In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

Boulevard wordt trekpleister

Vlissingen gaat voor het toerisme. De stad moet zodanig opgeknapt worden, dat er niet alleen dagrecreanten de stad van Michiel de Ruyter overspoelen. Ideaal zou zijn als toeristen massaal de stad als hoofdbestemming zouden kiezen. Historische, maar ook moderne stad met alle aantrekkelijke verblijfsmogelijkheden aan zee. De gemeente gaat de komende jaren de stad daartoe opknappen. "Want meer kunnen wij niet doen, de voorwaarde scheppen", zegt wethouder Conny Seijbel in een interview met de Ondernemer.

door Ron Gregoor


Vlissingen moet veel meer van de boulevard profiteren.
Foto: Willem Mieras

VLISSINGEN - De stad is goed bezig, daar is iedereen het wel over eens. De binnenstad is goed opgeknapt, het winkelcentrum kan concurreren met iedere andere stad van naam. De Spuistraat in het centrum heeft een metamorfose doorgemaakt door het complex De Fonteyne. Op het terrein tussen het Belamypark en het winkelcentrum is een prachtige ondergrondse parkeergarage gekomen met daarboven winkelruimte. Er stonden daar oude flats met op de begane grond winkels. Die zijn gesloopt om èn een parkeergarage met daarboven winkels en woningen te realiseren èn het openbaar gebied, de Spuistraat dus, te herinrichten. "Voordeel is niet alleen dat er meer parkeerplaatsen zijn, Vlissingen heeft in het centrum straks geen maaiveldparkeren meer", aldus de wethouder. Overigens komen er op termijn drie grote parkeergarages in Vlissingen. "Parkeren was altijd een probleem, we hadden niet voldoende goede parkeergelegenheid. Dat proberen we op te lossen door op termijn drie parkeergarages aan te leggen. De Fonteyne is de eerste. De andere twee zijn gepland in de nieuwe wijk Scheldekwartier. Of we ze alle drie nodig hebben, zal de tijd leren. Maar we hebben de start gemaakt."

Boulevard
Een van de grootste trekpleisters van Vlissingen moet de boulevard worden. Die is de laatste jaren al flink opgeknapt, deels door overheidsinbreng, deels door particulier initiatief. Maar wat Seijbel betreft is die boulevard nog lang niet klaar. "De ligging is perfect, daar moet veel meer van te maken zijn. We zijn druk aan het bekijken hoe we dat kunnen doen." Ze denkt dan bijvoorbeeld aan 'hangende terrassen'. Terrassen aan de overzijde van de rijweg, op de wandelboulevard.

Heel opmerkelijk is het initiatief om langs de boulevard de langste bank. weg te zetten. "Dat wordt een bank van 122 meter lang. Bedrijven krijgen dan de gelegenheid een meter te kopen. Het heet 'de langste bank', er wordt in het midden gelaten waarvan hij de langste is. Die bank krijgt een plaats onder aan de Glooiïng. Grote gezelschappen kunnen dan naast elkaar genieten van het uitzicht over de Westerschelde. Dat is prachtig, zeker ook 's avonds."

Maar, vindt de wethouder, je kunt die boulevard op vele manieren opknappen. Door simpele dingen als het plaatsen van palmbomen in potten, het aanleggen van bijzondere verlichting, het plaatsen van windschermen, die het verblijf veraangenamen en kunstobjecten. Ze noemt die voorbeelden niet voor niets want er zijn concrete plannen in uitwerking. Op het Naereboutplein bijvoorbeeld staat een kunstwerk en is die wonderbaarlijke kunstzinnige verlichting al aangebracht. "Dat geeft een sprookjesachtig schouwspel 's avonds".

Kansen
Vlissingen ziet er over tien jaar heel anders uit dan nu. Dat moet ook wel, want gedwongen door de ontwikkelingen is de stad gedwongen geld, heel veel geld uit te geven voor een paar nieuwe stadsontwikkelingsgebieden. Zo is er het gat van de Schelde, het terrein waar eens de trots van Vlissingen gevestigd was. Dat ligt al jaren braak. Het vrijkomen van het Scheldeterrein wordt veroorzaakt door het verplaatsen van de bedrijvigheid naar Vlissingen- Oost. Daardoor kon het terrein verkocht worden aan de gemeente.

Een doorn in het oog van het Vlissingse stadsbestuur is ook nog steeds het stationskwartier. Dat gebied behelst de omgeving van het NS- station, dat eigenlijk 'in the middle of nowhere' ligt. Zeker nu de veerboot naar Breskens uit de vaart is genomen en er slechts nog een voetgangers/ fietserspontje vaart. "Maar die twee zaken biedt de gemeente natuurlijk tal van kansen. We kunnen er echt iets moois van maken", ziet de wethouder de zonnige kant van de zaak in.

Scheldekwartier
De stad zal binnen hopelijk niet al te lange tijd verlost zijn van het gat, dat De Schelde heeft achtergelaten. Het gaat om een terrein van 34 hectare tussen het Arsenaal en het Stationskwartier. Het aloude complex, dat vroeger werkgelegenheid bood aan duizenden Vlissingers, gaat tegen de grond. Maar niet helemaal. De oude timmerfabriek, de machinefabriek en de plaatverwerking blijven behouden vanwege hun monumentale waarde. "Daar proberen we een culturele invulling aan te geven", zegt Seijbel. Rondom deze gebouwen, die dan uiteraard worden opgeknapt, ontstaat een zeer moderne en gemêleerde woonwijk. Met huizen, culturele voorzieningen, plaatsen waar toeristen zich thuis voelen, misschien wat hotels, detailhandel en een mooie jachthaven, want het terrein ligt aan water.

Het Scheldeterrein ligt dicht tegen de binnenstad aan, kan via het Arsenaal een prima doorloop worden waarin je het centrum als het ware vergroot. In de nieuwe wijk wordt ook de mogelijkheid geboden voor detailhandel, winkels dus. "We hebben daar nadrukkelijk ook gekozen voor detailhandel omdat we dat deel bij de binnenstad willen trekken. Wij zijn er pertinent op tegen dat in de periferie van de stad detailhandel komt. Ons beleid is: niet méér detailhandel in de periferie, maar het versterken van je binnenstad. Dat kan nu in Vlissingen omdat er een stuk grond aangekocht is dat grenst aan de binnenstad. Dit is dus een unieke kans. Die binnenstad moet wat winkelen betreft onze enige trekpleister zijn. Dat mag dan wat mij betreft best op een wat grotere schaal."


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters