In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2007
File not found.

Binnenstad op de schop

Er groeit iets moois in Vlissingen. Het centrum wordt opgeknapt, de boulevard krijgt een facelift, het Scheldekwartier wordt volgebouwd en de stad heeft grootse plannen met de omgeving van het NS station en de voormalige veerhaven. Wethouder Conny Seijbel legt de plannen van het stadsbestuur uit.

door Ron Gregoor


Werkzaamheden aan de Spuistraat.
Foto: Willem Mieras

VLISSINGEN - De bouwvakkers zijn voorlopig niet weg te slaan uit de binnenstad van Vlissingen. Werkzaamheden genoeg de komende jaren. Het Scheldekwartier sluit min of meer aan bij de stationsbuurt. Ook daar moet het een en ander gebeuren. Vlissingen is een van de weinige steden waar het station buiten het centrum is gelegen. Door de bouw van het Scheldekwartier komt de bewoonde wereld wel weer een stuk dichterbij. De omgeving van het station is een dood punt in Vlissingen geworden sinds de Westerscheldetunnel in gebruik werd genomen en de veerdienst naar Breskens werd opgeheven. Maar in potentie is het stationskwartier een prachtig gebied. Ook weer aan het water, met een geweldige infrastructuur en voldoende ruimte. "Drie kansen, die we moeten benutten", beseft Seijbel. En Vlissingen is van plan die kansen volop te benutten. Hoe de wijk er straks precies uit komt te zien, daar is nog geen zinnig woord over te zeggen. Maar de gemeente denkt er al wel over om van de voormalige veerhaven een plaats te maken, waar cruiseschepen kunnen aanleggen. En die grote passagiersschepen trekken altijd volk. Mensen die van dichtbij willen zien hoe zo'n schip er uit ziet. Sinds begin dit jaar is Zeeland Cruise Port actief. De bedoeling is om een cruiseterminal aan te leggen. Er zijn plannen voor een evenementenpaleis. Er zijn vooralsnog geen plannen voor een woonwijk. Verdere invulling van de wijk ligt allemaal opgesloten in de te ontwikkelen visie tot 2025."

Belamypark
Terug naar het huidige centrum van de stad. Nu de Spuistraat is opgeknapt en de Fonteyne is gerealiseerd, komt het Belamypark aan de beurt. Seijbel: "Het is de bedoeling dat we daar nog dit jaar mee beginnen. Dit is bij uitstek het uitgaansgebied van de stad. Veel restaurants, cafés nu nog is het plein gescheiden door parkeerplaatsen. Die kunnen straks weg als de parkeergarage De Fonteyne open is. Daar kunnen we dus een heel groot plein van maken, waar terrassen weggezet kunnen worden en waar er allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden."Het Scheldekwartier wordt volgebouwd.
Foto: Willem Mieras

Bedrijvigheid
Dan mag Vlissingen de komende jaren 'vol' gaan voor het toerisme, het gemeentebestuur zal toch ook de komst van bedrijven naar de stad blijven stimuleren. In Vlissingen- Oost heeft de stad een eersteklas bedrijvenpark. De ontwikkelingen daar gaan door, dit bedrijventerrein verkoopt zichzelf wel. "Maar we moeten niet vergeten dat we meer terreinen hebben", vermeldt Seijbel nadrukkelijk. "Kijk maar eens naar Oost- Souburg. Het is daar jarenlang rustig geweest, er was nauwelijks interesse van bedrijven. We hebben nu de laatste twee weken drie hectare grond verkocht. De historische gronduitgifte daar ligt gemiddeld op 1,2 hectare per jaar. En we zijn nu nog in verregaande onderhandeling voor de verkoop van nog eens twee hectare. Ook daar gaat het goed, Vlissingen is weer in trek bij bedrijven."

Lange termijnvisie
Voor 2010 heeft Vlissingen min of meer concrete plannen op de plank liggen. "Maar de wereld houdt dan natuurlijk niet op te bestaan", zegt Seijbel. "Daarom heeft het college enige tijd geleden ook gezegd dat we een visie tot 2025 op papier moeten zetten. Er komt de komende jaren nog wel het een en ander op ons af. Zo hebben we bijvoorbeeld in onze gemeente twee 'zwakke plekken', als straks de zeespiegel mocht stijgen. Het Westduingebied en de boulevard. Dat is op zich een landelijk probleem, dat zijn kwesties die niet in eerste instantie door ons opgelost moeten worden. Maar we moeten er wel rekening mee houden. En trouwens, de ontwikkeling van Vlissingen houdt ook niet op in 2010. We moeten uitspreken wat we na die tijd met onze stad willen."

Als we Vlissingen over vijf jaar terugzien, dan valt het volgens wethouder Seijbel op dat er "al behoorlijk wat bedrijvigheid op het Scheldeterrein is. Je moet niet vergeten dat dit een project is dat wel 20 jaar kan duren voordat het helemaal klaar is. Maar de eerste contouren tekenen zich dan al af. Een aantal zaken zijn dan ook al duidelijker."


...onderneemt
Goede huidverzorging is investering in jezelf

...slaagt
Zeeland richt zich op zakensegment

...ontdekt
Grenzeloos innoveren met Syntens

...emigreert
"Toon je belangstelling voor de andere cultuur"

...versoepelt
Voorstellen leveren Zeeuws bedrijfsleven ruim 70.000 euro op

...maakt kans
Zeeuwse ondernemers maken kans op Startersprijs

...groeit
Terugblik op 2006 in KvK-jaarverslag

....zit
De stoel

...bekijkt
De stand van zaken

...beslist
BOOST maakt dromen waar

...peilt
Een lichte zomerdip: 6,9

...golft
De golfbaan is d� plek om te netwerken

...roeit
Roeien voor het goede doel

...wenst
Zeeuwse ondernemers bespreken Prinsjesdag

...investeert
Rewin nu ook in Zeeland

...geniet
Oesterpartij in Abdij

...viert
Prijs voor kleinbedrijf

...bestuurt
Federatie ondernemers

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...vliegt
Blijven hangen boven Lelystad

...controleert
Helicon zit altijd in de lucht

...fietst
Pelgrims op de fiets naar Spanje

...groeit
Vlissingen: toeristengemeente

...knapt op
Boulevard wordt trekpleister

...bouwt
Binnenstad op de schop

...trekt
Vlissingen wil evenementenpaleis

...werkt
Arbeidsethos is goed in Vlissingen

...kiest
Michiel de Ruyter nog springlevend

...opent
Langste Bank uniek voor Vlissingen

...presenteert
Ronde Tafel Walcheren richt zich op inhoud

...ontwikkelt
De vliegende auto

...rijdt
Zakelijk onderweg

...renoveert
Zeelandhallen klaar voor de toekomst

...beweegt
Sportplezier voor iedereen

...eet
Zeeland's grootste wokrestaurant

...opent
Centrum voor biljart, bowling en brasserijen

...serveert
Merral Goes biedt service en kleinschaligheid

...realiseert
De Zeelandhallen goed voor Zeeland

...speelt
Holiday on Ice wil op beste locaties spelen

...bezoekt
Contacta 2007 bijna vol

...golft
Golfen op het strand

...schaft af
Het wordt eenvoudiger

...veilt
Alles klaar voor de JKW veiling

...verkent
Barcelona verkennen

... ontwikkelt
Spelletje golf in een truck

...werkt samen
Bolides op Rosada

...draait
Kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draaien weer op volle toeren

...verbetert
Aanpassing beveiliging op drie bedrijvenclusters