In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

Michiel de Ruyter nog springlevend

Vlissingen is tegenwoordig een aantrekkelijke stad waar jaarlijks honderdduizenden toeristen komen. Met tal van voorzieningen, attracties voor jong en oud, een badstrand op het zuiden, boulevards waar het heerlijk vertoeven is, een groot scala aan evenementen én als enige stad in Nederland een jachthaven direct aan open zee. Vlissingen is bruisend als de branding. Daarnaast heeft Vlissingen ook een rijke historie, met dank aan Michiel de Ruyter. De grootste zeeheld uit de vaderlandse geschiedenis blijft voortleven bij het nageslacht, evenals zijn zeilschip de Zeven Provinciën. Het jaar 2007 is uitgeroepen tot Michiel de Ruyterjaar in Nederland.

door Henk van de Voorde


Er voeren zondag 26 augustus bijna 200 schepen langs de boulevard tijdens de traditionele vlootschouw van Sail Vlissingen, dit jaar omgedoopt tot Sail de Ruyter. Mede door het stralende weer was de publieke belangstelling met ruim 100.000 mensen enorm. De toeschouwers stonden dan ook in rijen dik aan de Vlissingse boulevard opgesteld.
Foto: Lex de Meester

VLISSINGEN - Het Michiel de Ruyterjaar werd op vrijdag 23 maart in de Jacobskerk te Vlissingen door Koningin Beatrix officieel ingeluid. Het betekende het startsein van een jaar vol activiteiten rondom het feit dat Michiel de Ruyter 400 jaar geleden in Vlissingen geboren werd. Het prominente uit 1841 daterende standbeeld aan de Boulevard de Ruyter laat een zeeheld zien die fier naar de zee blikt. Hij lijkt goedkeurend te kijken naar de schepen die aan- en afvaren. In het Zeeuws maritiem muZEEum te Vlissingen loopt de nationale expositie 'De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter' nog tot en met 30 september. Verder is er dit jaar een aantal kleinere exposities rond Michiel de Ruyter te bewonderen.

Tijdens de officiële opening van het landelijke Michiel de Ruyterjaar werd ook de kick-off gehouden van het nationale onderwijsproject over Michiel de Ruyter. Een van de doelstellingen van dit educatieve project is De Ruyter weer meer onder de aandacht van het Nederlandse volk te brengen. Om de herdenking van Michiel de Ruyter zo goed mogelijk te coördineren, is een speciale stichting opgericht en er zijn ook andere organisaties en stichtingen betrokken bij de invulling van het jubileumjaar. Het hele themajaar staat tot december bol van de activiteiten.

Evenement
De zeventiende-eeuwse zeeheld Michiel de Ruyter kwam donderdagmiddag 23 augustus 2007 aan land in Vlissingen voor de opening van het maritieme evenement Sail Vlissingen, speciaal voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Sail de Ruyter'. Dit maritieme evenement duurde tot maandag 27 augustus en werd gadegeslagen door vele tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Een acteur, in de huid gekropen van de 'jarige', werd door een roeisloep aan land gezet. Honderden schepen werden via een zogenaamde aanbrengrace van Den Helder naar de Zeeuwse havenstad geleid. Tevens meerden een vijftigtal historische Vlaamse schepen aan en was er een vloot van ongeveer tweehonderd platbodems aanwezig. Diverse schepen waren opengesteld voor het publiek. In de stad zelf werd een speciaal evenemententerrein gepresenteerd waar een Vlaams dorp, een vissersdorp en een stoomafdeling zijn nagebouwd. Aan het eind van Sail de Ruyter werd weer de traditionele vlootschouw op de Westerschelde gehouden.Bestevaer
Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd geboren op 24 maart 1607 in de havenstad Vlissingen en stierf op 29 april 1676 in de Baai van Syracuse. Admiraal De Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr ofwel: grootvader) groeide uit tot de bekendste zeeheld in de Nederlandse geschiedenis. De strenge doch rechtvaardige kapitein kreeg van zijn matrozen de bijnaam 'Bestevaêr. Hij was dan ook een goed zeeman en zorgde 'als een goed huisvader' voor zijn bemanning. Bovendien trachtte hij ook in het algemeen altijd naar eer en geweten te handelen. Zijn driftige natuur in zijn gezagsuitoefening was soms een probleem. Dat kwam met name tot uiting in de omgang met andere officieren. Michiel de Ruyter was voor orde en gezag, maar in het midden van de 17e eeuw was de discipline op zee aanzienlijk minder dan aan wal. In het gevecht was Michiel de Ruyter voorzichtig en vermeed hij onnodige risico's.

Mariniers
In de drie eerste Engels-Nederlandse Oorlogen speelde hij een belangrijke rol. Daarnaast nam hij deel aan diverse oorlogen in de Oostzee en (tegen piraterij) in de Middellandse Zee. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders en was ook een tijd als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart. Zijn vader was bierdrager, maar Michiel had andere ambities. Om zijn moed te bewijzen klom hij als kleine jongen langs de buitenkant van de St. Jacobstoren naar boven. De Ruyter begint al op 11-jarige leeftijd als touwslagersjongen. Hij droomt van een leven op zee, een leven en carrière die hem later internationale naam en faam zouden bezorgen. Michiel De Ruyter is ook oprichter van het korps Mariniers; de eerste zeesoldaten die overal inzetbaar moeten zijn.


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters