In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

Pelgrims op de fiets naar Spanje

Drie ondernemende leden van de Kiwanisclub Axel Zeeuwsch-Vlaanderen zijn sinds zaterdag 18 augustus per fiets op pelgrimstocht van Hulst naar Santiago de Compostella in Spanje. In het kader van deze barre tocht van 2.400 kilometer is bij het regionale bedrijfsleven een substantieel sponsorbedrag opgehoest dat ten goede komt aan een sociaal-maatschappelijk doel.

door Henk van de Voorde


Gerard de Groot, Roland de la Ruelle en Leo Reinarz pal voor vertrek van hun 2400 kilometer lange fietstocht.
Foto: Wim Kooyman duofoto

De opbrengst wordt aangewend ten bate van de Hulster Stichting Buru Nyakwere Nederland (SBNN), die kleinschalige ontwikkelingsprojecten realiseert in een gebied aan het Victoriameer te Kenia. Daarvan hebben met name de arme kinderen profijt, waarvoor onder andere scholen worden gebouwd. Het sluit mooi aan bij het wereldwijde motto van Kiwanis International: 'Serving the children of the world'. Daarnaast is het ook goed voor het locale bedrijfsleven in Buru Nyakwere, want met de steun van de stichting wordt de economie aldaar een impuls gegeven. De prepensionado's Roland de la Ruelle (oud-bankdirecteur bij de ING Bank) en Leo Reinarz (oud-ondernemer Rentex-Scheldelin) en register accountant Gerard de Groot (die medio 2008 afscheid neemt bij Deloitte) hebben de stoute schoenen aangetrokken.

Conditie
"De tocht zal veel vergen van onze lichamelijke en geestelijke conditie, maar we voelen ons nog steeds jong en sportief. Daarom zijn we de uitdaging aangegaan. In feite zijn we alle drie ondernemers in hart en nieren. Als je vier weken met dit groepje op pad bent, komt het ook (al is het na ons arbeidzame leven) aan op teamwork, managen en elkaar ondersteunen. Een maand lang zijn we dag in dag uit in elkaars gezelschap. Dat betekent aanpassen en samenwerken. En ondernemen is samenwerken", aldus Roland de la Ruelle die net als Gerard de Groot 58 lentes jong is. Leo Reinarz is met zijn 57 jaar de benjamin van de bedevaartgangers. De drie Hulster pelgrims moesten op zaterdag 18 augustus redelijk vroeg uit de veren en verzamelden zich samen met hun uitzwaaicomité om 8.00 uur op de Grote Markt te Hulst, bij restaurant De Korenbeurs. Daar deden de ongeveer 35 genodigden zich te goed aan een stevig ontbijt. Pal voor aanvang van de eerste etappe van circa 115 km, werd het sponsorbedrag bekend gemaakt en symbolisch overhandigd aan voorzitter Micaëla van Bunder van SBNN. Hoofdsponsor van de tocht is Clean Lease Fortex.

Zilveren jubileum
De drie pelgrims werden geïnspireerd door hun Kiwanis-vriend Cor Vermeulen, die de tocht in het verleden al volbracht. Goede doelen, kennis vergaren, onderlinge contacten en gezelligheid zijn de bouwstenen van Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen. Een serviceclub van ondernemende mensen die over een paar jaar het zilveren jubileum viert, ruim 30 leden telt en ieder jaar van voorzitter wisselt. President Jos de Kerf zwaaide de Hulster pelgrims officieel uit en wenste hen 'veel succes en sterkte' toe. De La Ruelle: "Al geruime tijd borrelde het idee om de zogenaamde Sint Jacobsroute te volbrengen. Deze wordt door vele pelgrims per fiets afgelegd en soms in verkorte vorm ook gelopen. Iedere dag leggen we gemiddeld honderd kilometer af op onze speciale trackingbikes, voorzien van vlinderstuur en 27 versnellingen. De gemiddelde snelheid is 20 à 25 kilometer per uur."


Jos de Kerf, president van Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen, zwaaide het koene drietal uit.
Foto: Wim Kooyman duofoto

De drie sportievelingen zijn getooid met koerskleding en uiteraard ontbreken ook de regenjassen niet. Op de bagagedragers is ruimte voor de tassen. Na een uitgebreide medische check-up en een voorbereidingstijd van duizenden kilometers trainingsarbeid is de pelgrimstocht inmiddels in volle gang. Tijdens de ouverture van de reis, begeleidden enkele Hulster sympathisanten De La Ruelle, Reinarz en De Groot de eerste 40 kilometer van de tocht richting Doornik. Bij het Vlaamse dorpje Kalken namen de diehards afscheid van familie en kennissen. Vervolgens zette het selecte groepje koers naar Noord-Frankrijk. Via Compiègne, Tours, Poitier en Angoulême werd veilig de Frans-Spaanse grens bereikt. Nadat de Pyreneeën enkele dagen in beslag namen, is het koene drietal inmiddels aan de Westkant van Spanje beland. Van daar is het nog 800 kilometer naar Santiago de Compostella.

De eindbestemming dient na 25 dagen en 24 etappes bereikt te worden. Doelstelling is namelijk dat de heren uiterlijk 14 september terug in Hulst arriveren, zodat zij aanwezig kunnen zijn op de Afrikaanse Avond, welke SBNN op die avond organiseert in bierbrouwerij De Halve Maan. De terugreis zal voor het drietal heel wat vlotter verlopen dan de heenreis. In het Spaanse bedevaartsoord worden ze namelijk door Hulstenaar Walther de Block met de luxe Mercedes van Leo Reinarz opgepikt. Onder het genot van een goed glas Hulster Javabier hopen De la Ruelle, Reinarz en De Groot te kunnen verhalen over een schat aan ervaringen, indrukken en fietsontberingen.

info@sbnn.nl
www.sbnn.nl


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters