In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

Helicon zit altijd in de lucht

Helikopterbedrijf Helicon uit Bergen op Zoom hangt 363 dagen per jaar in de lucht. "Alleen bij slecht weer en op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag vliegen we niet", zegt directeur Willem Eikelboom. Met andere woorden, het bedrijf is altijd in te huren: voor controlevluchten, voor foto- en filmvluchten, voor het vervoer van passagiers of heel gewoon, voor een pleziervlucht of een proefles.

door Ron Gregoor


Een fantastische blik op een haventje van Tholen vanuit de helikopter.
Foto: Thom van Amsterdam

BERGEN OP ZOOM - Het voordeel van een helikopter, zeggen Willem Eikelboom en Dave Bakvis van Helicon, is dat je er in de lucht bijna alles mee kan. "Als het te moeilijk wordt om zaken vanuit de lucht goed in kaart te krijgen per vliegtuig, dan blijft de heli over. Een helikopter kan eigenlijk alles in de lucht. Helaas weet het bedrijfsleven dat nog lang niet voldoende."

Bakvis noemt zo een aantal voordelen op: "Je kunt bijna overal opstijgen en landen. In Nederland moet je dan wel een vergunning hebben. In het buitenland is dat wat anders, daar is meestal toestemming van de grondeigenaar voldoende. De helikopter vindt als enige de snelste weg van a naar b, omdat hij niet gebonden is aan de nabijheid van luchthavens. In een helikopter is vanuit de lucht veel meer te zien omdat het zichtoppervlak veel groter is. Een heli kan in de lucht stilhangen, waardoor je 'beneden' veel gemakkelijker dingen kunt zien. Je kunt vanuit de heli veel makkelijker bijsturen tot de gewenste positie in de lucht."

Toekomst
Heli vliegen heeft de toekomst, daar zijn Eikelboom en Bakvis het wel over eens. Om maar eens dicht bij eigen huis te blijven: de krant BN/DeStem maakt regelmatig gebruik van helivluchten voor het maken van luchtfoto's van bijvoorbeeld bedrijventerreinen en stads- en dorpskernen. "Vroeger deden we dat in een vliegtuig. Sinds een paar jaar gebruiken we de heli. Je ziet veel meer, je kunt de piloot vragen het toestel stil te hangen als je iets leuks ziet, je kunt hem letterlijk aanwijzingen geven. Dat maakt ons werk een stuk eenvoudiger", zweert fotograaf Thom van Amsterdam van Dagblad BN/DeStem bij de helikopter.

De flexibiliteit van de heli is er dan ook de reden van dat bedrijven als Helicon- in Nederland zijn zo'n vier helikopterbedrijven- steeds meer opdrachten krijgen voor controlevluchten. "We houden ons bezig met allerlei soorten luchtcontroles", zegt Eikelboom. "Controles van pijpleidingen, wegen, dijken, noem het maar op. Behalve van hoogspanningsleidingen. Maar dat komt misschien nog wel."

Multifunctioneel
Helicon Helikopter Services heet het bedrijf in zijn volle omvang. "Service bieden we aan de klant in de ultieme vorm. Wij doen bijna letterlijk alles om de klant tevreden te houden", aldus Bakvis. "En wat er dan nog bij komt, wij zijn als bedrijf erg flexibel. Als iemand ons nu belt voor een opdracht voor morgen, dan moet het al heel raar gaan willen we dat niet voor elkaar krijgen. " Wat doet Helicon allemaal nog meer, behalve het uitoefenen van controlevluchten op contractbasis. "We maken dus foto- en filmvluchten. We voeren chartervluchten uit. Als mensen, in de praktijk zijn dat vooral zakenmensen, ergens heel snel moeten zijn, zorgen wij voor het vervoer. Vaak is dat het vervoer per heli naar een klaarstaande privé-jet. En op de plaats van aankomst van het vliegveld naar de plaats van bestemming. Maar we verzorgen ook VIP- vervoer. Belangrijke mensen, die om beveiligingsredenen snel ter plaatse moeten zijn. Eigenlijk voldoen we aan alle vervoerswensen van particulieren en bedrijven. We geven lessen vanuit onze vestiging op Lelystad Airport. We geven ook proeflessen. Rondvluchten zijn tegenwoordig erg in trek. Als er iets te doen is, kunnen kleine gezelschappen met ons de lucht in."

Helicon is een echt Bergs bedrijf. In 1988 opgericht. In eerste instantie met het doel rondvluchten en fotovluchten te verzorgen. De hoofdvestiging staat aan de Van Konijnenburgweg in Bergen op Zoom. De administratie wordt gedaan vanuit Bergen op Zoom.

Daar aan de rand van het bedrijventerrein vertrekt ook een groot aantal helikoptervluchten. Helicon heeft daarnaast een vestiging in Lelystad, tegen het vliegveld aan. Ook daar vertrekken veel vluchten. In Lelystad worden de instructielessen gegeven.

Groot bedrijf
Helicon is zo langzamerhand een groot bedrijf geworden. Het beschikt over acht eigen helikopters die het ook verhuurt. In totaal maakt Helicon gebruik van zo'n 20 piloten, vaak op freelance basis. Zes instructeurs geven vlieglessen en op kantoor in Bergen op Zoom zijn constant wel vier mensen te vinden. "Daarnaast hebben we natuurlijk een hele organisatie", legt Eikelboom uit. "Want we doen alle vormen van luchttransport. Ons bedrijf moet aan alle Europese regels voldoen. We hebben dus net zo goed als al die andere luchtvaartmaatschappijen een kwaliteitsmanager, een ground operation-crew en een veiligheidsmanager nodig." Helicon vliegt niet alleen in Nederland, maar heeft ook klanten in België, Duitsland en Luxemburg.

Geen normaal vervoermiddel
De 'helikopterbusiness' in Nederland is nog klein. Bakvis en Eikelboom schatten dat er in ons land hooguit zo'n 70 tot 80 heli's vliegen. En die zijn dan nog grotendeels in eigendom van de politie en off-shore-bedrijven. "Het zal nooit zover komen dat iemand een heli gebruikt als regelmatig vervoermiddel. Je moet het vergelijken met een jacht. Je hebt het, het ligt er en zo heel vaak vaar je er nu ook weer niet mee. Mensen die hun brevet hebben, vliegen regelmatig. Maar een heli kan niet concurreren tegen een ander vervoermiddel. Mensen die even met de heli bij een verre vriend op bezoek gaan, nee vergeet dat maar. Zover komt het nooit. Dat komt ook omdat een helikopter verhoudingsgewijs duur is. Het is en blijft natuurlijk een heel ingewikkeld voertuig."

Toch heeft de helikopter de toekomst, vinden ze bij Helicon. "Gewoon omdat die dingen kan, die uniek zijn. Als het echt moeilijk wordt, dan hebben ze ons nodig."


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters