jaar en niet meer dan gemiddeld tien werknemers mag hebben. Ik vind de zachte criteria een stuk belangrijker. Het gaat er echt om dat het bedrijf aantrekkelijk is voor gasten van buiten en de inwoners, want daar moeten wij het als toeristische gemeente toch van hebben. De ondernemer moet een duidelijke visie hebben over gastvrijheid en die op een inspirerende manier in zijn ondernemerschap uitdragen. Zij moeten ook kunnen laten zien dat eendrachtig samenwerken tussen de ondernemers onderling en met gemeente de kracht van de Veerse economie bepaalt", aldus de voorzitter van de FOV.

Voor de prijs komen alle ondernemers in aanmerking. Tot 10 november kan iedereen de ondernemer van zijn keuze nomineren. "Wij hebben alle stads- en dorpsraden gevraagd twee à drie kandidaten te nomineren. Want die mensen, de Veerse inwoners, kennen natuurlijk alle bedrijven. Maar ondernemers kunnen ook zichzelf of elkaar nomineren. Klanten kunnen hun favoriete bedrijf aan ons opgeven. Wij hebben het liefst zoveel mogelijk kandidaten. Hoe moeilijker de selectiecommissie het heeft, hoe beter."

Selectiecommissie
Die hele grote lijst van kandidaten komt uiteindelijk terecht bij de selectiecommissie, die bestaat uit CDA Statenlid drs. Annelies Koppejan- Elsen, Ir. Rik Alkemade, voormalig directeur bij De Schelde en ir. Bram Maljaars, voormalig directeur van het Innovatie Centrum Zeeland. Die selectiecommissie kiest uiteindelijk de winnaar.

De prijs wordt uitgereikt door CdK Karla Peijs. De FOV wil van de uitreiking van de prijs een ware happening maken. Prof. Dr. Roberto Flören van de Universiteit van Nyenrode geeft in het gemeentehuis van Domburg een lezing over 'Emotionaliteit in familiebedrijven'. "Hij is dé man die verstand van dit soort zaken heeft`, aldus Zuiddam. "Daar kunnen wij met z'n allen ontzettend veel van leren. Hij heeft echt een heel goed verhaal te vertellen. Familieondernemers zijn bijzonder inspirerend. Dat komt door hun visie, de helderheid van hun denkbeelden de eenvoud van hun aanpak en bovenal door de meeslepende liefde voor hun onderneming." Wat de prijs inhoudt, wil Zuiddam nog niet zeggen. "Je moet dan vooral denken aan een prijs van waarde in de promotionele sfeer."

Themabijeenkomst
De allereerste FOV Trofee is een uitvloeisel van een themabijeenkomst, die de federatie vorig jaar december hield. Toen sprak de 82- jarige professor Paul de Blot over gastvrijheid gezien door de ogen van de toerist. "Die bijeenkomst was geweldig geslaagd", zegt Zuiddam nu. "En wat nu, vroegen de ondernemers toen ze weer buiten stonden. Toen zijn we op het idee gekomen om een nieuwe ondernemersprijs in het leven te roepen."

Tussen de Zeeuwse trofeeën ontbreekt een prijs voor het kleinschalig ondernemerschap. "Dat is jammer want in Zeeland, en zeker in onze gemeente, moeten we het van het MKB, en dan nog met name van het kleine bedrijf hebben. Veere is een toeristische gemeente bij uitstek. Wij vinden dat die sector meer aandacht en erkenning moet krijgen. Met een steeds terugkerende prijs kun je dat realiseren."

Sponsors
De manifestatie rond de FOV Trofee op het gemeentehuis in Domburg wordt gesponsord door: de gemeente Veere, de afdeling Veere van Horeca Nederland, Wouters Belastingadvies, Rabobank Walcheren/ Noord- Beveland, Mr. R. Vegter Notaris en MKB Zeeland.


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters